Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika: Fed faiz kararını açıkladı: Kasım 2023 Fed faiz kararı - Para Haberleri

        Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz kararını açıkladı. Buna göre FOMC beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu. Karar oy birliği ile alındı.

        Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC geçen ay da faizi sabit bırakmıştı.

        FOMC tarafından yayınlanan karar metninde son göstergelerin ekonomik aktivitede 3. çeyrekte güçlü büyümeye işaret ettiği belirtildi. Eylül ayındaki karar metninde büyüme "güçlü" olarak değil "sağlam" olarak nitelenmişti.

        2023'ün 3. çeyreğinde ABD ekonomisi yüzde 4.7'lik beklentiye karşın yıllıklandırılmış olarak yüzde 4.9 büyüdü.

        REKLAM

        İSTİHDAM ARTIŞI TANIMINDA DA DEĞİŞİKLİK

        İstihdam artışının sene başına göre ılımlılaştığı ancak güçlü seyrettiği, işsizlik oranının düşük kaldığı belirtilen karar metninde enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiği ifade edildi.

        Eylül ayında istihdam artışının "ılımlaşması" yerine "yavaşladığı" belirtilmişti.

        Bugünkü karar metninde geçen ay olduğu gibi Komitenin ek bilgileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edeceği belirtildi.

        ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak eylülde yıllık bazda yüzde 3.7 olarak kaydedilmişti.

        POWELL: YENİDEN FAİZ ARTIRMANIN ZOR OLACAĞI DÜŞÜNCESİ DOĞRU DEĞİL

        Kararın açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell parasal sıkılaştırmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini belirtti. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için halen uzun bir yol olduğunu belirten Powell "Faiz artırımlarını durdurduktan sonra yeniden faiz artırmanın zor olacağı düşüncesi doğru değil. Fed sonraki toplantıya dair bir karar almış değildir" ifadelerini kullandı.

        Şu an için faiz indiriminin gündemde olmadığını belirten Powell Fed'in şu anda sorduğu sorunun "faizi daha fazla artırmalı mıyız" olduğunu vurguladı.

        Eylülde yıl sonuna kadar bir faiz artırımının daha sinyali verdiklerini hatırlatan Powell şu anda ise farklı bir noktada olduklarını söyledi.

        "JEOPOLİTİK GERİLİM YÜKSELDİ"

        Fed'in ekonomiye olası etkileri için jeopolitik gelişmeleri takip ettiğini belirten Powell "Küresel jeopolitik gerilim kesinlikle yükseldi" dedi.

        Powell İsrail-Hamas çatışmalarının olası ekonomik etkilerinin sorulması üzerine "Burada soru savaşın yayılıp yayılmayacağı ve bunun özellikle petrol fiyatlarını nasıl etkileyeceği. Çünkü Orta Doğu'dan bahsediyoruz. Şu anda petrol fiyatlarında önemli bir değişim yaşanmadı. Orta Doğu'daki çatışmanın ekonomiyi etkileme yolunda olup olmadığı henüz net değil. Bu tabii yaşananların önemli olmadığı anlamına gelmiyor" cevabını verdi.

        Ücret artışlarının enflasyonda belirleyici olmadığını belirten Powell "Ücret artışları son 18 ayda önemli derecede yavaşladı. Ücret artışları yüzde 2 enflasyon hedefiyle tutarlı olmaya yakın" diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa