Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evde giyilen ayakkabı dışarıdan gelen birçok mikrobu eve taşıyor
        • 1

          Microbiome Journal dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir çalışma, çeşitli yerlerde yürüdükten sonra insanların ayakkabılarındaki mikrobiyal ortamı analiz etti. Araştırmacılar, bakteriler ve virüsler gibi yüzeylerden gelen mikropların ayakkabılara bulaştığı sonucuna vardı.

        • 2

          Bu mikroorganizmaların çoğunlukla, ayakkabıların dışında toplandığı belirtildi. Arizona Üniversitesi'ndeki bir mikrobiyolog tarafından yapılan bir araştırma, ayakkabıların dış kısmının iç kısımdan 140 kat daha fazla bakteri taşıdığını buldu.

        • 3

          Bununla birlikte; ayakkabıların altına evde olan diğer baktirelerin de yapıştığı böylece bir ayakkabının normalden daha fazla bakteri taşıdığı da vurgulandı. Bu şekilde artan bakteri oranı diğer eşyaları da etkiliyor.

        • 4

          Çalışmaya, insanların devamlı olarak elinde olan ve her türlü mekâna giren telefonlar da dâhil edildi. 12 ayakkabı ve 12 telefon arasında yapılan bakteri karşılaştırmasında iki taraf neredeyse aynı çıktı.

        • 5

          Ayrıca araştırmacılar, her mikrobun kişiye, coğrafi konuma ve eşyaya göre değiştiğini; kişinin nerede, ne zaman bulunduğuna dayalı olarak bireysel kimlikleri çıkarmanın mümkün olduğunu öne sürüyor.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa