Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fındık rekoltesi 900 bin tonu bulacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık rekoltesiyle ilgili çok farklı tahminler olduğunu, bu tahminlerin farklı olmasının nedeninin mevcut üretim alanlarının tam olarak belirlenmemesinden kaynaklandığını söyledi.

        Arslantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya fındık piyasasında çok önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, bu konumu nedeniyle fındık sektöründe belirleyici aktör durumunda olduğunu kaydetti.

        Fındık hasadı döneminin yaklaştığını, bu nedenle, fındık rekoltesi konusunda çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından tahminler yapıldığını ifade eden Arslantürk, şöyle devam etti:

        ''Fındık rekoltesiyle ilgili çok farklı tahminler var. Bu tahminlerin farklı olmasının esas nedeni, mevcut üretim alanlarının tam olarak belirlenmemesinden kaynaklanıyor. Türkiye'de 734-740 bin hektarlık üretim alanı söz konusunu. Fakat Çitçi Kayıt Sistemi'nde bu alanlar 634 bin hektar olarak gösterilmektedir. Bu da rekolte tahminlerini etkiliyor.''

        Fındık piyasasının rekolte beklentisinin yüksek olduğunu vurgulayan Arslantürk, ''Piyasa beklentileri 850-900 bin ton dolayında'' dedi.

        ''ÜRETİCİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMALI''

        Fındık üreticisinin ürününe bu yıl kesinlikle sahip çıkması gerektiğini kaydeden Arslantürk, şunları söyledi:

        ''Devlet, fındık üreticisini fiyatla destekleme yerine, üretici mağduriyetini önleyici diğer gelir desteklerini devreye sokmalı. İhracatçı ve tüccar da bugüne kadar sattığından daha fazlasını satmanın peşine koşmalı. FİSKOBİRLİK 2 yıl önce aldığı fındığın parasını bile hala ödeyemedi, bu nedenle yeni bir fındık alacak kaynağı bulması zor görülüyor. Son 2 yıldır piyasada olan Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) görevlendirmesi durumunda fındık alabilir. FİSKOBİRLİK, TMO'ya en fazla alım konusunda yardımcı olabilir.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa