Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tüyden para kazanan adam - Makro Ekonomi Haberleri

        Maya Tekstil’in kurucusu 32 yaşındaki Yavuz Demirel, Türkiye’nin en büyük kaz tüyünden ev tekstili üreticisi. Türkiye pazarının yüzde 80’ini elinde tutan ve 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan Demirel, kaz tüyünden günde 3 bin yastık ve 300 yorgan üretiyor. Aylin Löle'nin Platin dergesine hazırladığı habere göre Maya Tekstil’in kurucusu Yavuz Demirel genç yaşına rağmen bugün Türkiye’nin kaz tüyünden üretilen ev tekstili pazarının yüzde 80’ini elinde tutuyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Uzakdoğu ve ve Ortadoğu’nun da dahil olduğu 30’un üzerinde ülkeye ihracat da yapıyor. Maya Tekstil’den önce Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Demirel’in CV’sine kısaca göz atmakta fayda var. Ev tekstili denilince akla gelen Türkiye’nin en köklü perakende zincirlerinden biri olan Kervan’ın sahibi Şinasi Demirel’in ortanca çocuğu. 1976’da Konya’da doğan Yavuz Demirel, Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra, tek tercih yaparak İstanbul Hukuk Fakültesi’ne adım atıyor. Ama sadece sınav dönemleri okula uğruyor. Dolayısıyla kendi deyimiyle ‘Beyazıt kültürü’nden uzak büyüyor. Daha ortaokuldan itibaren babasının yanında kolileri taşıyarak ‘başladığı’ kariyeri, muhasebeden pazarlamaya kadar her alanda devam ediyor. 1992 yılında babasının perakende amaçlı kurduğu ve 1993’de başına geçtiği Maya, sadece onun kariyerini değil, Türkiye’deki kaz tüyü pazarını da şekillendiriyor. Maya adı Atatürk’ün sevdiği türkülerden olan ‘Vardar Ovası’nın ilk sözleri ‘Maya Dağı’ndan kalkan kazlar’dan esinlenerek verilmiş. Maya’nın logosunun da bir kaz olduğunu söylersek şaşırmazsınız sanırım…

        Ne gerek vardı bu tüy işine?

        Her yıl ziyaret ettikleri Heimtextil Fuarı’nda kaz tüyünden yapılan ev tekstil ürünlerini gördükçe ne kadar doğru bir yolda ilerlediklerini fark ettiklerini belirten Demirel, ilk üretim yerlerinin Karagümrük’te 200 metrekarelik bir yer olduğunu söylüyor. Günlük 25 yorgan, 100 de yastık üretim kapasiteli bu yer, tarih 1998’i gösterdiğinde onlara yetmemeye başlıyor. Bu kez üretimlerini Merter’de bin 400 metrekarelik bir yere taşıyorlar. O bu işin geleceğine inanadursun, başta yakın çevresi olmak üzere etraftan gelen “Ne gerek vardı şimdi bu tüy işlerine” eleştirileri, yatırım hevesinin üzerine tüy dikiyor! Ama doğru bildiğinden şaşmayan Demirel, altı yıl önce babasının şirketi Kervan’la iki şirketin organizasyonunu tamamen ayırıyor.

        Kervan’ın genel müdürlük koltuğunda Yavuz Bey’in ağabeyi Hasan Bey oturuyor. Hasan Bey, aynı zamanda Maya Tekstil’in de yüzde 50 ortağı. Ağabeyi Hasan Bey’in ayda bir yapılan yönetim kurulu toplantılarına katıldığını belirten Yavuz Demirel, birbirinden bağımsız şirketler yaratarak doğru adım attığını vurguluyor.

        Kaz tüyleri Avrupa’dan ithal! Gelelim, o mühim soruya… Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın dediği gibi kazlar daha kümesteyken mi yolunuyor? Hemen belirtmekte yarar var, kullanılan kaz tüyleri ağırlıklı olarak Polonya ve Macaristan’ın yanı sıra Sibirya’dan geliyor. Bir kazdan ortalama 100 gram tüy çıkıyor. Bir yastık üretmek içinse yaklaşık 1000 gram tüy gerekiyor. Kazın özellikle Fransa’da çok tüketildiğini belirten Demirel, Türkiye’de bazı doğu illerinin dışında kaz tüketiminin olmadığını söylüyor. Soğuk bölgelerde yetişen kazların tüylerinin çok daha makbul olduğunu ifade eden Demirel, bu nedenlerden ötürü, Türkiye’de ev tekstilinde kullanılmak üzere kaz üretilmediğini vurguluyor. Kaz tüylerinin işlemesini yine İtalyan ortaklı tesislerinde yapıyorlar. İthal ettikleri kaz tüyünü, 2006 yılında kurdukları Mayoca tesislerinde işlediklerini anlatan Demirel, “Burada kaz tüyleri toz alma, yıkama, soğutma, kurutma, ayrıştırma işlemlerinin ardından, karıştırma, doldurma ve paketleme süreçlerinden geçiriliyor” diye konuşuyor. Maya Tekstil’in İstanbul Yenidoğan’daki fabrikasında ‘el değmeden’ günde 3 bin yastık ve 300 kadar yorgan üretildiğini dile getiren Demirel, Penelope, Othello ve Maya Elite olmak üzere üç farklı marka ile Türkiye’de 250 noktada ürünlerinin satıldığını söylüyor.

        Kaz tüyüne dair ne varsa satacak!

        İki yıl içinde Maya şemsiyesi altında perakende sektörüne de adım atmayı planladıklarını anlatan Yavuz Demirel’in projesi oldukça çarpıcı. Bebek ürünlerinden oturma gruplarına kadar kaz tüyünden üretilen a’dan z’ye ne varsa, her şeyi bu mağazalarda satışa sunmayı hedefleyen Demirel, böylece kaz tüyünün bilinirliğini artırmayı istiyor. Bu mağaza projesini alışveriş merkezlerinde hayata geçirmek istediğini dile getiren Demirel, perakendecilik projesini şöyle anlatıyor: “Sokak mağazacılığı bu tür ürünlere uygun değil. Ancak alışveriş merkezlerinde çok fahiş kiralar söz konusu. Birkaç yıl içinde bu rakamların daha makul seviyeye ulaşacağını düşünüyorum. Ancak bu şekilde mağazacılık yapılır, aksi halde mümkün değil.”

        Yurtiçindeki mağazalaşmaya paralel, yurtdışında da benzer konseptle prestij mağazaları açacaklarını dile getiren Demirel’in hedefinde ise Kiev, Moskova, Dubai ve Almaata var… Dünyada hali hazırda çok büyük bir kullanıcı kitlesi olan kaz tüyü, Demirel’i yakın gelecekte daha da yükseğe ‘uçuracak’ gibi gözüküyor…

        Kaz tüyüne dair bilinmeyen her şey…

        • Dünyada kaz tüyü ihracatında Macaristan, Polonya ve Macaristan başı çekiyor.

        • Yastık ve yorganlarda kullanılan en kaliteli kaz tüyü ise değerli Macar kazlarından elde edilen tüyler. Bunun nedeni ise Macar kazlarının dünyadaki diğer evcil kazlara oranla daha büyük ve daha güçlü olması sebebiyle dolgun tüylerinin olması…

        • Diğer dolgu maddelerine göre kaz tüyünün ısı koruma gücü (termal güç) iki buçuk kat daha fazla.

        • Kaz tüyü nem ve yağ tutmadığı için mite (toz akarı) barındırmıyor.

        • Kaz tüyü ile üretilen bir ürünün ortalama ömrü 20 yıl.

        • Yastık ve yorgan üretiminde kaz tüyü, gıdık tüyü ve sırt tüyü olmak üzere iki ayrı kategoride kullanılıyor. Gıdık tüyü, kazın göğüs ve boyun bölgesinden yaklaşık olarak 10-12 gram kadar çıkıyor.

        • Termo gücü yüksek, yapısından dolayı yumuşak ve hafif olan gıdık tüyü az elde edildiği için dolayısıyla çok kıymetli ve fiyatı da yüksek. Yastık ve yorganların içindeki gıdık tüyü oranı ne kadar yüksekse o kadar sıcak tutabilme özelliği taşıyor.

        • Sırt tüyü ise kazın sırt kısmından alınıyor. Genellikle belirli oranda gıdık tüyü ile karıştırılarak kullanılıyor.Yapısı nedeniyle ürünlere esneklik sağlıyor ve hacim veriyor. Gıdık tüyüne göre ise fiyatı daha ucuz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa