Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Diyaliz hastalarına ücretsiz 5 yıldızlı tatil - Makro Ekonomi Haberleri

        Diyaliz hastaları hem bedava tatil yapıyor, hem de haftanın belirli günlerinde mecbur oldukları diyaliz makinesine bağlanabilme imkanına kavuşuyor. Türkiye'de ilk defa Fethiye'de hayata geçen 'diyaliz hastalarına tatil hizmeti' diğer tatil yörelerinde de oluşmaya başladı. Bunlardan ilki olan Fethiye'deki diyaliz merkezi sunduğu hizmetlerle adeta tatil köylerini andırıyor. Tercüman gazetesinden Levent Çezik'in haberine göre, hasta ve refakatçiye tamamen ücretsiz olan konaklamalar villalarda yapılıyor. Hasta ve refakatçi bu villalarda kendi yemeğini kendi yapabilme imkanına sahip. İsterse de tesisin kafeteryasından çok cüzi fiyatlarla yemek yeme olanağına da sahip oluyor.

        Ekonomik güçlük içindeler

        Fethiye Diyaliz Merkezi Başhekimi İç Hastalıkları Uzmanı Talat Örnek, öğrencilik yıllarından beri Nefrolojiye özel bir ilgisi olduğunu belirterek, tesisin kurulma aşamasını şöyle özetliyor: "Öğrencilik yıllarımızda diyaliz makinesi son derece azdı. Hastaların diyaliz makinesi bulamamaları beni çok etkiliyordu. Diyaliz hastalarının çoğunluğu ekonomik yönden zayıf insanlar. Bu merkeze geldiğimde yaşlı bir hastayla yaşamış olduğum bir olay sonrası hemen önümüzdeki araziyi kiralayarak tatil fırsatı bulamayan insanlara hizmete açtık. Onların da diğer insanlar gibi, hatta onlardan daha çok tatile ihtiyaçları var. Böyle bir imkan sunduğumuzdan, gündelik yaşamın monotonluğundan sıyrılmalarına yardım edebildiğimizi düşünüyorum."

        Üçüncü kişiden 10 lira

        Hasta ve refakatçiden ücret almadıklarını belirten Örnek, üçüncü bir misafir varsa ondan cüzi bir ücret talep ettiklerini söyledi. Geçen yıla kadar üçüncü kişiden talep ettikleri ücretin 10 lira olduğunu belirten Talat Örnek, "Bu ücret sembolik bir ücret. Hiçbir kâr amacı gütmüyor. Az da olsa tesisin ufak giderleri için kullanılıyor." dedi. Villa ve otel olarak iki tip konaklamaları olduğunu ifade eden Örnek, "Otel sisteminde 3 öğün yemek de var. Ama orada refakatçiden günlük 10 lira ücret talep ediyoruz. Villa sisteminde ise mutfak bulunduğu için misafirlerimiz yemeklerini kendileri yapabiliyor." diye konuştu.

        Tanışıp evlenenler var

        Apart olarak 50 daire, otel olarak da 32 odalı 66 yatak kapasiteli yerlerinin olduğunu belirten Başhekim Örnek, toplam 40 çalışanları olduğunu söyledi. Tesislerinde kafeteryadan bilardo masalarına, masa tenisinden yüzme havuzuna kadar birçok olanak bulunduğunu anlatan Örnek, şöyle devam etti: "Çeşitli aktivitelerimiz mevcut. Hatta çocuklar için oyun parkımız bile var. Tesisimizde öyle bir kaynaşma yaşanıyor ki, buradan evlenip de gidenler bile var.

        Tatil için neler gerekli? İSTEYEN herkesin başvurup yararlanabileceği bir tesis olan Fethiye Diyaliz Merkezi'ne gitmek isteyenler Böbrek Hasta Hakları (BÖHAK) Derneği'ne başvurup yardım alabilirler. Dernek, sevk işlemlerinden, otel veya villa rezervasyonuna kadar tüm işlemlerde yardımcı oluyor. Hasta, bu işlemler için de hiçbir ücret ödemiyor. Bilgi için kendisi de diyaliz hastası olan hizmet sevdalısı BÖHAK Genel Sekreteri Kemal Narçın'ı 0535.559 03 61 No'lu telefonla aramak yeterli oluyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa