Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, sendikalı işçi istatistikleri için Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarının dikkate alınmasını ertelemesiyle birçok işkolunda sendikaların yetkisinin düşmesi, yüzbinlerce işçinin toplu sözleşmesiz kalması önlendi.

SENDİKALARDA 3.2 MİLYON ÜYE VAR GÖRÜNÜYOR

SGK'nın Nisan 2011 verileri dikkate alındığında Türkiye'de toplam 10 milyon 314 bin 95 kayıtlı işçi çalışıyor. Bu işçilerin 922 bin 188'i ise bir işçi sendikasına üye bulunuyor. Bu veriler çerçevesinde Türkiye'deki sendikalaşma oranı yüzde 8.94'e karşılık geliyor. SGK'nın bu verileri, son olarak 2009'da yayımlanan Bakanlık verileriyle büyük farklılık gösteriyor.

Sendikalaşma oranının yüzde 59.88 olarak açıklandığı Bakanlık verilerinde, Türk-İş'in 2 milyon 239 bin, Hak-İş'in 431 bin, DİSK'in 426 bin, bağımsız sendikaların 135 bin olmak üzere toplam 3 milyon 232 bin sendika üyesi olduğu belirtiliyor. Türkiye'de Türk-İş'in 33, Hakİş'in 11, DİSK'in 16, bağımsızların 44 olmak üzere toplam 104 işçi sendikası bulunuyor. Sendikalı işçi sayısına ilişkin istatistikler SGK verileri dikkate alınarak yayımlansaydı, toplu sözleşme yetkisi için aranan yüzde 10'luk işkolu barajını aşmış ve yetkili olan mevcut 51 işçi sendikasının 35'i baraj altında kalacaktı.

TOPLU SÖZLEŞME YETKİSİ DÜŞECEKTİ

Tarım işkolunda yüzde 10'luk işkolu barajının dikkate alınmaması nedeniyle buradaki 6 sendika da ayrı tutulduğunda, baraj şartına tabi olup bunu aşabilen sendika sayısı 10 ile sınırlı olacaktı. Halen yetkili ve yüzde 10 barajını aşmış 51 sendikanın yaklaşık yüzde 70'i baraj altında kalarak toplu sözleşme yapma yetkisini kaybedecekti.

GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ