Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

BİLAL EMİN TURAN

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

bturan@haberturk.com

Altın, gümüş, bakır, paladyum fiyatları derken asıl tehlike çanları gıda fiyatlarında çalmaya başladı...

Gıda arzına yönelik kaygılar son aylarda fiyatların sert yükselişler yaşanmasına neden oluyor. Daha bir hafta önce Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), fiyatların ocak ayında rekor düzeye çıktığını ve üretici ülkelerdeki kötü hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarının muhtemelen artmaya devam edeceğine dikkat çekmişti. Ayrıca, Tunus'un ardından Mısır ve Ürdün’de yaşanan gösteriler, bölgede gıda stokları konusunda spekülasyonları beraberinde getirdi. Öte yandan tarıma dayalı ürünlerdeki fiyat artışları G-20 gündemine taşındı. Uzmanlar, fiyatlardaki bu aşırı dalgalanmayı düzenleyecek bir uluslararası bir uygulamanın olmadığına işaret ederek, G20 ve BM'nin gündeminin önümüzdeki günlerde bu konuyla daha fazla meşgul olacağını ifade ediyor. Yani önümüzdeki yıllarda G20 ve BM'nin gibi bu tip ürünlerde oluşabilecek spekülasyonlara karşı bir önlemler zinciri oluşturacağı aşikar.

FİYATLAR 2008 YILINDAKİ SEVİYELERİN ALTINDA!

Dünya buğday fiyatları 2008 yılındaki zirvesinden yüzde 35 aşağıda fakat sanki rekor kırıyormuş gibi lanse ediliyor. Bunda ise son 8 ayda görülen yüzde 109'luk artış etkili oluyor. 25 Şubat 2008 tarihinde 1.349 dolarla zirve yapan dünya buğday fiyatları ABD mortgage krizi ile beraber 1.5 yıl sonunda yüzde 67 düşerek 440 dolarak kadar gevşedi. Bu seviye ise son 8 yılın dip bölgesi olarak gösteriliyor. Buğday fiyatları 2008-2010 arasında dip seviyelerde gezindi. Fakat buğday ürünlerinde indirim adına dikkat çekici bir adım atılmadı.

KURAKLIK TEHLİKESİ!

Avustralya ve Çin'deki kuraklık haberleri ve doğal afetler sebebi ile zaten yükselen gıda fiyatlarında daha çok artışın yaşanabileceği öngörülmeye başlandı. Daha bugün yayınladığımız haberde Çin'in yaygın tarım üreten bölgesinde son 200 yılın en kurak mevsiminin yaşandığını ifade etmiştik...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ