Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

BİLAL EMİN TURAN

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

bturan@haberturk.com

Beş yıldır Meclis'te bekleyen Türk Ticaret Kanunu ve üç yıl bekleyen Borçlar Kanunu Tasarıları nihayet Genel Kurul’da jet hızıyla kabul edildi. Yıllardır hayatımızda olan ve adapte olduğumuz bir çok düzenleme de böylece değişicek. Şimdi sıra uygulamada. Şüphesiz, uzmanların da belirttiği gibi, uygulama sancılı olmakla beraber epey zaman alacak gibi. İşte bu zaman sürecinde birçok mesleğin yıldızı parlayacak. Kanunda öngörülen yaptırımlara bağlı olarak gerçekleşecek olan dönüşüm yolunda ise bu işi icra edenler ve ya etmeyi planlayanlar paraya para demeyecek.

Evet, hem yeni TTK ile hem de Borçlar Kanunu ile yaklaşık bine yakın hüküm değişti, yeniden kaleme alındı veya dili sadeleştirildi. Dilin sadeleştirilmesi özellikle 85 yıllık geçmişi bulunan Borçlar Kanunu'nda yapıldı. Fakat esas değişikler ve yenilikler TTK'dan doğdu. Ticaretin yol haritasını yeniden yazan bu kanun Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar kişiler ve şirketler de gerekli hazırlıkları yapılıyor olacak.

TTK'nın ticaret hayatına getirdiği en büyük yeniliklerin başında bilişim ve bağımsız denetim geliyor. Bu kapsamda sermaye şirketlerinin internet sitesi açmaya, böyle bir site varsa bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine tahsis etmek zorunda olacak. Ve bilgilerini bu mecrada paylaşacak. Bu, rekabet edebilirlik ve şeffaflık adına önemli bir adım olarak görülüyor. Sonuçta her yol internete ve bilişime çıkıyor. Yaklaşık olarak 100 bin ananonim ve 1 milyon limited şirketin olduğu düşünüldüğünde bu alanda yapılacak çok şey var demektir.

Öte yandan, anonim şirketlerde iç denetimin bağımsız dış denetime kayması da bu sektörün uzmanlaşmış kadrosuna büyük gelirler sunacak.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ TAVAN YAPACAK!

Daha önce yayınlanan birçok raporda da işaret edildiği gibi sadece ülkemizde değil dünyada da yükselişe geçecek, öne çıkacak sektörler arasında savunma teknolojileri, güvenlik, telekomünikasyon ve bilişim yer alıyor. Bilişim sektöründe veri giriş personelinden, yazılım uzmanlığına dek uzanan 50’ye yakın pozisyon bulunuyor. Bilişim sektöründe öne çıkabilecek meslekler ise, yazılım, sistem, güvenlik ve veri tabanı uzmanları ile ağ teknikerleri.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ