Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Yıllarca Kürt’üm diyemedim’ - İş-Yaşam Haberleri

        ERDAL ŞEN

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İmralı tutanaklarının basına sızmasıyla ilgili, "Çözüm süreci sabote mi ediliyor?" sorusunu yanıtladı. Çağlayan, "Bunu ilk defa görmüyoruz. Ben, Kürt kökenli bir insanım. Yıllarca Kürt olduğunu söyleyememiş biriyim" dedi. Süreci sabote etmeye yönelik eylemlerin olabileceği uyarısı yapan Çağlayan, "Kafatasçı milliyetçiliğin önüne geçmek gerekiyor. Bunu eski bir ülkücü olarak söylüyorum. Milliyetçiliğimiz Türk milliyetçiliği olmalı" dedi. Çağlayan yerli otomobile inanmayanların şimdi proje sunduklarını belirtirken, "Yerli otomobile çok yakınız" dedi. Çağlayan, kendisine eşlik eden gazetecilerle Cidde'de kahvaltılı sohbet toplantısı düzenledi. Çağlayan'ın değerlendirmeleri şunlar:

        BAŞBAKAN'IN CESARETİ:

        Ben Kürt kökenli bir insanım. Tabii yıllarca da Kürt olduğunu söyleyememiş biriyim. Bugün önemli bir noktadan geçiyoruz. Sayın Başbakan'ın cesareti Türkiye'de görülmemiştir. Türkiye'nin böyle bir barış sürecini sağlaması, ekonomik, siyasi açıdan çok büyük kazanımlar sağlayacak. Elbette ki birileri boş durmayacak. İçeriden ya da dışarıdan birileri çomak sokmaya gayret gösterecek. Bu konuda hükümetimizin samimiyetini, sayın Başbakanımızın gayretini biliyorum. Bugün konuştuğumuzu 8-10 yıl önce konuşamazdık. Bugün çözüm sürecine çok yakın bir ortamdayız.

        ESKİ BİR ÜLKÜCÜ OLARAK SÖYLÜYORUM:

        Böyle bir süreçte bu tür sabote edilebilecek eylemler olacaktır. Bundan rahatsızlık duyacaklar da olacaktır. Bu konuda da durmak yok yola devam, gaza devam diyoruz. Kafatasçı milliyetçiliğin önüne geçmek gerekiyor. Bunu eski bir ülkücü olarak söylüyorum. Milliyetçiliğimiz Türk milliyetçiliği olmalı.

        ‘Merkez Bankası çok konuşuyor’

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın politikalarını Cidde’de de eleştirmeye devam eden Çağlayan, “Merkez Bankası çok konuşuyor. Amerika'da Merkez Bankası Başkanı ne zaman konuşuyor? Merkez Bankası Başkanı daha az konuşmalı. Merkez Bankası işin arz boyutuna bakıyor ben Ekonomi Bakanı’yım; talep boyutuna bakıyorum. Daha çok yatırım, daha çok istihdam boyutuna bakıyorum” dedi.

        Yerli otomobile artık çok yakınız

        Yerli otomobil ile ilgili olarak da “Şu an yerli otomobil üretimine en çok yaklaştığımız noktadayız” ifadesini kullanan Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle sektörün son derece ümitlenmiş olduğunu dile getirdi. Çağlayan, “Yerlileşme adının Ali, Veli olması değil söylendiğinde Türkiye adının hatırlanması önemli. Kore ve Japonya'daki marka örnekleri gibi. Hedefimiz % 85'ini üretmek. Ben 8 firmayla görüştüm” dedi.

        BİR DEĞİL İKİ YERLİ ARAÇ

        Çağlayan, daha önce yerli otomobil için “Efendim bu olmaz” diyenlerin de ciddi olarak çalışmaya başladıklarını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “İtirazı bıraktılar çalışmaya başladılar. 3-4 ay içerisinde çalışmalarını bize getirecek durumda olduklarını söylüyorlar. Yerli binek otomobil düşünürken biz hafif yerli araçla hedefimizi 2'ye çıkardık.”

        ÇAĞLAYAN’IN 2023 HAYALİ

        Çağlayan, Cumhuriyet'in 100'üncu kuruluş yıldönümü kutlamaları için şu tabloyu çizdi: “Öyle bir bayram kutlayacağız ki otomobillerimiz yerli olacak; havada uçaklarımız ve helikopterlerimiz yerli olacak. Gaza basacak kaptana ihtiyaç vardı. Türkiye'nin direksiyonunda Recep Tayyip Erdoğan gibi bir kaptan oturuyor” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa