İlk seferde 1,2 ton mantar üretti
Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hasan Turgut, işsiz olduğu dönemde Genç Çifti projesine müracaat etti. Olmaz denileni yapan Turgut, devlet desteğiyle Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük kültür mantarı üretimi tesisini kurdu ve şimdi ailesiyle birlikte bin 200 ton mantar üretiyor
- 1
Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyü nüfusuna kayıtlı Turgut, çocukluğundan beri meraklı olduğu mantar işi için Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından açılan mantar yetiştiriciliği kursuna katıldı. Çeşitli nedenlerle işsiz kaldığı dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği sağladığı 'Genç Çiftçi' projesine müracaat eden Turgut'un projesi ilçede 2017 yılında kabul edilen 17 projeden birisi oldu.
- 2
Geçtiğimiz temmuz ayında evlenen ve düğün yaptıktan bir hafta sonra projesi kabul edilen Turgut, eşine de projeden o zaman bahsetti. Ailesi ve eşinin ilk başta "Nasıl olacak?" soruları ve endişeleriyle karşılaşan Turgut, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sağlanan teknik destekle Türkiye'de bu işin en iyi yapıldığı yerlerden malzeme teminini sağladı.
- 3
Köydeki arsasına 100 metrekarelik bir mantar çadırı kuran Turgut, çadırın ısı yalıtımını yapıp klimalarını ve nemlendirme cihazlarını bağladıktan sonra İzmit'ten getirttiği kompostlarla hemen üretime başladı.
-
- 4
TESİS 50 BİN LİRAYA MAL OLDU
Devletin sağladığı 30 bin liralık hibenin yanısıra 20 bin lira dolayında da kendisi harcayan Turgut, Doğu Karadeniz Bölgesinde olmayan ve 365 gün üretim yapılabilen kültür mantarı üretim tesisini kurarak bir ilki gerçekleştirdi. Özellikle kış aylarındaki soğuk günlerde gece sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklığında bile mantar çadırında yalıtım ve klimalar sayesinde içerideki hava sıcaklığı 18 derecede sabit kalırken, nem oranı ise yüzde 90'lar seviyesinde sağlanıyor.
- 5
Köyde hayvancılıkla uğraşan anne ve babasının yanısıra abisi ve eşiyle birlikte ilk seride bin 200 kilogram mantar toplayan Turgut, pazar sorunu da yaşamıyor. Taze ve temiz olması nedeniyle ürünleri Trabzon ve Gümüşhane pazarında hemen pazarlayan Turgut, ilk hasattan alan vatandaşların mantarların lezzetinin oldukça iyi olduğunu söyledi.
- 6
Kasım ayı ortasında tesisin kurulduğunu ve şuanda ikinci hasadı topladıklarını kaydeden Turgut, "Gerekli bakımları yaptıktan sonra ürün almaya başladık. Şuanda 2. hasadı topluyoruz. Devletin bize bu imkanı sunmasa, ile ve il müdürlüğü teknik destek vermese biz bu şekilde bu tesisi kuramayız" dedi.
-
- 7
Daha değişik üretimler, iş imkanları konusunda Gümüşhane'nin biraz kapalı bir il olduğunu belirterek bundan sonra yeni tesisler açılacağına inandığını dile getiren Turgut, gençlere bin 500 lira için İŞKUR kapılarında dolanmayıp devletin bu imkanlarından ve desteklerinden faydalanmaları tavsiyesinde bulundu.
- 8
"MANTARLARA ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ MERAKLIYIM"
Çocuk yaşlarından beri köyde doğada mantar aramaya meraklı olduklarını ifade eden Turgut, "Dağlarda çok mantar topladık. Oradan hevesimiz vardı. Ayrıca 2016 yılında Halk Eğitimde Tarım İlçe Müdürlüğünün eğitimlerine de katıldım. Bilgilerimiz daha ileri seviyeye gelince yetiştirebileceğimize inandık. Genç Çiftçi projesine başvuru yaptık. Ardından tesisi kurduk ve üretime başladık. Tesisin tam kurulması 2 ay kadar sürdü" diye konuştu.
- 9
"BÖYLE BİR TESİS ÇEVREDE YOK, HİÇ YAPILMAMIŞ BİR İŞ"
Geçtiğimiz Temmuz ayının 7'sinde evlendiğini, projenin onayının da 14 Temmuz'da açıklandığını hatırlatan Turgut, şöyle konuştu:
-
- 10
Ondan sonra eşime söyledim. İlk başta çok inanmadılar. Böyle bir tesis çevrede yok, hiç yapılmamış bir iş. Yap dediler ama işte. Sonunda herkes inandı artık. Ailemin desteği olmasa bu işin altından kalkamayız. Anne, baba, abim, eşim hepsi bizimle beraber. Bizim bu şekilde tesisin en büyük destekçisi her zaman her şartta milletin yanında olan devlet. Devlet olmazsa, bu imkanı, bu teşviki sağlamasa bizim bu tesisi kurma şansımız yok. Buradaki bütün kazancımız devletin sayesinde, devletimize sonuna kadar teşekkür ediyoruz. Bütün genç arkadaşlarımıza da tavsiyem devletten gitsin istesinler, üretsinler. Her zaman devlet üretenin, yapanın yanında, desteği sonuna kadar var.
- 11
"BANA İLK DEDİĞİNDE OLMAZ, TUTMAZ DEDİM"
Anne Kerime Turgut ise köyde çiftçilikle uğraştıklarını, 5 çocuğundan birisi olan Hasan'ın bu işi yaptığını belirterek, "Kesmesine, sulamasına, temizliğine yardım ediyoruz. Bana ilk dediğinde olmaz, tutmaz dedim. Şimdi memnunum. Devletin desteğiyle yaptık. Tek olsak yapamazdık, cesaret edemezdik. Bizi sürekli teşvik etti yetkililer. Devletimize teşekkür ediyoruz" dedi.
- 12
Baba Osman Turgut ise devletin teşvikiyle yaptıkları tesiste oğullarına yardımcı olduklarını, hem de vakit geçirdiklerini belirterek, "Devam edeceğiz. Yalnız bu mantar için değil diğer işlerde de devletimiz teşvik ediyor" diye konuştu.
-
- 13
MANTAR ÜRETİM EĞİTİMİ 192 SAAT SÜRÜYOR
192 saatlik İstiridye Mantarı Yetiştiricisi kursunun devam ettiğini anlatan İvrindi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Arif Kunduzcu, kursu görenlerin üretime başlamasının sevincini yaşadıklarını belirtti. Bu tarz kurslara ilginin yoğun olduğunu anlatan Müdür Arif Kunduzcu, şöyle konuştu:
- 14
Kursa katılan vatandaşlar üretime başladı. Açtığımız kursa 25 kişi katıldı. Eğitmen olarak Ziraat Mühendisi Ersin Kavlak görev aldı. Kursiyerlerimizin bir bölümü mantar üretim yerlerini hazırlayarak üretim sürecine geçtiler.
- 15
İlk çıkan mahsullerini hasat eden kursiyerlerimiz hasat sevincini de bizimle paylaştılar. İvrindi mantar üretiminde söz sahibi olacak. Kurs öğretmenimiz Ersin Kavlak ve kursiyerlerimize çok teşekkür ediyorum.
-
- 16
Öte yandan kursiyerlerde, kendilerine imkan sağlayan Halk Eğitimi Merkezine ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ettiler. Kursiyerler, ürettikleri mantarları iç piyasaya sürerken işi büyütmek istediklerini kaydettiler.
- 17
KAHVEHANEYİ 'MANTARHANE'YE DÖNÜŞTÜRDÜ
İlçeye bağlı Rifatiye Mahallesi'nde kahvehane işletmeciliği yapan 32 yaşındaki Özcan Erdevir, geçimini sağlayamayınca iş yerini kapatarak çalışmak için Antalya'ya gitti. Burada da umduğunu bulamayan Erdevir, köyüne geri dönerek bakkal dükkanı açtı, ardından da yeniden kahvehanecilik yapmaya başladı.
- 18
Erdevir, bu işlerle de geçimini sağlayamayınca Andırın Kaymakamlığının yönlendirmesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne mantar üreticiliği yapmak için başvurdu. Yıllarca kahvehane işletmeciliği yaptığı iş yerini aldığı destekle mantar üretim tesisine çeviren Erdevir, kısa sürede iyi ürün aldı.
-
- 19
Erdevir yaptığı açıklamada, 10 yıl kahvehane işletmeciliği yaptığını ancak mantar üretmenin daha zevkli ve bereketli olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün desteğiyle istiridye mantarı üretimine başladığını dile getiren Erdevir, şunları kaydetti:
- 20
"Yaklaşık 10 yıldır kahvehane olarak kullandığım iş yerimi kapatarak 'mantarhaneye' çevirmeye karar verdim. Yaklaşık 2 ay önce tarım müdürlüğü teknik personelinin desteği sayesinde tesisi kurduk ve ürün almaya başladık. Önümüzdeki 3-5 aylık dönemde 800 kilogram ile bir ton civarında ürün almayı bekliyoruz. İşletmemiz küçük, 50 metrekare civarında olduğu için yıllık 3 ton civarında mantar üretmeyi hedefliyoruz. Kış dönemi olmasına rağmen verim çok güzel."
- 21
Erdevir, üretim satış izni de aldığını belirterek, "Ürettiğim mantarları ilçedeki marketlere, bakkallara veriyorum. Pazarlama sıkıntısı çekmiyorum. İnşallah hedefim tesisi daha da büyütmek" dedi.
-
- 22
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Adsay ise çiftçilerin tarlasından, bahçesinden, hayvanlarından en fazla verimi alabilmesi, ülke tarımının ve çiftçisinin kalkınması için çalıştıklarını belirtti.
- 23
Girişimci Erdevir'in aldığı cesur bir kararla kahvehanesini mantar üretim tesisine çevirdiğini vurgulayan Adsay, "Teknik personelimiz mantar üretim aşamalarını takip ediyor. Verilen emeklerin boşa gitmediğini görmek bizleri mutlu ediyor. Onların her zaman destekçisiyiz" ifadelerini kullandı.
- 24
-
- 25
30 LİRAYA MAL EDİYOR, 2 BİN LİRA KAZANDIRIYOR
- 26
Artvinli muhtar Selim Erkal, kendi imkanlarıyla kurduğu serasında eşiyle kayın mantarı üretiyor. Merkeze bağlı Fıstıklı köyünün muhtarı 55 yaşındaki Selim Erkal, yaklaşık 35 yıl marangozluk yaptıktan sonra emekli oldu.
- 27
Köylülere de örnek olmak amacıyla kayın mantarı üretimine karar veren ve 2 yıl önce kendi imkanlarıyla sera kuran Erkal, deneme üretiminden başarılı sonuç aldı. Bunun üzerine eşinin de yardımıyla üretimi sürdüren Erkal, köy sakinlerini kayın mantarına yönlendiremese de yeni bir gelir kapısı elde etti.
-
- 28
Erkal yaptığı açıklamada, yaklaşık 35 yıl marangozluk yaptığını ancak kayın mantarından bir yılda kazandığı parayı kazanamadığını söyledi.Köy muhtarı olarak köylülere gelir getirmesi amacıyla deneme amaçlı başladığı kayın mantarının önemli bir gelir kapısı haline dönüştüğünü belirten Erkal, şu açıklamalarda bulundu:
- 29
"Çok karlı bir iş. Köylüler benden görerek ekmek parası kazanırlar diye düşündüm ancak benden başka kimse yapmadı. Öncelikle köylülere olmak üzere herkese tavsiye ediyorum çünkü çok karlı bir iş."
- 30
Erkal, evinin önündeki bahçede 30 metrekarelik serada mantar ürettiğini ifade ederek 30 liraya mal ettiği bir kütükten yılda yaklaşık 2 bin lira kazandığını anlattı. Serasını kendi imkanlarıyla kurduğunu aktaran Erkal, sözlerine şöyle devam etti:
-
- 31
"Eşime de öğrettim, birlikte seramızda mantar üretiyoruz. Az maliyetle çok karlı bir iş yapıyoruz. Günde 2-3 sefer sıcaklığa göre sulama yapılması gerekiyor. Kütük suyu ve nemi çok seviyor. Nemli olması gerekiyor ki verim alabilesiniz. Ürettiğimiz mantarı çok rahatlıkla satabiliyoruz.
- 32
Köyümüzden şehre indirmeye bile bazen gerek kalmıyor. Komşularımız ve köylülerimizden sipariş alıyoruz. Ürün yetiştiremiyoruz. İleride serayı büyütmeyi düşünüyoruz. 70 kütükle işe başladım ve 15 günde bir hasat yapıyorum.
- 33
Diyelim ki 100 kütükten 60'ı ürün veriyor, 40'ı ise bir hafta sonra ürün veriyor. Yani burada bir kaybın olmuyor. Bana sorarsanız hayvancılıktan daha iyi bu iş. Bir ektiğin zaman 5 yıl boyunca bundan ürün alabiliyorsunuz. Yaptığım masrafı fazlasıyla çıkardım. İlk sene 3-4 ay içinde masrafı kurtardım.
-
- 34
GÜNDE 150 KİLOGRAM ÜRETİYOR, TALEBE YETİŞEMİYOR
Tesis, barındırdığı zengin protein ve vitaminler sebebiyle her geçen gün ilginin arttığı kültür mantarı için şehir içi ve şehir dışından gelen talebe yetişmeye çalışıyor. Kapasitesinin artırılması planlanan tesis, Yavuz ailesinin yanı sıra çalıştırdıkları kişiler için de ekmek kapısı oldu.
- 35
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, tesisi gezerek ilgililerden bilgi aldı. Orhan, ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek besin değeri sayesinde kültür mantarının üretim alanlarının giderek arttığını söyledi.
- 36
Bu tür yatırımlara destek olacaklarını dile getiren Orhan, "Yerel yönetimler olarak cazibe merkezi olan bölgemize katkı sağlayacak her projenin yanındayız ve gerekli desteği her zaman vermeye hazırız. Mantar üreticiliği desteklediğimiz projelerden yalnızca biri. İstiyoruz ki bölgemizde girişimcilik ruhu ön plana çıksın, istihdama ve ekonomiye önemli katkı sunacak sayısız düşünce projeye dönüşerek hayata geçsin" dedi.
-
- 37
Orhan, mantarın son dönemlerde popüler ticaret ürünlerinden biri haline geldiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
- 38
"Üreticilerimiz gerçekleştirdikleri projelerle hem ülke hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Açılan bu yeni iş alanlarıyla üreticiler kazanç sağlarken, tüketiciler de uygun fiyata kaliteli ürün elde etme imkanı buluyor. Bizler de bu ortamın oluşması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bölgemizdeki üreticilerimizle sürekli bir dirsek temasımız var."
- 39
Girişimci Sinan Yavuz da mantarın besin değerine işaret ederek, ürünün protein değeri bakımından ete kıyasla iki kat daha zengin olduğunu belirtti.
-
- 40
Tesisi kurdukları ilk dönemde tanıtımdaki eksiklikler nedeniyle pazar bulmakta zorlandıklarını anlatan Yavuz, ürünün barındırdığı zengin vitamin ve minerallerin bilinirliğinin artması sayesinde bu sorunun kısa sürede çözüldüğünü ifade etti.
- 41
- 42
-
- 43
İŞKEMBE ATIĞIYLA MANTAR ÜRETİYORLAR
Türkiye'de gün geçtikçe popüler hale gelen istiridye mantarı yetiştiriciliğini Bingöl'de de geliştirmek ve bu işe yeni gireceklerin verimini arttırmak ve maliyetlerini düşürmek için bitkisel ve hayvansal atıklarla farklı kompost (mantar yetiştirme ortamı) içerikleri üzerine çalışma başlatan Söğüt ve Ürüşan, saman, talaş gibi atık malzemeye yüzde 50 oranında işkembe atığı katarak sıfır maliyetle mantar kompostu hazırladı.
- 44
Ziraat Fakültesi bodrum katında kurulan laboratuvarda, rumen atığından elde edilen beş çeşit komposto denemesinde istiridye mantarı üretildi. Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Söğüt yaptığı açıklamada, istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen girişimlere her türlü bilimsel ve teknik desteği vereceklerini söyledi.
- 45
"EKONOMİYE ÇİFT TARAFLI KATKI"
Daha önce hindiler için rumen atığından yem ürettiklerini aktaran Söğüt, et ve süt tesisleri ile mezbahalar için bertaraf edilmesi maliyet isteyen Rumen atığını geri dönüşümle ekonomiye çift taraflı kazandırdıklarını ifade etti.Doç. Dr. Söğüt, şöyle konuştu:
-
- 46
"Rumen içeriğini samana değişik oranlarda katmak suretiyle nasıl bir sonuç alacağımızı düşünerek ve nasıl bir sonuç alacağımızın merakıyla bu çalışmayı başlattık. Bu çalışmalarda samanın içerisine yüzde 25 ve 50 rumen içeriğini kattık. Böylelikle bir çöpe veya atılmasında da zorluk olan bir ürünü mantar üretiminde bu haliyle kullanabileceğimizi gördük."
- 47
- 48
İSTANBUL'DAN KÖYE GÖÇ ETTİLER, ÜRETİM TESİSLERİNİ AÇTILAR
İstanbul'dan memleketleri Giresun'a göç eden çift, Genç Çiftçi Projesi'nden yararlanarak mantar tesisi kurdu.İstanbul'da yaşayan 30 yaşındaki Ali Sevindik, çalıştığı iş yerinin kapanması nedeniyle eşi Havva Sevindik (27) ile iki yıl önce Giresun'a dönerek Eynesil ilçesine bağlı Adaköy'e yerleşti.
-
- 49
Köyde çiftçilik üzerine arayışa giren çift, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"ne başvurmaya karar verdi. Başvuru sonucunda Havva Sevindik hibe desteği almaya hak kazandı.
- 50
Bu yıl mantar üretimine başlayarak kendi işlerinin patronu olan çift, yıllık 12 ton mantar üreterek iyi bir kazanç elde etmeyi amaçlıyor. Sevindik yaptığı açıklamada, eşinin çalıştığı iş yerinin İstanbul'daki faaliyetini durdurması nedeniyle memlekete döndüklerini söyledi. Projenin kendilerine iş kapısı olduğunu belirten Sevindik, "Köydeki evin bahçesinde istiridye mantarı tesisi kurduk. Kendimiz üretiyoruz, pazarlamada da hiçbir sıkıntımız yok" dedi.
- 51
Toptan alım yapan firmalarla şimdiden anlaştıklarını aktaran Sevindik, bunun dışında köy halkına da satış yaptıklarını kaydetti.Sevindik, şu anda her şeyin istedikleri gibi ilerlediğini dile getirerek, "Ben acil tıp teknisyeniydim, acil tıp teknisyenliğini şu an yapamıyorum ama projeyle kendi işimizin patronu oldum. Eşimle birlikte bu işi yaparak geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.
-
- 52
Havva Sevindik'in eşi Ali Sevindik ise asgari ücretle işçi olarak çalışmak yerine eşiyle birlikte köye gelip kendi işlerini kurmayı tercih ettiklerini söyledi. Sevindik, istiridye mantarını araştırıp üretim yapma kararı aldıklarını belirterek, bir çok yerden talep aldıklarını, amaçlarının iç piyasada kendi pazarlarını oluşturmak olduğunu vurguladı.
- 53
Ali Sevindik, mantarın kilogramının 12-15 liradan satıldığını kaydetti.İstanbul'a göre daha kolay bir yaşama kavuştuklarına dikkati çeken Sevindik, şöyle devam etti:
- 54
"İstanbul'da bir kira en az 800 lira, burada kira vermiyoruz, doğal ortam, kendi istediğimiz şekilde ekim yapıyoruz, farklı sebze, meyve yetiştirebiliyoruz. Çocuklar için de güzel bir ortam, devlet çocuklar için her türlü imkanı da sunuyor. Bu avantajları kullanıyoruz. İstanbul'da gürültü kirliliği, stres, yorgunluk vardı. Köyde 100 metrekare alanda üretim yapıyoruz, yıllık 12-15 ton arasında üretim yapmayı hedefliyoruz."
-
- 55
HEDEFİ 100 BİN TL KAZANMAK!
Gazipaşa'ya bağlı Kızıl Güney Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Mehmet (41) ve İdris Akşar (36) kardeşler, internet üzerinden gördükleri ve daha önce denemedikleri mantar üretimine karar verdi. Babalarından kalma 80 metrekarelik ağılda kendi imkanlarıyla raf kurup, 3 katlı bölümler oluşturan kardeşler, fan ve klima yerleştirdikleri ağılı mantar üretimine hazır hale getirdi.
- 56
Çevre il ve ilçelerde kurulan benzer tesisleri de gezerek, bilgi alan kardeşler, kendi istiridye mantarlarını üretmeye başladı. Geçen yıl işin acemiliğini atlatan kardeşler, bu yıl püf noktalarını çözdü. Ürettikleri istiridye mantarını kilosu 15 liradan satan kardeşler, kazanç hedeflerini bu sene için 100 bin lira olarak belirledi.
- 57
'BU YIL İNŞALLAH ÇOK GÜZEL OLACAK'
Mehmet Akşar, 1 yıl önce internette gördükleri istiridye mantarı üretimine başlamaya karar verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
-
- 58
"Kardeşimle birlikte Korkuteli, Denizli'de inceleme yaptık. Geldik, depomuza başladık. Geçen yıl, biraz zayıf oldu; ama bu yıl, inşallah çok güzel olacak. Burası 80 metrekare. Ortalama 80- 100 bin lira kazanmayı hedefliyoruz. Şu an gidişatı güzel, işçiliğini kendimiz yaptık. 40 kütüğümüz var, bunların verimi daha güzel; mantarı daha lezzetli. İkinci depoyu da yapıp, orayı hep kütükten yapmayı planlıyoruz. Mantara dışarıdan talep var; ama biz pazarda kendimiz satarak, tüketiyoruz."
- 59
'KÜTÜKLERİMİZİN VERİMİ DAHA İYİ'
Depoda iki çeşit mantar ürettiklerini kaydeden Akşar, "Birincisi kavak kütüğünden. Kütükleri kendimiz koparıp, kesip, içine tohum ekiyoruz. Ortalama 5 ay sonra mantar almaya başlıyoruz. İkincisi ise poşete pamuk koyarak, ekimini yapıp, 28 günde mantar almaya başlıyoruz. Kütüklerimizin verimi daha iyi. 2- 2.5 yıl mantar verimi alındığı için kütüğü tercih ediyoruz. Poşetteyse 3 ay mantar alınabiliyor, yenilenmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.
- 60
İkinci depolarının yapımına başladıklarını dile getiren İdris Akşar ise "Ağabeyimle bu işe başladık. Ağabeyimin araştırması ve girişimi sonrası maddi destek verdik. 80 metrekarelik depomuzda, dışarıdan aldığımız destekle bilgilerle başladık. Bu yıl kendi üretimimizle her şeyini kendimiz yaparak, imal ederek, güzel verim aldık. İkinci depomuzun yapımına başladık. Depomuzu 160 metrekareye çıkararak, bu işe devam edeceğiz" dedi.
-
- 61
OKULDA YETİŞTİRMEYE BAŞLADILAR
Mersin'in Erdemli ilçesindeki öğretmen ve öğrencileri istiridye mantarı yetiştirerek hem satışını yapıyor hem de okulda arkadaşları ile birlikte tüketiyor.
- 62
Erdemli’de, 1200 öğrencisi bulunan Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Biyoloji Öğretmeni Şerafettin Özaydın ve öğrencileri tarafından okulun malzeme deposunda 40 kütükten oluşan istiridye mantarı yetiştirilerek hasadı yapıldı.
- 63
Biyoloji dersinde mantar yetiştirilmesi ve çeşitleri konularının teorik ve pratik olarak öğrencilere aktarılması sonucunda yetiştirilen mantarlar okulun pansiyonunda kalan öğrencilere ve öğretmenlere pişirilerek yemek yapımında kullanılıyor.
-
- 64
İstiridye mantarının yetiştirilmesi konusunda bilgi edinen ve mantarlar konusunda merakının olduğunu belirten Özaydın, şu açıklamalarda bulundu:
- 65
Biyoloji dersinde öğrencilerimizle birlikte mantar yetiştiriciliği konusunu bizzat okulumuzda mantar üreterek yaptık.
- 66
Üretimi kolay ve lezzetli olan İstiridye mantarını okulumuzun malzeme deposunda 40 kütükten oluşan bir istiridye mantarı alanı yaptık. Dersimizde öğrencilerimizde buraya geliyoruz, konumuzu burada işliyoruz.
-
- 67
Geçen yıl okuldan mezun olan 6 öğrencinin istiridye mantarı yetiştiriciliği yaptığını ifade eden Özaydın, sözlerine şöyle devam etti:
- 68
Bilgi edinen öğrencilerimiz mezun olduktan sonra da mantarın üretimini konusunda ticaret yapıp şuanda mantar yetiştiriciliği yapıyorlar. Ben biyoloji öğretmeni olarak mantar yetiştiriciliği konusunda meraklıyımdır.
- 69
Öğrencilerime de en iyi şekilde öğretme konusunda canlı olarak yetiştirip öğrencilerimizde bu konuda daha iyi bilgiye sahip oluyorlar.
-
- 70
Yapılan ilk hasattan 10 kilo istiridye mantarı topladık. Mantarlarımız okulumuz bünyesinde olan öğrencilerin kaldığı pansiyonda yemek yapılarak öğrencilerimiz yiyor. Bu da bizleri sevindiriyor.
- 71
İnşallah gelecek yıllarda daha çeşitli mantarlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.
- 72
9’ncü Sınıf öğrencisi Ceren Özsakır ise, Öğretmen Özaydın sayesinde mantarını yetiştirmeyi uygulamalı olarak öğrendiklerini vurgulayarak, Hem öğreniyoruz hem de mantar yetiştiriyoruz. Yetiştirilen mantarları da pansiyonda yiyerek tüketiyoruz dedi.
-
- 73
- 74
- 75
-
- 76
- 77
ÜRETİCİSİ OLMAK İÇİN İSTANBUL'DAN ORDU'YA DÖNDÜLER!
İstanbul'da yaşayan Hakan Aydoğan (53), köyüne dönerek istiridye mantarı üretmeye karar verdi. Eşiyle birlikte İkizce ilçesine bağlı Derebaşı Mahallesi'ne gelen Aydoğan, evinin bodrumunda istiridye mantarı üretmeye başladı.
- 78
Hobi olarak başladığı istiridye mantarından gelir elde etmeye başlayan Aydoğan, bir süre sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Genç Çiftçi Projesi'ni duydu. Bunun üzerine İstanbul'da yaşayan gelini Sevgi Aydoğan'dan (22) yardım isteyen Hakan Aydoğan, Ordu'ya dönerek projeye başvurmasını istedi.
-
- 79
Projeden yararlanabilmek için eşi Ahmetcan Aydoğan ve çocuklarıyla birlikte Ordu'ya dönen Sevgi Aydoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvuru yaptı. İstiridye mantarı konusunda verilen kursa katılarak eğitim alan Aydoğan, eğitimin ardından 30 bin lira hibe desteğine hak kazandı. Verilen devlet desteğiyle arazilerine 100 metrekarelik sera kuran Aydoğan, işletmesinde istiridye mantarı üretimine başladı.
- 80
İKİ KARDEŞ DAHA GURBETTEN DÖNDÜ
Gelinin sayesinde kurulan işletmeyle gelirini artıran baba Hakan Aydoğan, İstanbul'da yaşayan iki oğlunu da Ordu'ya dönerek kendilerine yardım etmelerini istedi. Babalarının talebini değerlendiren iki oğul, ailelerini de alarak memleketlerine döndü. Böylece 4 aile istiridye mantarından elde ettikleri gelirle hem geçimlerini sağlamaya başladı, hem de sıla özlemlerine son vermiş oldu.
- 81
Sevgi Aydoğan yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşarken iki yıl önce Genç Çiftçi Projesi'ne başvurmak için Ordu'ya döndüklerini söyledi. Kayınpederinin tavsiyesi üzerine istiridye mantarı üretmeye başladığını dile getiren Aydoğan, sözlerine şöyle devam etti:
-
- 82
"Yaklaşık iki yıldan beri istiridye mantarı üretiyoruz ve çok mutluyuz. Bu proje sayesinde gurbetten memleketimize dönmüş olduk. Halimizden çok memnunuz. Haftanın belirli günleri pazara giderek satış yapıyoruz. Ayrıca internet üzerinden ve sipariş usulü de mantar satışı gerçekleştiriyoruz. Toplamda 4 aile gurbetten geri döndük. Allah'a çok şükür istiridye mantarından elde ettiğimiz gelirle geçimimizi sağlayabiliyoruz."
- 83
Aydoğan, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan gurbetçilerin böyle projelerden faydalanarak memleketlerine dönebileceklerini ifade etti. İlerleyen süreçte sera sayısını artıracaklarını da anlatan Sevgi Aydoğan, kendilerine bu imkanı veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti.
- 84
Sevgi Aydoğan'ın eşi Ahmetcan Aydoğan ise İstanbul'dan önce kendilerinin döndüğünü daha sonra iki ağabeyinin Ordu'ya gelerek istiridye mantarıyla ilgilenmeye başladığını söyledi. Şahin Aydoğan da artık gurbette sıla özlemi çekmediklerini belirterek, "Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Halimizden çok memnunuz" dedi.
-
- 85
Kardeşlerden Kartal Aydoğan da kendi işlerini yaptıkları için mutlu olduklarını ve imkanı olan herkese tavsiye ettiklerini söyledi. Yılmaz, Genç Çiftçi Projesi'nin Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, "İlimizde 2017 yılında proje kapsamında 15 işletme kurulmuş durumda. Bu işletmelerimizin tamamında ise yaklaşık 60 ton üretim yapılmakta" dedi.
- 86
Çok küçük arazilerde üretilen istiridye mantarından yüksek gelir elde edildiğini vurgulayan Yılmaz, Ordu'daki iklim şartlarının da bu iş için uygun olduğunu aktardı. Kemal Yılmaz, köylerden büyükşehirlere göç olduğunu, ancak bu gibi projelerle göçü tersine çevirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
- 87
"Biz bu tür projelerin mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Dar alanda getirisi oldukça fazla olan istiridye mantarı yetiştiriciliği de bunlardan birisi. Bu tesisin kurulmasını sağlayan genç girişimci kardeşimiz ailesiyle birlikte yaklaşık 18 kişi İstanbul'dan köylerine dönüş yapmış durumdalar. Bu projeden şu anda 4 aile faydalanıyor. İnşallah genç çiftçilerimizin köylerine dönmesiyle birlikte tarımda sürdürülebilirliği de sağlamış olacağız. Bu projeyi büyük şehirlerde zor şartlarda bin bir güçlükle yaşamlarını sürdüren gençlerin tekrar doğup büyüdüğü köye dönmeleri ve sıla özlemlerine de son vermeleri açısından önemsiyoruz."
-
- 88
BİLGİ ALMAK İÇİN GİTTİ, 30 BİN TL HİBE ALDI
Samsun'da geçen yıl Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü bitiren Ayşenur Sekman, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yapabileceklerini görüşmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gitti.
- 89
Burada istiridye mantarı konusunda kurs verildiğini öğrenen Sekman, kursa katılarak eğitim aldı. Eğitimin ardından Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin lira hibe desteği verilen Sekman, Canik ilçesi Gökçeli Mahallesi'ndeki arazilerinde 100 metrekarelik sera kurarak istiridye mantarı üretimine başladı.
- 90
Genç girişimci Sekman, ekonomik olarak ailesine destek olmak istediğini, bu nedenle ne yapabileceğini düşündüğünü söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gidip tarım sektöründe üretim yapabilmek için fikir alışverişinde bulunduğunu aktaran Sekman, burada mantar üretimi eğitimi olduğunu öğrendiğini belirtti.
-
- 91
Eğitime katılarak kadın üreticilere sağlanan devlet desteklerinden yararlandığını dile getiren Sekman, istiridye mantarı üretimi yapabileceği bir işletme kurduğunu anlattı. Bir üretim döneminde üç defa ürün alabildiğine dikkati çeken Sekman, 3 ton civarında ürün elde ettiğini, kilogramını da 8-10 liradan sattığını aktardı. İstiridye mantarı üretiminin bebek bakmak kadar titizlik gerektirdiğine işaret eden Sekman, şöyle konuştu:
- 92
İstiridye mantarı, doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden biri. Yüzde 80-90 nemli ortamında yetişir. Kapalı depoda yapılan yetiştiricilikte havalandırma, verim açısından çok önemlidir. Üretim titizlik gerektiriyor. Her gün tesise 2 saatte bir gelip kontrol ediyorum. Sağlığa olan faydaları sayılmayacak kadar çok olan istiridye mantarı üretimini herkes evinde, köyünde uygun kapalı alanı olan bir yerde yapabilir.
- 93
Boş durmaktansa üretime katkı sağlamak istedim ve bunu başardım. Şimdi bir tesisim var ama bunu büyütmek, mantarı saklayabileceğim soğuk hava deposu ve ambalajlama tesisi kurmak istiyorum. Evde boş duran kadınlarımıza farklı alanlarda üretim yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü üretmek güzel bir şey.
-
- 94
BODRUM'DAKİ DEV MANTAR!
Bodrum'da kaptanlık yapan evli ve 2 çocuk babası Mustafa İnce'nin (32) Gümüşlük Mahallesi Değirmenler Mevkiinde bulduğu yaklaşık 3 kiloluk et mantarı, ilgi çekti.
- 95
Yağmurlarla birlikte çıntar ve mantar mevsiminin başladığını belirten İnce, yine mantar toplamak için Değirmenler mevkiine gittiğinde, bir ağacın altında dev mantarı görünce çok şaşırdığını söyledi.
- 96
İnce, şu açıklamalarda bulundu:
-
- 97
"Yöremizde mantar mevsimi başladı. Toplanacak mantarları iyi biliriz. Bulduğum mantarın köküne baktığımda tek bir kökten oluştuğunu gördüm, çok şaşırdım. Çünkü et mantarları genellikle 50-150 gram arasında değişir, yani küçüktür. Bu mantar ise yaklaşık 3 kilo ağırlığında. İlk kez bu kadar büyük bir mantarı bölgemizde gördüm, görenler de çok şaşırdı."
- 98
ARKADAŞ TAVSİYESİ İLE BAŞLADI MANTAR ÜRETİMİ KENDİ İŞİ OLDU
- 99
Aydın'ın Efeler ilçesinde, Nilüfer Özbaş (41), arkadaş önerisi ile tanışıp çok sevdiği istiridye mantarının üreticisi oldu.
-
- 100
6 yıl önce 20 metrekarede üretime başlayan, talep fazla olunca 100 metrekareye çıkaran Özbaş, farklı çeşitleri de üretmeyi hedeflediğini söyledi.
- 101
Elektrik dağım şirketinde çalışan eşinin görevi nedeniyle yıllarca Denizli'de kalan, daha sonra memleketi Muğla'nın Dalama ilçesine dönen evli ve 2 çocuk annesi Nilüfer Özbaş, arkadaş tavsiyesiyle tattığı ve çok sevdiği istiridye mantarını üretmeye başladı.
- 102
6 yılda her yıl büyümeye devem eden üretiminde talep fazla olunca, farklı çeşitlere de yöneldi.
-
- 103
Bir arkadaşının önerisi ile yediği istiridye mantarını beğendiğini söyleyen Nilüfer Özbaş, şöyle dedi:
- 104
Sürekli o arkadaştan mantar almaya başladık. Daha sonra eşimin görevi Aydın'a çıkınca ben de kendi arazimizde çiftçiliğe başlamaya karar verdim. 'Ne yapabilirim, değişik bir şey yapmalıyım' diye düşünürken, mantarcılığa başladım.
- 105
6 yıl önce 20 metrekareyle başladım. İşler iyi gidince 50 metrekareye çıkardık. Şu anda da 100 metrekarede mantar üretimine devam ediyorum. İstiridye mantarına gerçekten son yıllarda çok fazla talep oluyor.
-
- 106
Girişimcilerin bu işle uğraşması da çok güzel. Ama çok sayıda kişi bu işi yapmaya başlayınca, ben de değişik çeşitlere yöneliyorum. Çok eziyetli bir iş. Ürettiğim mantarı pazarda müşterilerine ve lokantalara satıyorum.
- 107
Kilosu toptan 8 TL civarında ama perakendede bu fiyatlar 17 TL'ye kadar çıkıyor. Zaten tadı çok nefis, bir tadan müşteri ikinci bir kez mutlaka istiyor.
- 108
ORMANDA TOPLADIĞI MANTARLARIN SİPARİŞİNE YETİŞEMİYOR
-
- 109
Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde yaşayanlar, yağmur sonrası açan güneşle türeyen mantarları toplamak için dağlık bölgelere gidiyor. Başta kuzu göbeği olmak üzere çıntar mantarları ile çeşitli otları toplayanlar, sofralarını zenginleştiriyor.
- 110
Günlük öğünlerini elde etmek ve doğal ürün tüketmek için dağda mantar toplayanların dışında bazı aileler, bu dönem gelir sağlıyor. Evli ve 3 çocuk annesi Ayşe Çetin de mantar sayesinde bu dönemde ailesini geçindiriyor.
- 111
Topladığı özellikle çıntar mantarlarını kilosu 10-15 TL'den pazarda satıyor. Günde 20-30 kilo mantar toplayabildiğini belirten Çetin, şu açıklamalarda bulundu:
-
- 112
Yaklaşık 5 yıldır doğadan topladığım mantarları pazarlarda satıyorum. Allah'a şükür, bugüne kadar sattığım mantarlardan zehirlenme gibi bir durum da olmadı; çünkü bu işe meraklı olduğumdan dolayı hangi mantar zehirli hangi mantar zehirsiz biliyorum.
- 113
Bazı vatandaşlar, 'Yarın bana 5 kilogram, 7 kilogram mantar getir' diye sipariş veriyor. Doğal mantar, kültür mantarına göre, lezzeti daha fazla olduğu için tercih ediliyor.
- 114
Kilogramını şu an 10 ila 15 liradan satıyorum. Sabah erken çıkıp, öğleye kadar en az 20-30 kilogram mantar topluyorum. Yürümeyi sevdiğim için ayrıca spor yapmış da oluyorum.
-
- 115
Mantar toplayanlardan Mustafa Aslan (67) ise doğal mantarın kültür mantarına göre, daha lezzetli olduğunu, az ya da çok mantar toplasa da akşam tezgahını tamamen boşaltıp, eve döndüğünü söyledi.
- 116
Pazardan alışveriş yapanlar da mantarın bu bölgeye has bir ürün olduğunu belirterek, mantardan çeşitli yemekler yaptıklarını ve yemeklerin çok lezzetli olduğunu dile getirdi.
- 117
PEDAGOGLUĞU BIRAKAN KADIN 'İSTİRİDYE MANTARI' YETİŞTİRİYOR
Uzun yıllar pedagog (eğitim bilimci) olarak çalıştıktan sonra mesleğini bırakan Fazile Katipoğlu, 2 yıl önce üniversite mezunu kızı Emel ile merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde sera kurdu. Serada istiridye mantarı yetiştiren anne ile kızı, ürünlerini Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır gibi çevre illere de pazarlıyor.
-
- 118
Anne Katipoğlu, AA muhabirine, uzun süre pedagogluk yaptığını, bir süre anaokulu işlettiğini söyledi. Belli bir zaman sonra yorulduğunu fark ettiğini anlatan Katipoğlu, "Şehir hayatının yorgunluğunu, baskısını, stresini azaltmak için mesleğimi bırakıp tarımla uğraşmaya karar verdim" dedi.
- 119
Birçok farklı platformda faydalarından bahsedilen istiridye mantarının tüketiminin her geçen yıl arttığını vurgulayan Katipoğlu, mantar yetiştiriciliğinin de kendine göre zorlukları olduğunu dile getirdi. İstiridye mantarının yetişme ortamının hassas olduğunu belirten Katipoğlu, şunları kaydetti:
- 120
"Mesleğimin getirdiği tecrübeyle mantar yetiştiriyorum. Gelişimleri bana aynen çocuk gibi geliyor. Stresli olduğu, bir şeyi eksik olduğu zaman hissetmeniz lazım. Bunu görüntüsüyle veriyor zaten. Bir bakıyorsunuz kuruyor, yamuluyor, değişik şekillerde çıkıyor. Nasıl ki çocuğumuzun doğru yetişmesi ve başarılı olması için elimizden geleni yapıyorsak, mantarın da gelişmesi aşamasında yanlış bir şey gördüğüm zaman onu doğruya çevirmeye çalışıyorum. Sevgimi veriyorum, neyi eksikse onu bulup yerine koyuyorum."
-
- 121
"YURTDIŞINA AÇILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
- 122
Emel Katipoğlu ise istiridye mantarı yetiştiriciliğinde aylık 3 ton üretimle önemli başarı elde ettiklerini söyledi.
- 123
İlk zamanlar zorluklar yaşadıklarını hatta üretimi bırakma noktasına geldiklerini anlatan Katipoğlu, anne kız sırt sırta vererek karşılarına çıkan her zorluğun üstesinden geldiklerini kaydetti.
-
- 124
Katipoğlu, "Hedefimiz aylık üretimimizi 10 tona çıkarmak. Anne kız bu işi daha da geliştirmeyi, hatta yurt dışına bile açılmayı düşünüyoruz. Bunu başaracağız, çünkü ikimiz de hırslıyız. Başladığımız işin sonunu mutlaka getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
- 125
ÇINTAR İSİMLİ MANTARIN KİLOGRAM FİYATI 40 TL
Ege Bölgesi'nde ilk sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan bir mantar türü olan çıntar, köylünün geçim kaynağı olarak pazar tezgahlarına düştü.
- 126
Bölgede sofraların vazgeçilmez besini olan çıntar, halk pazar ve yol kenarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında büyük rağbet görüyor.
-
- 127
Ormanlık alanlardan çıntarı toplayarak pazara satmak için getiren Çiçek Karataş (50), şu açıklamalarda bulundu:
- 128
"Bu yılki çıntar mevsiminin kilosu 40 liradan başladı. Bu fiyata rağmen vatandaşın ilgisinden memnunuz. Satışlarımız iyi. Bu mantar, sonbahar yağmurlarının yağmasıyla birlikte çam ağaçları altında çıkar. Çok lezzetlidir ve diğer mantarlara göre pahalıdır. Et kadar gıdalıdır."
- 129
Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye edilen çıntar, ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin.
-
- 130
Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.
- 131
Öte yandan yüksek fiyattan alıcı bulan mantarı toplama yarışına girenler, saban erken saatlerden itibaren ormanın yolunu tutuyor.
- 132
HOBİ OLARAK BAŞLADI 15 BİN LİRAYA TESİS KURDU
Sorgun'da yaşayan ev hanımı Derya Doğan, çocuklarını büyütüp üniversiteye gönderdikten sonra aile ekonomisine katkı sağlamak için iş arayışlarına girdi.
-
- 133
3 katlı evinin bodrum katında hobi olarak kültür mantarı yetiştirmeye başlayan Doğan, gelen siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor.
- 134
Çocuklarını büyütüp üniversiteye gönderdikten sonra Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün açtığı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği kursuna katılarak sertifika aldığını söyleyen Derya Doğan, şu açıklamalarda bulundu:
- 135
İlk etapta evde boş oturmak yerine hobi olarak kültür mantarı yetiştirmeye başladım. Yerim ve imkanım olduğu için evimin bodrum katında mantar yetiştirmeye başladım.
-
- 136
Kliması, havalandırma sistemi, ranzası ve mantar kompostlara yaklaşık 15 bin lira harcadım. Şu anda günlük 200 kilogram mantar üretiyoruz. Sorgun'un mantar ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayabilmekteyiz.
- 137
"İLK ETAPTA EŞİME KARŞI ÇIKTIM"
- 138
Derya Doğan'ın eşi Murat Doğan ise eşinin böyle iş yapmak istediğinde kendisinin gerek maddi gerekse manevi desteğini verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
-
- 139
İlk etapta kendisine karşı çıkıyordum. Daha sonra üretime geçip, ürünleri toplamaya başladığında bu işin çok kazançlı bir iş olduğunu gördüm. Ben de kendisine pazarlama konusunda yardımcı oluyorum.
- 140
Şu anda kesinlikle pazar sıkıntısı yaşamıyoruz. Gelen talepleri bile karşılamakta zorlanıyoruz. Bunun için ileri ki zamanlarda tesisimizi büyütmeyi hedefliyoruz.
- 141
Ziraat Mühendisi Erkan Aydın da yaklaşık 11 yıldır kültür mantarı uzmanlık alanında çeşitli eğitimler verdiğini belirterek, sözlerine şöyle devan etti:
-
- 142
Sorgun Halk Eğitim Merkezi bünyesinde birçok kurslar açtık. Bu kurslardan bir tanesi de kültür mantarı yetiştiriciliği kursuydu. Derya hanım kursumuza katıldı. Ardından böyle bir tesis kurmak istediğini söyledi.
- 143
Biz de kendisine teknik olarak yardımcı olduk. Tamamen kendi imkanlarıyla 4 tonluk bir tesis kurdu. Şu anda gördüğünüz gibi çok güzel bir ürün elde ediyor. Çok güzel de kazanacağını düşünüyoruz.
- 144
-
- 145
KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ, KÖYE YILDA 12 MİLYAR LİRA KAZANDIRIYOR
Sarıidris Beldesi'nde 2007 yılında 17 üreticiyle başlayan kültür mantarcılığı üretimi, 2 bin 500 nüfuslu beldenin temel geçim kaynağı oldu. Üretici sayısının 200'e çıktığı beldede günlük 8 ton mantar üretiliyor.
- 146
İstanbul ve Antalya başta olmak üzere Ankara, Denizli, Afyonkarahisar, Burdur ve diğer çevre illere satılan mantardan günlük 32 bin lira kazanç sağlanıyor. Ürünün tamamı iç piyasaya sunuluyor.
- 147
DİĞER İLLERDEN EĞİTİME GELİYORLAR
-
- 148
Mantarcılık alanında hızla gelişen beldedeki üreticiler, diğer illerden gelen üreticilere de eğitim veriyor. Bölgede mantarcılığın gelişimine öncü olan Sarıidris Belediye Başkanı MHP'li Ramazan Pala, Doğu ve Güneydoğu illerindeki ticaret ve sanayi odası temsilcilerinin heyetler halinde bilgi almak için beldeyi sık ziyaret ettiğini söyledi.
- 149
Son olarak 55 kişilik heyeti üreticilerle buluşturduklarını aktaran Başkan Pala, "Karadeniz illerinin yanı sıra Manisa ve Konya'dan eğitim için gelenler var" dedi.
- 150
YILLIK 12 MİLYON GELİR
-
- 151
Başkan Ramazan Pala, mantar üretiminden aylık 1 milyon olmak üzere yıllık ortalama 12 milyon lira gelir sağlandığını vurguladı. Beldede hayvancılık yapıldığını, elma üretiminin de yaygın olduğunu kaydeden Pala, bir ailenin mantarcılıktan yıllık kazancının yaklaşık 50 bin lira olduğunu söyledi.
- 152
200 ÜRETİCİ VAR
- 153
Başkan Pala, mantarcılığın birçok sektörü de beslediğini, yeni iş alanları yarattığını belirtti. Tesislerin bakım ve yapım işleriyle bağlantılı olarak elektrik, demir doğrama, inşaat, klima ve nakliyeciliğin geliştiğini vurgulayan Başkan Pala, "Burada binlerce insan ekmek yiyor. Destek verildiğinde sektör daha da büyüyecektir" diye konuştu.
-
- 154
DEVLET DESTEĞİ ALDI, ÜRETİME BAŞLADI
İlçeye bağlı Sefaköy'de 100 metrekarelik serada 600 kompost ile mantar yetiştirmeye başlayan genç kadın çiftçi Hamide Boran, Eylül ayının ortalarından itibaren ise İstiridye Mantarı hasadına başladı.
- 155
Lise mezunu genç kız Hamide Boran, 'Genç Çiftçi' projesine Hisarcık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seher Sibel Var ve personelin tavsiyesi üzerine müracaat ettiğini söyledi.
- 156
Boran, şu açıklamalarda bulundu:
-
- 157
İstiridye Mantarı yetiştiriciliğini severek yapıyorum. Köyümde kendi kurduğum işimle uğraşarak, aile bütçesine katkıda bulunmak bana büyük mutluluk veriyor. Şu anda günlük yaklaşık 30 kilo istiridye mantarı üretimi yapıyorum.
- 158
İleriki günlerde kompostu da kendim hazırlayarak maliyetini düşürmeyi hedefliyorum. Ürettiğim mantarları pazarlama da sıkıntı çekmiyorum. İlçe merkezi ve çevre ilçelerden toptan alım için talepler geliyor.
- 159
Taleplerin artması durumunda üretim kapasitesini arttırmayı düşünüyorum. Bize bu imkanı sağlayan devletimize ve her konuda teknik destek veren Hisarcık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline çok teşekkür ediyorum.
-
- 160
HOBİ OLARAK BAŞLADI, SİPARİŞLERE YETİŞEMİYOR
- 161
Kayseri'de yaşayan 40 yaşındaki Abide Yılmaz, ev ekonomisine katkı sağlamak için iş arayışı içerisine girdi. Eşinin tavsiyesi ile devlet desteği alarak istiridye mantarı yetiştirme tesisi kuran Yılmaz, gelen siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor.
- 162
İşini büyüterek paketleme ve soğuk hava deposu kurmak için çalıştığını belirten Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
-
- 163
"Bu işe ilk başta hobi olarak başladık. Sonrasında eşimin tavsiyesi üzerine araştırdık ve devletimizin desteği olduğunu öğrendik. Ardından bu tesisi yaptık. Şuanda da mantarlarımız çıktı. Bu mantarın yetişmesi için nemin 85'in üzerinde olması lazım. Tesisimizi bunun üzerine kurduk. Yetiştirdiğimiz mantarları pazarlamada bir sıkıntı yaşamıyoruz. Zaten ürün yok satıyor. Kayseri'ye bile yetiştiremiyoruz. Kendi kendini sattıran bir ürün. Et ile yarışıyor. Protein ve sindirim sistemi açısından çok yararları olan bir mantar. Bundan sonra da tesisimizi büyüttükten sonra paketleme ve soğuk hava deposu yapmayı düşünüyoruz. Devletimizin desteğini alarak onları da başaracağız."
- 164
Ev hanımlarına tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "Bayanlar bu işi yapamam demesinler. Herkesin yapabileceği bir iş. Herkese tavsiye ediyorum. Ev ekonomilerine katkıda bulunmak isteyen ama ne iş yapacağını bilemeyen bayan arkadaşlarımızın hepsine tavsiye ediyorum" dedi.
- 165
BU MANTAR TOPRAKTA ÜRETİLMİYOR
Makine Teknikeri Harun Çiğdem yurtdışında gördüğü mantar yetiştirme sistemini Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde gerçekleştirmeye başladı.
-
- 166
Isı yalıtımlı çadırda 1.5 ay önce başladığı mantar üretiminden kazanç elde etmeye başlayan Çiğdem, Genç Çiftçi projesinden aldığı hibe ile işe girdiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
- 167
1 yıllık araştırmalar sonucunda böyle bir işe girmeye karar verdim. Tarım ilçeden Genç Çiftçi projesinden aldığım hibe desteği ile bu işe başladım. Almanya'da staj yaparken bulunduğum vilayette böyle bir mantar tesisi vardı. Gidip orayı gezdim ve burada oluyorsa Türkiye'de de olur diyerek bu kültür mantarını yapmaya karar verdim.
- 168
Bu mantarın adı istiridye mantarı. Bildiğimiz kavak mantarının kültürü oluyor. Tamamen yetişme evresi 18 günlük karanlık bir odada 25 ile 29 derece arasında bir kuluçka döneminden başlıyor.
-
- 169
Sonrasında pinlerin atmasıyla beraber nem oranının arttırılması, karbondioksit oranının düşürülmesi, ışığın ve nemin dengelenmesiyle birlikte mutfağımıza kadar giden bir süreci var.
- 170
Poşetlerin içinde pamuk ve mantar sporuna sarılmış kuş yemi var. Mantar küften oluştuğu için karanlık kuluçka döneminde mantar küfünün torbayı tamamen sarmasıyla ve kuluçka dönemi bittiğinde deliklerden pinlerin çıkmasıyla gerçekleşiyor.
- 171
KİLOSU 15 TL'DEN SATILIYOR
1 buçuk ay önce başladığı işte 1 aydır hasat yaptığını ve satışlarının çok iyi gittiğini söyleyen Harun Çiğdem, sözlerine şöyle devam etti:
-
- 172
"Bu işi büyütmeyi düşünüyoruz. Şu anda içeride 10 ton kompos var. 10 ton kompostan yüzde 25 mantar alıyoruz. Bu da 2 buçuk tona tekabül ediyor. Şu ana kadar 1 buçuk ton mantar hasat ettik. Ve 1 tonumuz daha var. Ve o 1 tonun da hasadını yapınca komposları değiştirerek ikinci bir döneme hazırlık yapacağız."
- 173
Ürettikleri mantarların zehirli olmadığını da söyleyen Çiğdem, zehirli mantarların özellikle doğada yetiştiğine dikkat çekti. Yetiştirdiği ürünlerin lezzetli olduğunu ve pazarda kilosunu 15 liradan satışa sunduğunu belirten Çiğdem, şu açıklamalarda bulundu:
- 174
Ürünün cinsine göre lezzeti ve tadı farklı olur ama herkesin de damak tadı ayrıdır. Ben bunu daha lezzetli buluyorum fakat şu da bir gerçek ki ormandaki topladığımız doğal mantarın yerini hiç bir şey tutamaz.
-
- 175
Mantarın sağlık açısından bir çok faydası var. Antioksidan bir özelliği var. Kolesterolü dengeliyor. Antibakteriyeldir ve besin değeri yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kabızlığı önler. Yüksek tansiyonu düşürür. Anemiyi engeller ve aynı zamanda da ilaç yapımında kullanılır. Ülkemizde de ilaç sanayinde talebi yüksektir.
- 176
Mantardan yapılacak yemekler hakkında da bilgi veren Çiğdem sözlerini şöyle sürdürdü:
- 177
"Ben mantarı tepside kaşarlı olarak fırında seviyorum. Ama domates biberle saç kavurma tarzı yapılabilir. Et güvecine atılabilir. Aynı zamanda soğuk meze, salata ve turşusu da yapılabilir"
-
- 178
ORMAN BAKANLIĞI TRÜF MANTARI İÇİN KOLLARI SIVADI
Toprak altında yetiştiği için Türkiye´de pek fazla tanınmayan ancak Dünyada gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması maksadıyla harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı üniversitelerle de işbirliği yaparak trüf yetiştiriciliği konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.
- 179
Bakanlık, ülke genelinde trüf mantarının tabii olarak yetiştiği verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması çalışmalarını sürdürüyor. 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan Trüf Mantarı Eylem Planı, Türkiye´nin trüf mantarı potansiyelinin fazlalığı ve bu alanda yapılan çalışmaların verimliliği dolayısıyla 2019 yılını da kapsayacak şekilde uzatıldı.
- 180
BAKAN EROĞLU: HAYAT KALİTESİ YÜKSELECEK
Trüf mantarının ekonomik değeri çok yüksek bir odun dışı orman ürünü olduğuna dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Piyasada binlerce euroya alıcı bulan trüf mantarının tabii alanlardan toplanması ve bu alanda özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak. Bu sayede kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesi yükselecek" değerlendirmesinde bulundu. -
- 181
İHTİYAÇ İÇ KAYNAKLARDAN KARŞILANACAK
Eroğlu, "Bu mantar özellikle lüks otellerde kullanılıyor. Yabancı turistler, trüf mantarı damak zevkini ülkemizin turistik tesislerinde de arıyor. Bu sebeple bu mantarı yurtdışından almak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin trüf mantarı ihtiyacını yaptığımız çalışmalarla iç kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz" açıklamasını yaptı. - 182
TÜRKİYE´NİN TRÜF ÜRETİM POTANSİYELİ AVRUPA´DAN YÜKSEK
Trüf mantarının günümüze kadar ülkemizde neredeyse hiç faydalanılamamış önemli tabii bir gıda kaynağı olduğunu belirten Eroğlu, "Ülkemiz trüf üretim potansiyeli açısından, halen Avrupa'da lider üretici konumundaki ülkelerden daha avantajlı konumda bulunuyor. - 183
Tabii alanlar bugüne kadar faydalanılmamış olması sebebi ile tahrip edilmemiş ve dolayısıyla potansiyel yüksektir. Trüf mikorizası aşılı orman fidanları kullanılmak sureti ile yapılacak ağaçlandırmalar potansiyelimizi artıracaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde ulaşılan veriler de ülkemizin çok zengin olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
-
- 184
AĞAÇ KÜTÜĞÜNDE YETİŞTİRİYOR, 3 YIL BOYUNCA VERİM ALIYOR
- 185
Öte yandan, İsrail'de 34 yıl yaşadıktan sonra Dalaman ilçesine yerleşen, 56 yaşındaki Yakup Sabar, 8 ay süren araştırmaların ardından istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Kütükte istiridye mantarı üreten Sabar, bu mantarın raf ömrünün daha uzun olduğunu, 3 yıl ürün alabildiğini söyledi.
- 186
Bilgisayar programcısı olduğunu ve aynı zamanda otel yöneticiliği yaptığını dile getiren Sabar, bu yıl turizmdeki düşüş nedeniyle otelin açılmadığını ve yeni bir iş arayışına girdiğini anlattı. Naylon torba içinde talaşla yapılan kompost mantar üretimi konusunda araştırma yaptığını ifade eden Yakup Sabar, şöyle konuştu:
-
- 187
"Ortağımla birlikte doğal ortamında ürün yetiştirerek aynı ticari kapasiteye ulaşabileceğimizi düşündüm. Deneme yanılma ve takip sistemiyle ürün kalitesini ve rekoltesini artırdık. Kompost sisteminde 3 ay, ama kütükten 3 yıl ürün alabiliyorsunuz. Kütük mantarının raf ömrü daha uzun, besin değeri daha fazla. Bugün aldığımız sonuçtan çok memnunuz."
- 188
VERİLER BİLGİSAYARA AKTARILIYOR
İsrail'de modern tarım yöntemleriyle yakından ilgilendiğini anlatan Sabar, kompostta mantar üretimi yapanların 'Kütükte ticaret olmaz' eleştirileriyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı 120 metrekarelik bir çadırda 450 kütükle işe başladığını belirten Sabar, şöyle konuştu:
- 189
Her kütük kayıt altında, sicilleri tutuluyor. Ne zaman ekildiği, ne zaman sarım yaptığı, ne zaman açıldığı, sarımların nasıl çıktığı hangi marka misel kullanıldığı kayıt altına alınıyor. Bilgisayara işleniyor.
-
- 190
Dijital ölçüm aletleriyle 15 dakikada bir bilgisayara aktarılan veriler ile hava, nem koşullarıyla ilgili bilgi sahibi oluyorum. Ne zaman havayı temizleyeceğim, ne zaman klimayı açacağım konusunda sistem beni yönlendiriyor. Kaliteli plastikten elde edilen damlama borularıyla her kütüğe dakikada 2 litre su veriyorum.
- 191
İçerdeki havayı evaperatör sistemiyle temizleyip klima ile ortam sıcaklığını ayarlıyorum. Evaperatör sayesinde nem kaybı yaşamıyorum.
- 192
12 ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILIYOR
Sabar, amacının sadece para kazanmak olmadığını, çevredeki insanları da bu konuda eğitip yeni iş imkanları sağlamak istediğini, pazarda istiridye mantarının kilosunu 15-20 lira arasında toptan ise, 12-15 TL'den satışa sunduğunu söyledi. Yakup Sabar, şöyle dedi:
-
- 193
Kütükte yani doğal ortamında yetiştirilen istiridye mantarının besin değeri çok yüksek. Kırmızı et ayarında olduğunu söyleyebilirim. Damar tıkanıklığından, kanser hastalıklarına kadar akla gelmeyecek sayıda faydaları var.
- 194
Kızartması, sotesi olur, mangalda pişirilir, böreği yapılır, makarnaya sos olur. Tavada hafif zeytinyağında suyunu çekene kadar bekledikten sonra üzerine soğan, sarımsak ve birazcık sirke karıştırarak tüketilebilir. Ortağımın eşi aşçı.
- 195
Onunla birlikte 12 çeşit yemek tarifi çıkarttık. İnternet sitemizde yayınlayacağız. Hem üretene hem de tüketene çok faydası olacak bir ürün. Türkiye'de pazarı oldukça geniş.
-
- 196
SALİHLİ'DE ESKİ AÇIK CEZAEVİ MANTAR ÜRETİM TESİSİ OLDU
Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünce, eski açık cezaevinin 4 koğuşunda istiridye mantarı üretimine başlandı.
- 197
Salihli'de eski açık cezaevindeki atıl durumdaki koğuşlar, istiridye mantarı üretimi için tesise dönüştürüldü. Deneme üretiminde elde edilen ürünler kilogramı 8 liradan satışa sunulurken eylül ayından itibaren tam kapasite üretime geçme kararı alındı.
- 198
Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Erkan Keskin yaptığı açıklamada, kurumdaki birçok iş kolunda üretim yaptıklarını bunun içinde tarımın da olduğunu söyledi. İş kollarında ekonomiye katkı sağlandığını ve hükümlülere meslek eğitimleri verildiğini belirten Keskin, şu an itibariyle kurumda sigortalı 96 hükümlü çalıştığını belirtti.
-
- 199
Keskin, tahliye olacak mahkumların üreten, meslek sahibi ve kalifiyeli bireyler olmalarına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
- 200
KOĞUŞLAR MANTAR ÜRETİM TESİSİ OLDU
Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu yeni hizmet binasına kavuştuktan sonra Durasıllı Mahallesi'ndeki eski açık cezaevinde koğuşları değerlendirmek istediklerini anlatan Keskin, şöyle konuştu:
- 201
Kurumumuzda örtü altı sebzecilik ile diğer faaliyetlerin ardından istiridye mantarında deneme üretimine başladık. Mantar üretimi için bu koğuşları değerlendirmeyi düşündük. Bu kapsamda kurumumuzun İnşaat İş Kolu’nda görev alan hükümlülerimiz yardımıyla ellişer metrekareden oluşan 4 adet koğuşu birleştirdik ve 2 adet 100 metrekareden üretim odası haline getirdik. Üretim merkezlerimizin yapım aşamasının her safhasında hükümlülerimiz görev aldı.
-
- 202
Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ali Ömür Bereketli ise kurumda daha önce örtü altı ve üstü tarımsal birçok üretim gerçekleştirildiğini aktardı. Yüksek verimi ve sağlıklı olması nedeniyle istiridye mantarı üretme kararı aldıklarına işaret eden Bereketli, şunları kaydetti:
- 203
Yaz mevsiminde mantar tüketimi düşük olduğu için hemen deneme üretimine başlama kararı aldık. Deneme üretiminde de kısa sürede başarı elde ettik ve 2.5 ton istiridye mantarı üretebileceğimizi hesapladık.
- 204
1 yılda 4 üretim periyodu olacağı için 30 ton üretim bekliyoruz. Eylül ayından itibaren tam kapasite üretime geçmeyi planlıyoruz. Deneme aşamasında elde ettiğimiz ürünleri kilogramı 8 liradan satışa sunmaya başladık.
-
- 205
Üretim merkezimizde özel sistemler sayesinde sıcaklık sabit tutuluyor. Üretim merkezimizde 1 ziraat mühendisi, 1 atölye şefi ve 4 hükümlü görev alıyor.
- 206
ANNE KIZ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Ordulu 28 yaşındaki Elçin Özge Cörüt, yaklaşık iki ay önce kurduğu serada annesiyle istiridye mantarı üreterek geçimini sağlıyor.
- 207
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Cörüt, bir süre İstanbul'daki ablasının yanında farklı sektörlerde çalıştıktan sonra memleketine döndü.
-
- 208
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Cörüt, bir süre İstanbul'daki ablasının yanında farklı sektörlerde çalıştıktan sonra memleketine döndü.
- 209
Tarım alanında kendi işini kurmak için araştırma yapan Cörüt, Gülyalı ilçesinde babasından kalan fındık bahçesinin bir bölümünde istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdi.
- 210
Annesi Ayla Cörüt'ün de desteğini alan genç girişimci, kurduğu 128 metrekarelik serada yaklaşık iki ay önce üretime başladı.
-
- 211
Cörüt, son yıllarda ilginin giderek arttığı ve pazarlama sıkıntısı bulunmayan istiridye mantarının kilosunu 5-10 liradan il merkezi ve ilçelerdeki pazarlara satıyor.
- 212
Elçin Özge Cörüt yaptığı açıklamada, çocuk yaşlarında kurduğu çiftçilik hayalini gerçekleştirebildiği için mutlu olduğunu söyledi.
- 213
Yaklaşık 8 yıl önce vefat eden babasından fındık bahçesi kaldığını dile getiren Cörüt, ancak çok verimli olmaması ve fiyatlar nedeniyle alternatif ürünlere yöneldiklerini belirtti.
-
- 214
Annesiyle geçimlerini sağlamak amacıyla istiridye mantarı yetiştirmeyi tercih ettiklerini anlatan Cörüt, bahçenin bir bölümünde kurdukları seradan günlük 100-150 kilogram ürün aldıklarına işaret etti. Cörüt, "Amacım sadece ürün satmak değil. En büyük amaçlarımdan biri de köylüye istihdam sağlamak. Bu yüzden burayı da büyütmeyi düşünüyorum" dedi.
- 215
İkinci serayı kurmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genç Çiftçi Projesi'ne yaptığı başvurunun kabul edildiğini bildiren Cörüt, bu kapsamda 30 bin lira hibe alacağını kaydetti.
- 216
"PAZARLAMA AŞAMASINI TEK BAŞIMA YÜRÜTÜYORUM"
Doğup büyüdüğü toprakların verimli olduğuna dikkati çeken Cörüt, "Annemin desteğiyle üretim kısmını yapıyoruz. Pazarlama aşamasını ise tek başıma yürütüyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Elevli'nin de meslekle ilgili destekleri oldu" diye konuştu.
-
- 217
Cörüt, gençlerin doğup büyüdükleri şehirlerin canlanması, topraklarının değerlendirilmesi için buralara yatırım yapması gerektiğini belirtti.
- 218
Kendisinin bunu amaçladığını vurgulayan Cörüt, "Belki de mantar üretimiyle başlayıp büyük bir çiftlik kuracağız. Bu, Karadeniz ve Ordu'da tesisleşmeye yönelik bir çalışma olabilir." ifadelerini kullandı.
- 219
Anne Ayla Cörüt (52) ise her zaman kızının arkasında olduğunu, kurdukları serayla hem kendileri hem de gençlere ekonomik katkı sağlayabileceklerine inandığını bildirdi.
-
- 220
TESİSTEN DİĞER GÖRÜNTÜLER
- 221
- 222
-
- 223