Temren füzesini ilk kez Denizkurdu-2017 tatbikatında kullandı
- 1
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Roketsan’ın geliştirdiği Temren füzesini ilk kez Denizkurdu-2017 tatbikatında kullandı. Füze ismini ok, cirit ve kargı gibi silahların ucuna takılan sivri madeni parçadan alıyor.
- 2
Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre Temren füzesi, tatbikatta Sea Hawk helikopterinden sabit hedeflere yönelik olarak ateşlendi ve hedeflerini başarıyla vurdu. Roketsan, kanatlı Temren füzesini Umtas anti-tank füzesini temel alarak geliştirdi.
- 3
Temren, Umtas’tan farklı olarak tank yerine gemileri vurmak üzere kullanılacak. Zırh delici etkiye sahip olan Temren füzesinin biri 18 kilometre, diğeri 30 kilometre menzilli olmak üzere iki farklı modeli bulunuyor.
-
- 4
Başta hücumbotlar olmak üzere suüstü hedeflerine karşı etkili olan Temren, bahriyelilerin caydırıcı güçleri arasında yer alacak. Temren füzeleri. Deniz Kuvvetleri’nde Norveç üretimi Penguin füzelerinin yerini alacak.
- 5
Temren füzesinin biri 18 kilometre, diğeri 30 kilometre menzilli olmak üzere iki farklı modeli bulunuyor.
- 6
SAVUNMADA 'MENTAP' HAMLESİ
TÜMOSAN tarafından KAP'a yapılan açıklamaya göre MENTAP ürün ailesi hafif, orta ve ağır araçlardan oluşacak ve ürün ailesinin tamamında Tümosan tarafından geliştirilen yeni nesil dizel motor, şanzıman, transfer kutusu ve yürür aksam ile özgün elektronik sistemler kullanılacak.
-
- 7
Tüm araçlarda yüzde 100'e yakın yerlilik oranı sağlanacağı gibi tasarımlar, yurtdışından herhangi bir teknik destek almaksızın Tümosan'ın AR-GE imkanlarıyla yapılacak.
- 8
Ürün ailesinin ilk üyesi olan "Hafif Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç"ın IDEF 2017 Savunma Sanayii Fuarı'nda yerli ve yabancı katılımcıların beğenisine sunulması, fuar sonrasında prototip üretimi, test, validasyon ve optimizasyon çalışmalarına başlanması bekleniyor
- 9
DÜŞMANIN KORKULU RÜYASI "YAVUZ" GELİYOR!
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Harekatı'nda ve terörle mücadelede etkin olarak kullandığı obüs ailesine yeni bir üye ekleniyor. Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu yüksek hareket kabiliyetine sahip 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetre silah sistemi geliştirme projesi sonunda Yavuz obüs sistemini üretti.
-
- 10
Obüs sistemini ilk kez IDEF'te sergileyeceklerini açıklayan MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, bu üründe mobiliteyi, hareketliliği ön plana çıkartan bir araç üstü top uygulamasının gerçekleştirildiğini anlattı. Taşkın, şunları kaydetti:
- 11
"Fırtına obüslerinin kullandığı mühimmatı atabilecek aynı silah sistemini bir aracın üzerine monte ettik. Aracı da zırhlandırdık. Hatta kendi kullanacağı mühimmatı da kendi taşıyabilecek, saatte 90 kilometre hıza ulaşabilecek bir ürün ürettik.
- 12
Sadece ülkemizi değil Ortadoğu ve Afrika'daki harekat şartlarıyla dış pazarları da dikkate alarak bu ürünümüzü geliştirdik. Dış pazarlarda pikapların üzerine monte edilmiş birtakım silah sistemleriyle atış yapıyorlar. Bir silah sisteminin etkili, ciddi olabilmesi için belli özelliklere sahip olması lazım. Bunların en başında stabilite geliyor.
-
- 13
Geri tepmeden dolayı atışınız ne kadar hedefinden sapıyor bu önemli Eğer geri tepmeyi kontrol edemiyorsanız, atışınız hedeften sapıyorsa yapıyorsa o zaman karavana atıyorsunuz. Dünyada ucuz ve kolay bulunabilen, hatta daha ziyade terör örgütlerinin kullandığı sistemler böyle. Hedefe yönelik değil, daha çok kargaşa oluşturma amaçlı, atıldığında sesiyle etki doğuran sistemler. Bizim sistemlerimiz ciddi, her yönüyle hedef tahribat etkinliği çok yüksek, teknolojik seviyesi üst düzey olan sistemlerdir. Yavuz silahımız da tüm yenilikçi unsurları üzerinde barındıran üstün özellikli bir silah."
- 14
YAVUZ OBÜS SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, pazarda oluşan mevcut durum da dikkate alınarak yüksek hareket kabiliyetine sahip 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetrelik silah sistemi geliştirme projesi MKE'nin öz kaynaklarıyla Nisan 2016'da başlatıldı.
- 15
T-155 milimetre 52 kalibre MKE Yavuz obüs sistemi için kullanılan araç tamamen zırhlı olarak geliştirildi. Sistemin atışa hazırlanma süresi en fazla 1 dakika, atışı tamamlayıp mevzi değiştirmesi en fazla 2 dakika sürüyor. Araç, 5 mürettebatı taşıyacak kapasitede çift kabine sahip bulunuyor. Aracın tam yüklü azami hızı saatte 90 kilometreye çıkıyor. Sistemin canlı mühimmatlarla atışlı testleri nisan ayında başarıyla gerçekleştirildi.
-
- 16
Yavuz obüsü, farklı yükseliş açıları ve sevk barut modülleriyle aynı hedefi aynı anda 3 farklı mühimmatla vurabiliyor. Sistem, uzun menzilli mühimmatlarla 40 kilometre menzil içindeki askeri birlik ve taburlara atış yapabiliyor. Mevzilenen topçu birliğinin karşı hedeflerden uzakta olmasından dolayı düşman tarafından karşı saldırı yapılma riski de azalıyor.
- 17
Obüs, elektrikle hareket eden ve elektronik olarak kontrol edilen yarı otomatik mermi yükleme sistemiyle donatıldı. Silah sistemiyle, NATO standartlarına uygun 155 milimetre çapında tüm mühimmatlar atılabiliyor.
- 18
Yavuz obüsü ile 15 saniyede 3 atım (darbeli atım), 1 dakikada 4-6 atım (normal atım), 1 dakikada 2 atım (sürekli atım) yapılabiliyor. Sistemde ikincil silah olarak 12,7 milimetre makineli tüfek kullanılıyor. Sistem nükleer, biyolojik, kimyasal (NBC) koruma sistemine, 7,62 x 51 milimetre (M80) mühimmatına ve anti-personel mayınlara karşı koruma sistemine sahip bulunuyor.
-
- 19
KAPLAN GİBİ GELİYOR!
ROKETSAN, son dönemde dikkati çeken ürünlerinden Kaplan füzesi (TRG-300) ve silah sistemini ilk kez 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF'17) tanıtacak.
- 20
ROKETSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yabancı müşterileri tarafından kullanılan topçu roketlerini, yenilikçi yaklaşımlarla geliştirmeye devam ediyor. Firma, son olarak 122 ve 300 milimetrelik roketlerini güdümlü hale getirdi.
- 21
Bu çalışmaların ürünlerinden Kaplan füzesi (TRG-300) ve silah sistemi, 9-12 Mayıs'ta düzenlenecek 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda ilk kez sergilenecek.
-
- 22
Kaplan füzesi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 30 kilometreden 120 kilometreye kadar yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş imkanı veriyor. Füze, bu üstün özellikleri sayesinde zamanında, doğru ve etkili ateş gücü yaratarak manevra birliklerine güçlü ateş desteği sağlıyor.
- 23
Uydu destekli ataletsel güdüm sistemi sayesinde hedefleri hassas olarak vurabilen Kaplan, yalıtımlı pod içerisine yerleştirilerek "pod içi füze" konfigürasyonu olarak depolanıyor, taşınıyor ve fırlatılabiliyor.
- 24
Kaplan füzesi, ROKETSAN üretimi K+ Silah Sistemi, T-122/300 ÇNRA Sistemi, Çok Kundaklı Roketatar Sistemi (ÇKRA-122/300) ile entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer platformlarla kullanılabiliyor.
-
- 25
Sistem, yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde at ve kaç taktiğini başarıyla uyguluyor. Söz konusu sistem, sahip olduğu tam otomatik seyrüsefer ve tevcih sistemleri sayesinde kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere 3 kişilik mürettebatla atış görevi icra edebiliyor.
- 26
11 ÜLKEYE GÖNDERDİ, YENİLERİNİ YAPTI!
ASELSAN, yurt içinde ve dışında talep gören Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ailesine, yeni ihtiyaçları da dikkate alarak 2 yeni ürün ekledi.
- 27
Silah sistemleri alanında 20 yılı aşkın bir deneyime sahip ASELSAN, bugüne kadar 11 ülkeye ihraç edilen UKSS ailesinin yeni ürünlerini, 9-12 Mayıs'ta düzenlenecek 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergileyecek.
-
- 28
ASELSAN taktik kara araçlarında ve sabit tesislerde temel olarak hava ve kara hedeflerine, özellikle asimetrik tehditlere karşı yakın alan koruması amacıyla geliştirilen, ana silah olarak 12,7 milimetre uçaksavar, 7,62 milimetre makinalı tüfek, 40 milimetre bomba atar gibi silahlar takılabilen sistemi kablosuz olarak üretti.
- 29
Uzaktan komutalı olması nedeniyle araç içinden yönlendirilebilen ve ateş edebilen SARP sistemi, kablosuz haberleşme yeteneği sayesinde artık uzak mesafelerden de kontrol edilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar, tehlikeli bölgelerden uzak ve güvenli bir yerde sistemi kullanabilme imkanına sahip oluyor.
- 30
ASELSAN’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerleşik ortak girişim firması olan IGG ASELSAN Integrated Systems firmasıyla birlikte yürütülen faaliyetler sonunda, ASELSAN UKSS’lerinin kablosuz yönetilmesine imkan veren Arayüz Uyumlama Birimi geliştirildi. Bu birim sayesinde ASELSAN UKSS ailesinin üyeleri gerektiği zaman uzaktan komuta edilebilme yeteneğine sahip olacak.
-
- 31
Uyumlayıcı birimin SARP sistemine entegre edilmesiyle çeşitli üst düzey son kullanıcılara atışlı gösterimler düzenlendi. Sistem, güvenli, kriptolu, karıştırılamaz haberleşme yeteneği, uzaktan hedef takip performansı, yüksek vuruş yüzdesi ve kolay kullanımı gibi üstün özellikleri ile ön plana çıkıyor.
- 32
UKSS ailesinin bir diğer yeni üyesi SARP-DUAL'e ise ana silahların yanı sıra yardımcı silah olarak 7,62 milimetre makineli tüfek takılabiliyor. Opsiyonel olarak STANAG 4569 Seviye 2 zırh koruması konfigürasyonu da bulunan SARP-DUAL yüksek miktarda mühimmat depolama özelliği de taşıyor. SARP-DUAL'in üretiminde yüksek yerlilik oranı ön plana çıkıyor.
- 33
ASELSAN BAŞARIYA "KULAÇ" ATACAK!
ASELSAN'ın denizaltılar ve su üstü platformlarında kullanılmak üzere geliştirdiği KULAÇ İskandil Sistemini tercih eden Endonezya, ASELSAN'ın denizaltı ve su altı akustik sistemlerine yönelik yeni taleplerde bulundu.
-
- 34
KULAÇ İskandil Sistemi ASELSAN tarafından denizaltılar ve su üstü platformlarında kullanılmak üzere geliştirildi. Seyir yardımcı sistemi olarak kullanılan KULAÇ, yaydığı akustik sinyalin dipten/su yüzeyinden yansımasının dinlenmesi ve gönderme/alma zamanı arasındaki farkın ölçülmesiyle derinlik tespitini gerçekleştiriyor.
- 35
ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ve Türk denizaltılarında da kullanılan KULAÇ İskandil Sistemi ile Türkiye’nin su altı akustik sistemlere yönelik ilk ihracatına imza atıldı. KULAÇ İskandil Sistemi, bir süre önce Endonezya denizaltısına entegre edildi.
- 36
KRI Nanggala 402 denizaltısında gerçekleştirilen entegrasyon ve kabul faaliyetleri çok kısa süre içinde başarıyla tamamlanarak müşteri memnuniyeti üst düzeyde sağlandı. -
- 37
Sistemin denizde başarılı bir şekilde göreve başlamasının ardından Endonezya, ASELSAN ürünü denizaltı ve su altı akustik sistemlerine yönelik yeni taleplerde bulundu.
- 38
ASELSAN'ın denizaltı savunmasına yönelik geliştirdiği hafif torpido ilk kez görücüye çıkıyor.
- 39
Son dönemde denizaltı savunma harbi konusunda çeşitli ürünler geliştiren, Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA), yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu (TORK), öz kaynakları ile geliştirilip üretilen SONOBOY ve ASIST ile yurt dışı pazarları da hedefleyen ASELSAN, bunlara bir yenisini ekledi.
-
- 40
Denizaltı savunma harbinde kullanılan hafif torpido, ASELSAN tarafından geliştirilen TORK ile büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.
- 41
Milli olarak geliştirilen, özgün donanım ve yazılıma sahip TORK, gemilere daha güvenli seyir imkanı sağlıyor. TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak lan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido özelliği taşıyor.
- 42
TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak mesafe ve yönü ölçüyor. İmha mesafesine gelindiğinde de patlayarak tehdidi etkisiz hale getiriyor.
-
- 43
ROKETSAN'IN YENİ ÜRÜNLERİ YOLDA
Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, "Önümüzdeki 7 yılda, şu ana kadar ürettiğimiz veya kalifiye ettiklerimiz kadar ürün çeşidimiz hizmete girecek. Artık boyları 2 metre değil, 6-8 metre olan büyük sistemler, füzeler devreye girecek." dedi.
- 44
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda, Roketsan yetkilileri ve küme üyeleri bir araya geldi.
- 45
Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, burada yaptığı konuşmada, OSTİM'in kendileri için çok önemli olduğunu, bu tür çalışmaları gelecek yıllarda da sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.
-
- 46
Hassas üretim yapılan yüksek teknolojik faaliyetlerde kendilerini destekleyecek küçük ortaklara ihtiyaç duyduklarını anlatan Yaşar, bu anlamda OSSA'nın, Türkiye'de "mızrağın ucu", "piramidin tepesi" olduğunu ifade etti.
- 47
Roketsan'ın son 10 yılda çok yol aldığını dile getiren Yaşar, şöyle devam etti:
"Sadece 2016'da 4 ayrı ürünümüz kalifiye oldu. Önümüzdeki 7 yılda, şu ana kadar ürettiğimiz veya kalifiye ettiklerimiz kadar ürün çeşidimiz hizmete girecek. Daha büyük sistemler... Artık boyları 2 metre değil, 6-8 metre olan büyük sistemler, füzeler devreye girecek. Bunları sanayicilerimizle üreteceğiz.
- 48
20 yıldır mekanik atölye kurmadık, bundan sonra da 3. şirket olarak ilk 100’e girmek istiyoruz. Son 3 yılın cirosu dikkate alındığında yarısını ihracattan elde ettik. 3-5 yılda 2’ye katlayacağız. Firmalarımızın daha büyük işlere soyunmaları istiyoruz. Bir parçayla kalmasın bir alt sistemi üretsinler, Ar-Ge’ye yönelsinler. Birlikte çok daha güzel işler yapacağız.
-
- 49
Henüz açıklanmadı, belki 2016 cirosuyla geçen yıl girmişizdir ama 2017'de diğer 2 büyük vakıf şirketimizden sonra 3. şirket olarak dünyadaki ilk 100 savunma sanayisi firması arasına girmeyi hedefliyoruz, bekliyoruz. Yeni ürünler çıktıkça, kalifiye oldukça bunlar önümüzdeki 10, 20, 30 yıl boyunca üretilecek."
- 50
KOCA YUSUF YOLA ÇIKIYOR!
Hava Kuvvetleri, sipariş ettiği “Koca Yusuf” lakaplı A400M nakliye uçaklarından dördüncüsüne kavuşuyor.
- 51
Airbus tesislerinde yer testleri tamamlanan uçağın uçuş testlerine başlandı. Hava Kuvvetleri için toplam 10 adet A400M uçağı üretilecek.
-
- 52
Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre, Hava Kuvvetleri için toplam 10 adet A400M uçağı üretilecek. Bu yıl içinde beşinci uçağın teslimatının da yapılması planlanıyor.
- 53
A400M stratejik ulaştırma uçağı, ağır ve hacimli malzeme taşıma kapasitesine, yüksek sürat ve uzun menzile, gelişmiş elektronik sistemlere ve “data link” olarak adlandırılan veri bağlantısına sahip bulunuyor.
- 54
Tanker uçağa dönüştürülerek havada yakıt ikmali yapabiliyor. Havadan personel atlatma ve malzeme atma gibi taktik görevler ile uzun menzilli birlik intikalleri, yolcu ve malzeme taşıma gibi lojistik görevlerde kullanılıyor.
-
- 55
ASELSAN, TÜRKİYE'NİN İLK TİCARİ ÇİPLERİNİ ÜRETECEK
Bilkent Üniversitesi ve ASELSAN'ın ortaklığında kurulan ve savunma, uzay, haberleşme, enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği çip fabrikası geçen yıl faaliyete geçti.
- 56
Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ'de (AB Mikro Nano), özellikle III-V yarı-iletken ve benzeri teknolojik malzemeleri içeren mikro ve nano boyutlu aygıtların üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
- 57
Fabrika, faaliyete geçmesinin ardından ilk sözleşmesini de imzaladı. Buna göre, ASELSAN için galyum nitrat (GaN) transistörlerin/entegre devrelerin üretimi gerçekleştirilecek.
-
- 58
Üniversite-sanayi iş birliği açısından örnek bir proje olan çip fabrikası ile üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi sağlanıyor. ABD'de sayıları on binleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri, Türkiye'nin kalkınması açısından da büyük önem taşıyor.
- 59
Türkiye'nin satın aldığı, bazen istese bile temin edemediği çiplerin çok daha gelişmişleri bu tesiste üretilebilecek. Fabrikada üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilebilecek.
- 60
Türkiye, bu tesiste üretilecek galyum nitrat temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 5G cep telefonu sistemleri eşi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın sayılı ülkeleri arasına girecek.
-
- 61
Galyum nitrat üstün özellikleriyle bu alanda kullanılan diğer ürünlerden ayrılıyor. Galyum nitrat pazarının gelecek 10 yılda hızla büyümesi ve bu alandaki faaliyetlerin önemli ekonomik getirileri beraberinde getirmesi bekleniyor. - 62
İŞTE TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN YERLİ VE MİLLİ SİLAHLAR!
Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2017-2021 Stratejik Planı yayımlandı. Buna göre; SSM tarafından yayımlanan 2017-2021 yılı stratejik planında ALTAY Ana Muharebe Tankı seri üretim sözleşmesinin bu yıl imzalanacağı açıklandı.
- 63
Böylece, ilk 15 tankın 2020 yılında hizmete gireceği belirtildi. 2021'de ise 20 tankın teslim edileceği bilgisi yer aldı.
-
- 64
Otokar resmi sosyal paylaşım sitesinden ALTAY Ana Muharebe Tankının kabul testlerinde son aşamaya geldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
- 65
SSM tarafından yayımlanan stratejik planında, "ALTAY Ana Muharebe Tankı Milli ve özgün tasarımı ve dünyanın en son teknolojilerine sahip alt sistemleri ile Türk Savunma Sanayi'nin ortak gururu olarak geliştirilen ALTAY Ana Muharebe Tankı, hareket kabiliyeti, ateş gücü ve beka yönüyle en zorlu testleri üstün başarıyla tamamlamış ve dünyadaki örneklerinden çok daha kısa bir zamanda kalifiye edilerek seri üretime hazır hale getirilmiştir" açıklamasında bulunuldu.
- 66
-
- 67
Türkiye'nin milli savunma alanındaki en büyük başarılarından biri olan T129 ATAK Helikopteri, üretim ve geliştirme çalışmaları devam ediyor.
- 68
Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi TAİ tarafından üretimi tamamlanan helikopterler TSK'ya teslim ediliyor.
- 69
İlk partide 8 adet ATAK teslim alan TSK'ya, en son 2017 Ocak'ta 19'uncu helikopter teslim edildi.
-
- 70
TÜRKİYE'NİN GURURU
- 71
Türkiye'nin gururu olan T129 ATAK, dünyada kendi sınıfının en etkin taarruz helikopteri olma özelliğine sahip.
- 72
19'uncu ATAK'ın Ankara Kahramankazan'daki TAİ tesislerindeki teslimat töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: 6 Eylül 2018'de Sabah saat 06.00'da Türkiye'nin kendi geliştirdiği özgün milli helikopterini de inşallah uçurmuş olacağız." demişti.
-
- 73
Milli Savunma Bakanlığı yerli imkanlarla Türkiye'nin coğrafi koşullarına uygun olarak üretilen T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri projesi kapsamında, bu ay yeni teslimatların yapılacağını duyurdu. 20 ve 21'incisi tamamlanan helikopterlerin teslimatının bu ay yapılması planlanıyor.
- 74
DÜŞMANI RÜZGARIYLA DEVİRECEK!
TSK'nın en önemli ateş güçleri arasında yer alan ve terör örgütlerine karşı hem yurtiçi hem de sınırdışı operasyonlarda aktif olarak kullanılan T-155 Fırtına Obüslerinin 2. versiyonlarının üretilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor.
- 75
3 OBÜSÜN ATIŞ GÜCÜNÜ TEK BAŞINA KARŞILIYOR
Katıldığı operasyonlarda büyük başarı sağlayan Fırtına Obüsler Türk mühendislerince geliştirilen, yüksek ve alçaktan mermi atabilen kısa namlulu bu toplar, otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip.
-
- 76
Fırtına obüsünün en önemli özelliğini farklı namlu açılarından art arda yaptığı 3 atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Bu özellik Fırtına obüsüne 3 obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor.
- 77
YENİ NESİL FIRTINA OBÜSLER GELİYOR
Fırtına Obüsleri yeni modelinin üretimi konusunda Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda çalışmalar sürüyor.
- 78
Fırtına 2 olarak adlandırılan proje kapsamında üretilecek yeni modelin atış hızı ve menzili arttırılacak. TSK'nın yeni isteklerine göre modernize edilecek olan Fırtına Obüsleri daha gelişmiş sistemlere sahip olacak ve üzerinde ASELSAN üretimi SARP silah sistemin de yer alması bekleniyor.
-
- 79
YIL SONU SERİ ÜRETİME GEÇİYOR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha gelişmiş obüs ihtiyacı için tasarlanan Fırtına 2, bu yıl sonuna doğru seri üretime geçecek.
- 80
Türk Silahlı Kuvvetleri, hudut güvenliği için kullandığı teknolojik imkanlara yerli üretim ve milli sistemlere sahip “Kobra 2" zırhlı aracını da ekledi.
- 81
Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığınca, Suriye sınır hattında alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin gerçekleştirilen basın turu kapsamında Kilis'te sınırın sıfır noktasındaki 1. Hudut Alay Komutanlığına bağlı Höyük Hudut Karakol Komutanlığı da ziyaret edildi.
-
- 82
Mehmetçik, yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılığa engel olmak için sınır fiziki güvenlik sistemleri bulunan sınır hattında devriye atıyor, sınır hattında ve karakol komutanlığında bulunan 20 metre yüksekliğindeki kulelerden sınırın karşısındaki hareketliliği anbean takip ediyor. Karakolun sorumluluk sahasının karşısındaki Suriye tarafında ise Meydan-ı Akbez köyü bulunuyor. Nüfusun yaklaşık 4 bine yaklaştığı köyde PYD/YPG üyesi teröristler de yer alıyor.
- 83
VAHİDE'DEN SINIR HATTINDA DEVRİYE GÖREVİ
Modüler beton duvarın bulunduğu sınır hattı termal kameralarla da takip ediliyor. Görüntüler karakoldaki komuta merkezinde anlık olarak kontrol ediliyor.
- 84
Duvarın arkasındaki olası hareketlilik zırhlı araca monte edilen ve 12 metreye kadar yükselebilen kameralarla da gözetleniyor. Ayrıca şüpheli durumlar köpekli devriyelerle de kontrol ediliyor. Özel olarak eğitilen “Vahide" isimi köpek de özellikle dere yataklarının çevresindeki alanlarda yapılan aramalarda önemli rol oynuyor.
-
- 85
Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine yeni giren üstün teknik ve taktik özelliklere sahip “Kobra 2" adlı zırhlı araç da sınır güvenliğinde önemli rol üstleniyor. Milli imkanlarla üretilen ve yerli sistemlere sahip zırhlı araç, devriyenin yanı sıra erken uyarı görevinde de kullanılıyor.
- 86
Araçta radar, hedef tespit sistemi ve termal kamera bulunuyor. Hedef tespit sistemiyle yapılan en ufak atışın kaynağı doğru şekilde belirleniyor
- 87
Ayrıca 10 kilometre menzile sahip radarın tespit ettiği hareketliliğe zırhlı araçtaki kameralar otomatik odaklanıyor. Böylece hudut hattındaki en ufak hareketliliğin gözden kaçmasına engel olunuyor.
-
- 88
Termal kamerası 4, normal kamerası 3 kilometre menzile sahip araçta radar ve termal kamera operatörü de görev yapıyor.
- 89
Öte yandan, Höyük Hudut Karakol Komutanlığınca, olası saldırılarda verilecek anlık tepki ile temsili olarak yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan iki kişinin yakalanmasına yönelik iki ayrı tatbikat da gerçekleştirildi.
- 90
-
- 91
Türkiye’nin yürüttüğü yerli savaş uçağı projesi TFX’de çift motorlu tasarımın hayata geçirilmesi kesinleşti.
- 92
Türkiye’nin yürüttüğü en önemli havacılık projelerinden yerli savaş uçağında tasarım aşaması tamamlanıyor. Projede, çift motorlu konfigürasyon seçildi.
- 93
Dünya gazetesinin haberine göre, seçilen model, diğer yeni nesil uçaklara benzer biçimde, delta kanada yakın bir tasarımda bulunuyor. Bu modellerin tamamında silahlar gövde içinde saklanıyor.
-
- 94
TFX’in tasarım sürecinde detay tasarıma geçilmesiyle birlikte kritik bir karar da alındı. Eş zamanlı olarak yerli motor geliştirilmesi projesinin de fizibilitesine başlanması kararlaştırıldı.
- 95
Bu konuda da yabancı bir şirketten danışmanlık alınması gündemde. Buna karşılık TFX’te, hazır motor alımına yönelik öncelik de korundu.
- 96
Türkiye sağlıklı bir şekilde motor tedariki gerçekleştirmekte güçlük çekerse, yerli motorun da uçağın tasarımının tamamlanmasına kadar olan bir sürede hazır olması isteniyor.
-
- 97
TFX’in prototipinin ilk uçuşunu 2023’te yapması planlanmıştı. Bu tarihte bir değişiklik olmadığı ancak kesin proje takvim sürecinin bu yıl içinde ortaya çıkacağı kaydedildi.
- 98
Öte yandan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) faaliyet raporunu yayınladı. Rapora göre, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda, 2016’da 10 milyar 730 milyon TL fon geliri, 9 milyar 24 milyon TL de harcama yapıldı.
- 99
SSM’nin daha önceki dönemlerden ve 2016’dan tahakkuk eden, henüz aktarılmayan gelirinin de 8 milyar 370 milyon TL olduğu kaydedildi.
-
- 100
Fonun 3 milyar TL’lik tutarı şubatta 3 aylığına Varlık Fonu’na verilmişti. Raporda 2016 toplam savunma ve havacılık ihracatının 1 milyar 673 milyon dolar düzeyine eriştiği bilgisi verildi.
- 101
Toplam ciro içindeki ihracat payı da yüzde 33.7 olarak raporda yer aldı. İhracat payından yapılan hesaplamayla, toplam savunma ve havacılık cirosu da 4 milyar 964 milyon dolar olduğu gözlendi.
- 102
Dolar cinsinden ciro, kurdaki etkiyle birlikte 5 milyar doların altına gerilemiş oldu. Sektör performansının gösterge olarak izlendiği 25 büyük firmanın, yerlilik oranının yüzde 68,5’e ulaştığı bilgisine yer verildi. SSM faaliyet raporuna göre, yürütülen proje sayısı 2016’da 460’a ulaştı.
-
- 103
- 104
- 105
Havan Tespit Radar Sistemi, görüş hattında bulunan havan mermilerinin tespit ve takibini yaparak, mermilerin tahmini çıkış ve düşüş yerlerini hesaplayan, 360° yanca kapsamaya sahip bir radar sistemidir.
-
- 106
Sistem, modüler bir tasarıma sahip olup, üç ayak sehpa (tripod) üzerinde, kule/bina üzerine yerleştirilerek veya, araçta yükseltilebilir mast üzerinde kullanılabilmektedir. SERHAT, havan atışlarının tespit ve takibi için eşsiz bir sistemdir.
- 107
ÖZELLİKLERİ
L-Bant yayın frekansı
6km operasyonel havan tespit/takip menzili
Elektronik Taramalı Aktif Dizi Anten Yapıları
Aynı Anda Birden Çok Atışın Tespiti
Arazi Silueti Tarama Yeteneği
Komuta kontrol merkezi üzerinden uzaktan komuta
- 108
HAVACILIKTA MİLLİ DÖNEM!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk Millî Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörünü faaliyete geçirdi. Bundan sonra Hava Trafik Kontrolörlerinin temel eğitimleri yerli Simülatör’de verilecek.
-
- 109
Yara savunma yeteneği, denize hazır olma durumunun bir parçası olarak teknenin bütünlüğünü, dengesini ve manevra kabiliyetini sağlamak için gerekli olan unsur olarak dikkat çekiyor.
- 110
Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ)’nin önemli AR-GE projelerinden olan ilk milli Hava Trafik Kontrolörü eğitim simülatörü, Esenboğa Havalimanı Eğitim ve Simülatör Tesislerine kuruldu. - 111
Bu yeteneklere sahip olabilmenin en önemli bileşeni ise gemi personeline istenen standartlara uygun yara savunma eğitimi sunmak ve gerçekçi bir eğitim ortamı oluşturmaktan geçiyor.
-
- 112
360 derecelik görsel kule ortamında oluşturulan tesiste tüm Havalimanlarının üç boyutlu modelleri üretilebilecek.
- 113
Atış öncesinde top komutanı ve şoförün bulunduğu obüs, arazideki yerini alıyor. Koordinatların bildirilmesinin ardından Panter obüsü kısa sürede mevzileniyor.
- 114
UZUN MENZİLLİ FÜZE ORTAYA ÇIKTI
-
- 115
GÜVENLİ VE STANDARTLARA UYGUN
Simülatör hata ve arızaya karşı dayanıklı, çağdaş teknoloji tasarımı ile zorluk seviyesi ayarlanabilir, otomasyon kontrollü ve tam güvenli eğitim imkanı sağlıyor.
- 116
Milli olarak geliştirilen yara savunma simülatörü mevcut uluslararası Emniyet ve Kaza Önleme Standart ve Yönergelerine uygun olarak geliştirildi.
- 117
TÜBİTAK’ın teknik katkısı ile gerçekleştirilen bu önemli “yerli ve milli” proje ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Hava Trafik Kontrolörleri eğitim sistemi kapasitesini de iki kat artıracak
-
- 118
FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Mk-82 ile birlikte
-Boy: 2500 mm
-Kanat Açıklığı: 2600 mm
- Çap: 275 mm
- Ağırlık: 300 kg
Mk-83 ile birlikte
- Boy: 3200 mm
- Kanat Açıklığı: 2600 mm
-Çap: 355 mm
- Ağırlık: 600 kg
- 119
Abu Dabi’de gerçekleştirilen Savunma Sanayii Fuarı İDEX-2017’de Türk Savunma Sanayii adına büyük bir sürpriz yaşandı.
- 120
THeMIS adı verilen paletli araç Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi'deki Uluslararası Savunma Sergi ve Konferansın'nın (IDEX) Estonya standında tanıtıldı.
-
- 121
DONANMAYA YERLİ PANSUMAN!
Çalışma şartlarının oldukça zor olduğu denizde karşılanabilecek tüm riskleri ortadan kaldırmak bazen mümkün olmayabiliyor.
- 122
Simülatörde; Hava Trafik Kontrolörlerinin temel eğitimlerini içeren kule, yaklaşma ve yol kontrol radar eğitimlerinin yanı sıra gerektiğinde ileri düzey ATC eğitimleri ve hava sahası yapılanma/modifikasyon çalışmaları da yapılabilecek. - 123
MENZİLİ 100 KM ÇIKARTACAK
Makina Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen klasik mühimmatları TÜBİTAK-SAGE'nin geliştirdiği 'Kanatlı Güdüm Kiti' akıllı hale getirecek. Böylece mevcut havadan karaya atılan MK-82 ve MK-83 tipi bombalar her türlü hava koşulunda hassas vuruş yeteneği kazanacak. 2013 yılında gerçekleştirilen 'Pençe' tatbikatında ilk atış testlerinde Kanatlı Güdüm Kiti takılı olan MK-83 mühimmatı 100 km menzil'den hedefi imha etmişti.
-
- 124
Panter, ülke topraklarının korunmasında büyük rol oynuyor.Türkiye'nin her geçen gün gelişen savunma sanayisi sayesinde dışa bağımlılığını azaltan Türk Silahlı Kuvveleri (TSK), taktik ve operatif sınıfta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir düzeydeki silahlarıyla dikkat çekiyor.
- 125
Roketsan tarafından üretilen ve yerli adı BORA olacak olan uzun menzilli füze sistemi, ‘Khan’ ismiyle ilk kez ortaya çıktı. 1.000 km menzilli Khan’a ait broşür yayınladı.
- 126
MILREM ile IGG-ASELSAN ortak üretimi olan araç, ASELSAN patentli uzaktan ateşleme istasyonu SARP'ı kullanıyor.
-
- 127
Geminin hasar alması veya gemi içindeki devrelerde delik/patlak oluşması sonrası yüksek basınçlı su ortaya çıkabiliyor. 'Yara savunma' konusu olan bu sorunlar ancak iyi eğitilmiş personel tarafından önlenebiliyor.
- 128
HAİNLERİN KORKULU RÜYASI GELİYOR
Milli imkanlarla üretilen ve testleri devam eden 'Kanatlı Güdüm Kiti', mevcut MK83 ve MK82 bombalarının menzilini 100 km'ye kadar çıkaracak. Testlerin tamamlanmasından sonra 'Kanatlı Güdüm Kiti' Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girecek.
- 129
ASELSAN-TÜBİTAK ORTAKLIĞIYLA ÜRETİLİYOR
TÜBİTAK-SAGE ile Aselsan arasından imzalanan sözleşme kapsamında, TÜBİTAK SAGE güdüm kitlerinin geliştirilmesini üstlenecek.
-
- 130
Envanterine giren milli silahlarla terörle mücadelede daha da güçlenen Türkiye, her geçen gün gelişen yerli savunma sanayisiyle dosta güven veriyor, düşmana ise korku salıyor.
- 131
‘Iomax Karakol Uçağı’, en son Yemen’deki isyancılara karşı bu füzeyi kullandı. Roketsan, H135M ve H145M hafif helikopterlerle silahın entegrasyonunu kapsayan Airbus helikopterleri ile bir mutabakat anlaşması imzalamasının ardından, Cirit’i Tiger saldırı helikopteri için MBDA Almanya ile birlikte ek entegrasyon çalışması başlatacak.
- 132
MİLREM yetkilileri, Ortadoğu ve Afrika pazarı için tasarlanan aracın 750 kilograma kadar yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve tek şarjla 10 saate kadar çalışabildiğini belirtti.
-
- 133
Bu bağlamda ihtiyaca uygun olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma Sanayii AŞ yükleniciliğinde üretilen ileri teknoloji ürünü yeteneklere sahip Yara Savunma Eğitim Simülatörü (DCSIM) geliştirildi.
- 134
DÜŞMAN HAVA SAHASINA GİRMEDEN ATEŞLEME İMKANI
Kanatlı Güdüm Kiti projesi ile birlikte Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları düşman hava savunma sistemlerinin etkili alanına girmeden hedefleri etkisiz hale getirecek.
- 135
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI VİDEOSUNU PAYLAŞTI
Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından 'Kanatlı Güdüm Kiti'ne ait video yayınladı.
-
- 136
ÜSTÜN ÖZELLİKLERE SAHİP
Namlunun öne alınmasının ardından atış için hazırlıklar başlıyor. Obüsün mevzilenmesi sonrası 155 mm'lik mühimmat namluya yerleştiriliyor. Top komutanın emriyle atış başarıyla gerçekleştiriliyor. 155 mm Panter Obüsü Atış Kontrol Sistemi ise, Panter obüsünün atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesini ve diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlıyor.
- 137
Normal şartlarda dakikada 4-6 atım yapabilen Panter, darbeli atışlarda 15 saniyede 3 atım, sürekli atışlarda ise dakikada 2 atım yapabilme özelliğine sahip.Panter obüsü, oldukça hızlı atış yapabilme kabiliyetiyle göz dolduruyor.(Sabah)
- 138
THeMIS'in muharebe aracı olmanın yanında çok sayıda işleve sahip olduğunu ifade eden yetkililer, aracın mühimmat nakliyesi, el yapımı patlayıcı (EYP) tespiti, yaralı tahliyesi ve inansız hava araçlarının iniş platformu olarak kullanılabileceğini kaydetti.
-
- 139
Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yangın ve hasar durumlarına daha hazır ve bu durumlara karşı daha donanımlı olmalarını sağlayacak eğitimlerin etkin bir şekilde verilmesine olanak tanıyor.
- 140
Sistem, temel seviyeden ileri seviyeye kadar her kademedeki personelin eğitimine uygun seçenekler sunarken, her eğitime uygun ve uyarlanabilir sistem raporları ile eğitim değerlendirme, karşılaştırma ve raporlama imkanları da sağlıyor.
- 141
Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen Modern Piyade Tüfeği Projesi kapsamında, Müsteşarlık ile Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ firması arasında "MPT-76 İmalat Sözleşmesi" imzalandı.
-
- 142
OPERASYONEL ÖZELLİKLER
-30.000 ft irtifa için 60 NM ve 10.000 ft irtifa için 20 NM menzil
- 10 m hassasiyetle yüksek hızda öldürücü vuruş
-10o-80o arasında ayarlanabilir vuruş açısı
- 600 knot uçuş hız limiti
- KKS/ANS ile yüksek hassasiyet
-Güçlü yok edici etki
- 143
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkili vurucu güçleri arasında yer alan Panter obüsü, çekici araç olmaksızın hareket edebiliyor ve 40 kilometre menzile sahip.
- 144
40 KİLOMETRE MENZİLİ VAR
Birçok görevde etkin olarak kullanılan obüs araçla çekilebildiği gibi üzerindeki güç grubu sayesinde çekici olmaksızın da hareket edebilin hızla mevzilenebilen ve kısa sürede atışa hazırlanabilen Panter, 40 kilometre menzile sahip.
-
- 145
Roketsan’ın milli imkanlarla ürettiği füze, ‘T-129 Atak- AH-1 Kobra’ helikopterlerinde, BAE’nin ‘Iomax Sınır Karakol Uçağı’nda kullanılıyor.
- 146
HASAR EN KISA SÜREDE KONTROL ALTINDA
Yara savunmanın ana amacı geminin hareket kabiliyetini sağlayarak, en yakın bakım/ onarım limanına intikalini sağlamaktır. Bu maksatla oluşan hasarın, en kısa sürede kontrol altına alınarak giderilmesi gerekiyor.
- 147
Merkezde ayrıca, paralel pist eğitimleri de verilecek.
-
- 148
Müsteşarlıktan yapılan yazılı açıklamada, imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in de katıldığı belirtilerek,
- 149
"Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerine teslim edilecek, MPT-76'nın tedarik edilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında 10 bin MPT-76 üretilecektir.
- 150
"Tüm tasarım, geliştirme ve kalifikasyon faaliyetleri tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilmiş olan MPT-76'nın seri üretim döneminde, öncelikle silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin hafif silah ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir." denildi.
-
- 151
TSK'NIN MİNİ TANKI "ANKEBOT"
Merkez Karatay ilçesindeki sanayi sitesindeki firma, terörle mücadelede zayiatın önüne geçebilecek robot sistemi üzerine çalışma başlattı. Firma, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonunda bir metre yüksekliği ve 1,5 metre uzunluğunda paletli mini tank görünümündeki robot üretti.
- 152
Görüntülü joystick kumanda paneli ile kontrol edilen ANKEBOT isimli araç, 8 saatlik aküsü, saatte 6 kilometre hız kapasitesiyle 100 kilogram yükü taşıyabiliyor. Tehlikeli bölgelerin keşfinde güvenlik güçlerine katkı sağlaması amaçlanan araç, yetenek ve özellikleriyle savunma sanayisinin ilgisini çekmeyi başardı.
- 153
Bomba imha, yangın söndürme özelliklerine sahip
Firmanın yönetim kurulu başkanı Bahattin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzaktan kumanda sistemi üzerine çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin, yurt içi ve dışında yürüttüğü terör operasyonlarında kullanabileceği bir araç üretmek için çalışma başlattıklarını anlatan Düzgün, şöyle konuştu:
-
- 154
"ANKEBOT'un birinci versiyonu bu. Kendi imkanlarımızla yaptık. Özel amaçla üretildi ve muharebeye müsait. Genelkurmay Başkanlığı ile de görüştük. Savunma Sanayii Müsteşarı buraya geldi ve robotu inceledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığından haber bekliyoruz. ANKEBOT, güvenlik kurumlarımızın yöneticilerini etkilemeyi başardı. Savunma sanayisine kazandırabilir, bunu hedefliyoruz. Örnek modelini ortaya koyduk. Robot, bomba imha çalışmalarında, yangına müdahalede, sıcak çatışmalarda ve yaralıları taşımada aktif şekilde kullanılabilecek."
- 155
Robotun, zor arazi koşullarında aksamadan hareket ettiğini, insan hayatını tehlikeye sokacak noktalarda görüntülü keşif yapabildiğini belirten Düzgün, 200 metre kumanda menziliyle etkin şekilde kullanılabileceğini vurguladı. Düzgün, ANKEBOT'un süreç içinde zırh, ağır makineli silah ve termal görüntü sistemleriyle zenginleştirilebileceğine işaret ederek, "İkinci etabında ve seri üretiminde destek gerekiyor. Ar-Ge'yi sağlıyoruz. Gösterilen ilgi ve destekle seri üretime geçmesini bekliyoruz." diye konuştu. AA
- 156
İŞTE TSK'NIN YENİ ARACI: HIZIR 4X4!
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen yeni zırhlı araç 'Hızır 4x4' test sürüşlerine devam ediyor. 'Hızır 4x4'ün test sürüşlerinin Mart ayında sona ermesi bekleniyor.
-
- 157
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihtiyaçları doğrultusunda Katmerciler firması tarafından geliştirilen Hızır 4×4 taktik tekerlekli zırhlı aracı testlerini sürdürüyor.
- 158
İlk kez 9-12 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen 3. High-Tech Port by MÜSİAD fuarında kamuoyuna tanıtılan Hızır yol ve performans testlerine devam ediyor. Testlerin Mart ayının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
- 159
HIZIR 4×4 konfigürasyonunda güvenlik güçlerinin operasyonel ihtiyaçlarına uygun olarak şirketin kendi Ar-Ge Merkezinde geliştirdiği, NATO standartlarında, dokuz personel kapasiteli, yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma seviyesine sahip zırhlı taktik tekerlekli bir araç.
-
- 160
Türk Savunma Sanayindeki sınıfının en yüksek motor gücüne sahip, kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşulları altında yüksek performans gösterecek şekilde tasarlanıp geliştirilmiş bir muharebe aracı.
- 161
Komuta kontrol aracı, KBRN aracı, silah taşıyıcı araç (çeşitli silah sistemlerinin kolay entegrasyonu), ambulans aracı, sınır güvenliği aracı, keşif aracı olarak çeşitli konfigürasyonlar için çok yönlü, düşük maliyetli ve kolay bakım sağlayan bir platform araç görevini ifa ediyor.
- 162
-
- 163
- 164
- 165
-
- 166
- 167
- 168
HAVA KUVVETLERİNE LAZER GÜCÜ!
ASELSAN’ın geliştirdiği lazer güdüm kitleri (LGK), Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.
-
- 169
Terörle mücadele operasyonlarında kullanılmaya başlanan LGK, klasik bombaları akıllı bombaya dönüştürüyor.
- 170
ASELSAN’ın daha önce TÜBİTAK-SAGE ile birlikte geliştirdiği hassas güdüm kiti HGK bombayı hedefe GPS ile yönlendiriyordu.
- 171
LGK ise 250 kiloluk Mk-82 ve 1 tonluk Mk 84 tipi klasik bombaların hedefini lazer ışınıyla işaretliyor ve hedefin nokta atışıyla vurulmasını sağlıyor.
-
- 172
Lazerle işaretleme, gökyüzünden ya da yerden yapılabiliyor.
- 173
Akıllı bombalar düşman sahasına girmeden ateşleniyor ve lazer ya da GPS aracılığıyla güdümlenerek hedefine ulaşıyor.
- 174
Hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenerek yüksek vurma hassasiyeti kazanan lazer güdümlü bombalar sayesinde hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı ve uçağın sorti sayısı azalıyor.
-
- 175
LGK’nın herhangi bir değişiklik yapılmadan F 16’dan F-4’e, Mirage’dan Harrier’e kadar her model savaş uçağı tarafından ateşlenebilmesi mümkün.
Murat GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK
- 176
Türkiye, Suriye sınır hattında ve karakollarda İnsansız Balonlu gözetleme sistemleri kullanmaya hazırlanıyor. Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oguz tarafından paylaşılan bilgilerde ASELSAN 'Su Damlası' ve 'Küresel' olmak üzere iki çeşit üretecek. Büyüklüklerine göre ikiden fazla model olması bekleniyor.
- 177
Sabah'ın haberine göre 'Su Damlası' olarak adlandırılan balonlar azami 1000 m irtifaya çıkabilmesi planlanıyor. 16 metre uzunluğundaki balon 180 m3 hacme sahip olacak. 35 m3 hacimli 'Küresel' balonlar ise azami 500m irtifaya çıkabilecek. Her iki balon da sert hava şartlarına ve hafif silahlara karşı dayanıklı.
-
- 178
360 derece keşif ve gözetleme yapabilecek sistemle donatılacak olan balonlar görüntüleri gerçek zamanlı olarak merkeze iletecek. Küçük sistemlerde termal kamera büyük sistemlerde ise CATS sisteminin kullanılması planlanıyor. Her iki tip balon ve sistemin ilk testleri başarıyla tamamlanmış durumda.
- 179
Özellikleri:
3. Nesil Kızılötesi Kamera (MWIR)
Gündüz Görüş Kamerası ( Full HD, 1920x1080p)
Düşük Işık Kamerası (EMCCD)
Lazer Hedef İşaretleyici ( LD, 1064nm)
Lazer Mesafe Ölçer ( LRF, 106nm)
Lazer Aydınlatıcı ( Illminator)
Lazer Noktalayıcı (Pointer, 850nm)
Ataletsel Ölçüm Birimi ( IMU, 3 eksen İÖ, 3 eksen Gyro)
- 180
"ŞAHİNGÖZÜ" KUŞ UÇURTMAYACAK!
Aselsan'ın ürettiği Şahingözü, 20 km menzilde, tüm hava koşullarında gece, gündüz demeden teröristi takip altına alacak.
-
- 181
Şahingözü, tespit, tanıma ve tefhis özelliklerini kullanılarak tehditleri detaylı olarak belirleyecek.
- 182
2. nesil bir Termal Görüntüleme Sistemi ve yüksek hassasiyetli Gündüz Görüş Kamerasından oluşan ŞAHİNGÖZÜ, hedef koordinatlarının yüksek hassasiyet ile tespit edilmesini sağlamakta ve böylece çeşitli iletişim araçları ile tespit edilen bu koordinat bilgisinin diğer destek unsurlarına iletilmesinde öncü rol oynamakta.
- 183
BİR DİĞER KORKULU RÜYA İSE "ACAR"
Milli savunma sanayisinde yerli imkanlarla geliştirilen etkili mühimmatlardan biri de Nüfuz Edici Bomba (NEB). Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip,
-
- 184
Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliğini taşıyor. Teröristlerin korkulu rüyası olan bomba Türkiye'nin en büyük çukur imlalı harp başlığına sahip.
- 185
Yer altı ve yer üstü hedefler için kullanılabilen bomba, barajlar, köprüler, binalar veya endüstriyel tesisler gibi kritik noktaların imhası konusunda etkili.
- 186
ÖZELLİKLERİ
Boy: 2600 mm
En Büyük Çap: 457.2 mm
Ağırlık: 870 kg
Patlayıcı Tipi Ön Delici : PBX-110
Ana Delici : PBX-109
Tapa Ön Delici : ONUR-1 MOD 4
Ana Delici: FMU-152 A/B
-
- 187
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 'Türkiye'de üretilen ilk beton delici mühimmat olan, Nüfuz Edici Bomba (NEB), terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor.
- 188
HABERTURK TV/MAHMUT GÜRER
2009 yılından bu yana çalışmaları sır gibi saklanan yüzde 100 yerli füze savunma sistemi projesi olan "Bora"nın tamamlanmak üzere olduğu ortaya çıktı. Tasarım ve üretimi Roketsan tarafından gerçekleştirilen projenin, Savunma Sanayi Müsteşarlığı internet sitesinde yayınlanana kadar kimse adını dahi bilmiyordu.
- 189
Henüz tüm özellikleri bilinmiyor olsa da, uzun menzilli olması, 1000 kilometrenin üzerindeki hedefleri vurma kapasitesi olduğunu gösteriyor. Bu da füze sisteminin minimum menzilde bile Şam, Bağdat, Tahran, Kahire hatta Roma'yı dahi menzili içerisinde görmesini sağlıyor.
-
- 190
Savunma kaynakları füze sistemlerinin TSK'ya teslim edilip edilmediği konusunda herhangi bir bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak sitedeki açıklamada, "Teslimatlar proje takvimine uygun olarak devam etmektedir" ifadeleri yer alıyor.
- 191
MEHMETÇİĞE "ACAR" GÖZ
Türk Silahlı Kuvvetleri, zırhlı taktik araçlarına ASELSAN’ın geliştirdiği ‘Acar’ gözetleme radarını entegre etmeye başladı. Acar radarı, hudut hattında ve Fırat Kalkanı ile terörle mücadele gibi operasyon sahalarında aynı anda 60 hedefi takip edebilecek.
- 192
ASELSAN’ın yeni geliştirdiği üçüncü nesil gözetleme radarı Acar, çok hafif olması sayesinde 2 kişi tarafından rahatlıkla taşınabiliyor. Zırhlı araçların yanı sıra deniz araçlarına ve kulelere entegre edilebilen Acar, harekât sahasında 3 ayak tripod sehpa üzerinde de kullanılabiliyor.
-
- 193
SINIFLANDIRMA BİLE YAPIYOR
Elektriğe ihtiyaç duymadan güneş enerjisi ile çalışabilen Acar’ın gözetleme menzili 60 kilometre. 360 derece çevresini ya da kilitlenen sabit bir bölgeyi takip edebiliyor.
- 194
İzlediği alandaki hareketlere duyarlı olan Acar; yaya, küçük araç da ağır vasıta gibi sınıflandırmalar yaparak kullanıcısını bilgilendiriyor. Hareket halindeki nesnenin hızını da bildiren Acar; kar, yağmur veya sis gibi olumsuz hava koşullarından etkilenmiyor.
- 195
KRİTİK GÖREV ÜSTLENECEK
Acar entegre edilen zırhlı araçlar, özellikle sınır güvenliğine büyük katkı sağlayacak. Operasyon sahasına Acar sistemi taşıyan birden fazla zırhlı araç yerleştirilerek çok geniş bir alandaki terörist hareketlilikleri tespit, teşhis ve takip edilebilecek. Projenin maliyetinin 11 milyon 70 bin Euro olduğu açıklanmıştı.
-
- 196
ASELSAN daha önce Uruguay’a da Acar sistemi satmıştı. Acar sisteminin başta boru hatları olmak üzere her türlü kritik tesisin korunmasında da kullanılabileceği belirtildi.
- 197
- 198
Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Birkaç ülkenin üretebildiği,uydu üzerinden güvenli haberleşme sağlayan 'X-Band EPM Modem'i yerli ve milli olarak ordumuzun hizmetine sunduk" ifadeleri kullanıldı
-
- 199
MİLLİ FIRKATEYN YAPIMINA BAŞLANDI
Türkiye'nin yoluna emin adımlarla devam etmesi için güçlü bir demokrasi, güçlü bir ekonomi ve güçlü bir orduya sahip olması gerektiğini vurgulayan Işık, "Üç tarafı denizlerle çevrili cennet vatanımızın güçlü bir ordusu için de yerli ve milli imkanlarla donatılmış güçlü bir donanmaya sahip olması, hükümet olarak en temel önceliklerimizdendir.
- 200
Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti’nin donanması da mühim ve büyük olmak gerektir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır.' sözleriyle bunu çok güzel bir şekilde ifade etmiştir." dedi.
- 201
Bakan Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemsediği yerli savunma sanayi hamlesi çerçevesinde her geçen gün donanmaya milli savaş gemileri kazandırmanın gayreti içerisinde olduklarını ifade ederek, ilk milli savaş korveti Heybeliada'nın 5 yıldır, ikincisi Büyükada'nın 3 yıldır denizlerdeki görevini başarıyla icra ettiğini ve donanmanın harekat ihtiyaçlarına önemli katkı sağladığını anlattı.
-
- 202
MİLGEM projesinde yüzde 65'in üzerinde yerli katkı oranı sağlandığını, 50'nin üzerine yerli kurum, kuruluş ve firmanın katılımıyla gemilerin inşası ve donatımının gerçekleştirildiğini kaydeden Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
- 203
Savunma sanayimizin diğer unsurları gibi gemilerimizi, denizaltılarımızı ve diğer ihtiyaçlarımızı kendi tasarımımız ve üretimimiz olarak, ülkemizde tedarik etmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz halihazırda dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden 10 ülke arasında yer almaktadır.
- 204
Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafya, karasularımızın ve sahillerimizin önemini daha da arttırmakta olup, bölgede yaşanan sorunlar milli savunmaya gösterdiğimiz önem ve çabanın ne denli yerinde olduğunu gözler önüne sermektedir."
-
- 205
" YERLİ ÜRETİM GAYRETİ İÇİNDEYİZ"
Milli Savunma Bakanı Işık, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarının tamamının yurt içi tersaneleriyle karşılandığını, gelinen aşama itibarıyla Tuzla'daki 7 özel tersanede ve bakanlığa bağlı tersanelerde yürütülen askeri gemi inşaat projelerinin bütçesel büyüklüğünün 5,5 milyar doları aştığını, askeri gemi inşaat sektöründe orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi planlanan fırkateyn, hücumbot, destek gemileri ve süratli bot sınıflarına yönelik projelerle meblağın 12 milyar dolar seviyesine ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.
- 206
Bakan Işık, "Halihazırda çeşitli kara, hava platformları ve su üstü gemilerin tamamını yerli olarak üretebilen savunma sanayimizin, yürütülen kararlı strateji ve politikalar sayesinde orta ve uzun vadede denizaltından uzay platformlarına kadar, ülkemizin savunma ihtiyaçlarını yerli olarak karşılayabilir düzeye ulaşacağına inancım tamdır." diye konuştu.
- 207
MİLGEM projesinin 5. gemisi "İstanbul"un inşa edilen ilk 4 gemiden edinilen tecrübeler, teknoloji ve tehditlerdeki gelişmelere bağlı olarak harekat manevra fonksiyonlarının geliştirileceği, hava savunma kabiliyetinin arttırılacağı ve geliştirilen milli silah sistemlerinin entegre edileceği modern fırkateynlerin 4 adedinin birincisi olduğuna işaret eden Işık, şöyle konuştu:
-
- 208
"Geminin üzerindeki savaş sistemleri artık geminin maliyetinden çok daha fazla bir meblağ tutuyor. Bu savaş sistemlerini çok büyük oranda yerli olarak üretme gayreti içindeyiz. Büyük mesafeler aldık. Artık Türkiye, elektronik harpte de bir oyuncu haline geldi. Sadece gemi inşa etmiyoruz, bu gemiyle ilgili tüm savaş ve silah sistemleri ve silah sistemlerinin işletimini de yerli imkanlarla yapıyoruz.
- 209
ASELSAN tarafından yürütülmekte olan HİSAR A/O (Alçak/Orta İrtifa) Hava Savunma Füze Sistemi Kızılötesi Arayıcı Başlık Tasarım ve Geliştirme Projesi'nde arayıcı başlık şartnamesindeki tüm işlevsel ve performans gereksinimleri karşılayan füze başlıklarını üretmeye başladı.
- 210
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI DUYURDU
Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabında, ASELSAN'ın milli başlığın üretimine başlandığı duyuruldu. Bakanlığı'ın Twitter hesabında, "ASELSAN, sadece birkaç ülkenin sahip olduğu soğutmalı arayıcı başlık üretti. Kızıl ötesi arayıcı başlık, Hisar füzelerimizde kullanılıyor." denildi.
-
- 211
MİLLİ HELİKOPTERİN UÇUŞ TARİHİ AÇIKLANDI
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yaptığı açıklamada;
- 212
"6 Eylül 2018'de sabah 06:00'da Türkiye'nin ilk yerli helikopterini uçuracağız. Gerekli tüm alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. Kendi tasarladığımız uçağımızı da Cumhuriyetimizin 100. yılında uçuracağız." dedi.
- 213
TAM YERLİ "AKINCI" GELİYOR!
Adını Osmanlı'nın öncü birliklerinden alan "Akıncı" İHA'nın, motoru, kanadı, kamerası, silahı ve sistemleri, yani her parçası, tamamen yerli imkanlarla üretilecek.
-
- 214
İhalesine sadece milli şirketlerin alınacağı Akıncı İHA'nın yapım sürecinde TEİ, METEKSAN, ASELSAN'ın aracın gövde, gözetleme ve motor sistemlerini, Roketsan'ın ise mühimmatını sağlaması öngörülüyor.
- 215
Türkiye 2004 yılından bu yana ABD'den Reaper sınıfı İHA satın almak istiyordu. ABD ise onay vermiyordu. İşte Akıncı, bu sınıfta yer alacak. Bayraktar ve bu yıl envantere girmesi öngörülen silahlı ANKA'dan farklı olarak daha ağır silahlar taşıyacak.
- 216
Projenin hayata geçirilmesinin ardından Türkiye, dışa bağımlı olmadan, bu aracı 3. ülkelere de satabilecek. Tam milli İHAnın en kısa sürede göklerdeki yerini alması bekleniyor. HABERTURK TV/Mahmut Gürer
-
- 217
TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ!
Terörle mücadelede etkin olarak kullanılan akıllı mühimmatlar isabet oranını arttırdığı gibi sivil kayıp riskini de minimuma indiriyor.
- 218
Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarda sıklıkla kullandığı bu mühimmatların stokları tükendi ve ABD bir yıldır Türkiye'ye akıllı mühimmat ambargosu uyguluyor. ABD'nin uyguladığı bu ambargo sonrası harekete geçen Türkiye yerli ve milli imkanlarla akıllı mühimmat yapımı için kolları sıvadı.
- 219
LAZER GÜDÜMLÜ BOMBA KİTİ
Lazer Güdümlü Bomba Kiti, havadan karaya atılan genel amaçlı bombalara bir güdüm kısmı eklenerek bombanın hedefi vurma oranının arttırılması amacıyla tasarlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının belirlediği milli güdümlü mühimmat ihtiyacını kısa sürede ve düşük maliyetle karşılayan sistem, akıllı mühimmat alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak bakımından da önem taşıyor.
-
- 220
YÜZDE YÜZ İSABET
Dedektör, kart tasarımı ve algoritması yerli kaynaklarla geliştirilen sistemin elektrikli motoru ve ısıl pili ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından tasarlandı.
- 221
Yarı-aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden oluşan kit, atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor.
- 222
BİR ÇOK ÜLKE YAKIN TAKİPTE
Ürün uçakta taşınmasında ve atılışında, standart bomba taşıyıcıları üzerlerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılabiliyor. Uçakla bomba arasında herhangi bir elektriksel bağlantıya ihtiyaç gerek kalmıyor. Bu özelliği ile LGB'nin uçaklarla uyumluluğu çok kolaylıkla sağlanabiliyor.
-
- 223
Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen sadece iki firma bulunuyor. Bunlardan biri ABD'li General Atomics diğeri ise İngiliz BAE Systems. İşte TSK'nın yeni silahı Sapan...
- 224
F-16 uçağında başarıyla kullanılan LGK, düşük maliyet ve hızlı teslim avantajıyla Ortadoğu, Asya ve kuzey Afrika ülkeleri tarafından da yakından takip ediliyor.
- 225
3 YENİ MİLLİ SİLAH! TESPİT ETTİĞİ AN YOK EDECEK!
Deniz sistemleri alanında yurt dışı ürünlerle rekabete soyunan ASELSAN, Torpidoya Karşı Torpido (TORK), ASELSAN Intersept Sonar Sistemi (ASIST) ve SONOBOY'u 400'ün üzerinde firmanın katıldığı Paris'teki EURONAVAL 2016 Fuarı'nda tanıttı.
-
- 226
Kitin yüksek vurma hassasiyeti hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenerek sağlanıyor. Böylelikle bir hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı düşüyor, hem de uçağın yapacağı sorti sayısı azalıyor.
- 227
YAKIN GELECEĞİN SU ALTI SİLAHI
Dünyada sadece birkaç ülkenin üzerinde çalıştığı yakın geleceğin en önemli su altı silahlarından biri olması beklenen Hard-Kill Torpido (Torpidoya Karşı Torpido-TORK) konusunda ASELSAN çok önemli bir aşamaya geldi. ASELSAN'ın su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla tamamen milli olarak geliştirdiği, özgün donanım ve yazılıma sahip TORK ile yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve stratejik öneme sahip su üstü gemileri denizlerde daha güvenli seyir yapma imkanına kavuşacak.
- 228
İŞTE YÜZDE 100 MİLLİ VE YERLİ SİLAHLAR
-
- 229
TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido torpido özelliği taşıyor. TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak tehditten olan mesafesi ve yönünü ölçüyor ve imha mesafesine geldiğinde patlayarak tehdidi yok ediyor veya görev yapamaz hale getiriyor.
- 230
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) daha önce Katar ve Azerbaycan’da tanıttığı, yenilikçi yaklaşımla tasarlanan yüksek süratli hücumbot "FAC55", Pakistan’da da büyük ilgi gördü. Tamamen yerli tasarım hücumbotlar, savaş yeteneğiyle göz dolduruyor.
- 231
Deniz Kuvvetleri ihtiyaçları milli imkanlar ile karşılanacak
Denizaltı savunma harbinin önemli unsurlarından biri olan SONOBOY ise yüzer platformların konumlarının tespit edilmesi amacıyla kullanılıyor. ASELSAN, yurt dışı ürünlere alternatif olması amacıyla 2015'te öz kaynakları ile SONOBOY Geliştirme Projesi'ne başladı.SONOBOY'ların ilk prototiplerinin 2017 yılı başında hazır olması planlanıyor. Prototiplerin tesliminin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak adına ilk seri üretim siparişlerinin alınması hedefleniyor.
-
- 232
Pakistan'da düzenlenen, son teknoloji savunma ürünlerinin sergilendiği 9. IDEAS Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na, 34 ülkeden 418 firma katıldı. Fuar, Pakistanlı üst düzey ziyaretçiler ve yabancı temsilcilerin ilgi odağı oldu. Çok sayıda Türk firması da Pakistan ile iş birliğini artırmak ve yeni projeleri tanıtmak amacıyla fuarda yerini aldı.
- 233
İlk prototip SONOBOY'lar, NATO A-boyutunda pasif yönlü özellikte olacak ve iki farklı çalışma derinliğinde (30 metre ve 150 metre) yatay düzlemde yönlü akustik bilgi toplayarak bu bilgileri 96 farklı VHF kanalının birinden hava ve su üstü platformlarına iletebilecek.
- 234
STM tarafından Türk Deniz Kuvvetleri Hücumbot Projesi için tasarımı yapılan FAC55 (Fast Attack Craft) hücumbotu da Pakistan'da görücüye çıktı. Pakistan Deniz Kuvvetleri ile Denizde İkmal Gemisi ve Denizaltı Modernizasyon Projeleri'ni yürüten ve Pakistan'da başarılı işlere imza atan STM, MİLGEM Korvetleri'nin yanı sıra yeni, tamamen milli, yüksek süratli FAC55 hücumbotuyla Pakistan Deniz Kuvvetlerinden büyük ilgi gördü.
-
- 235
SONOBOY çalışma derinliği, VHF haberleşme kanalı ve çalışma süresi (0,5, 1, 2, 4 veya 8 saat) atılmadan önce kendi üzerindeki kullanıcı arayüzünden programlanabilecek. SONOBOY atıldıktan sonra ise çalışma süresi, VHF haberleşme kanalı ve çalışma derinliği uzaktan komut gönderimi ile değiştirilebilecek. SONOBOY programlanan çalışma süresi sonuna gelindiğinde ise kendi kendini batıracak.
- 236
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİNİN ÖNÜNDE
- 237
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ay sınıfı denizaltıların ihtiyacına yönelik bu yıl açılan intersept sonar ihalesinde yurt dışı üreticiler ile rekabet eden ASELSAN, ASIST ile ipi göğüsleyen taraf oldu.
ASIST, denizaltılarda, su üstü gemileri, helikopter sonarları veya torpido sonarları gibi 1-100 KHz frekans bandındaki muhtelif akustik yayınların tespiti ve yayın kaynağı yönünün izlenmesi, yayın özelliklerinin analizi ve kaydı gibi işlevleri yerine getiriyor.
-
- 238
Yaklaşık 2 yıldır devam eden tasarım çalışmaları ve yapılan testler sonucunda beklentilerin üzerinde performans gösteren FAC55, önümüzdeki dönemde Türk Deniz Kuvvetlerinin hücumbot projesi için aday olacak.
- 239
BAYRAKTAR İHA'NIN ÖZELLİKLERİ
24,000 Feet Uçuş İrtifası
24 Saat Havada Kalış Süresi
150 Km Haberleşme Menzili
Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
150 KM haberleşme menzili
- 240
Askeri alanda sıklıkla gündeme gelmeye başlayan ve yakın zamanda farklı alanlardaki kullanımın yaygınlaşmasıyla gündelik hayatın bir parçası olması öngörülen İHA teknolojisi de bu değişimden payını alıyor. İHA denilince akıllara gelen büyük boyutlardaki araçların geliştirme çalışmaları sürerken, uzunluğu 15 santimetrenin, ağırlığı 20 gramın altındaki nano İHA örnekleri de ortaya çıkmaya başladı.
-
- 241
Türkiye'de hem kendi ihtiyaçlarımızı yerli ve milli imkanlarla karşılarken aynı zamanda bu teknolojileri geliştiren, dost ve kardeş ülkelere bunları satan bir ülke konumuna hamd olsun geldik. Bugün burada Kasırga bunun güzel bir örneği." bilgisini paylaştı.
- 242
Korvet yeteneklerine sahip olan, yenilikçi tasarımıyla dünyadaki benzer tipte hücumbotlardan bir adım öne çıkan FAC55, özellikle üstün su üstü harbi kabiliyetiyle dikkati çekiyor.
- 243
Yer Sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış özelliği
GPS Bağımlılığı olmaksızın dâhili sensör füzyonu ile seyrüsefer özelliği
Karbon fiber, Kevlar, Hibrid Kompozit Yapı
-
- 244
TÜRKİYE'NİN DÜŞMANLARINI TEK TEK BULACAK!
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), nano ve çok rotorlu vurucu İHA araştırmaları için bilgi istek dokümanları yayımladı. Buna göre, konuyla ilgilenen firmalar, bu alandaki kapasiteleri ve becerilerini müsteşarlığa bildirecek. Müsteşarlık, toplanacak bilgiler doğrultusunda yürütülecek çalışmaların seyrine karar verecek.
- 245
TAMAMEN MİLLİ ÜRETİM
Karadan, kara hedeflerine karşı kullanılan 302 mm füze ve silah sisteminin ilk kafile üretimi tamamlandı.
- 246
FAC55 hücumbotu, şimdiden başta Pakistan olmak üzere, diğer ülkeler tarafından ilgiyle takip ediliyor.
-
- 247
Modüler Gövde, Kanat ve Kuyruk Yapısı
Esnek Yakıt Tankları
Sabit Arka İniş Takımı
Katlanır Ön İniş Takımı
- 248
Ağırlık ve boyutlarıyla dikkati çeken bu İHA'lar, doğal nesnelere ve canlılara oldukça benziyor. Söz konusu İHA’lar bu nedenle “böcek İHA” olarak da adlandırılıyor. Kolay kamufle olan bu sistemler, oldukça zor tespit ediliyor. Boyutları ve çalışma sistemleri de dikkate alındığında, radarlar ve insanlar tarafından çıplak gözle oldukça zor tespit edilebiliyor, bu durum bazı zamanlarda ise mümkün olmuyor.
- 249
Bu araçların, arama-kurtarma, kapalı veya kalabalık alanlarda keşif, büyük engeller için çevre analizi, nesne tanımlama, yakın gözetleme, olay yeri inceleme gibi amaçlarla kullanılabileceği belirtiliyor. AA
-
- 250
Düzenlenen törenle fırlatma, taşıma yükleme ile komuta aracı ve 302 mm füzelerin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapıldı.
- 251
SOM - HASSAS GÜDÜMLÜ STAND OFF MÜHİMMAT
Hassas Güdümlü Stand off Mühimmat (SOM) havadan karaya mühimmat ailesidir ve yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahiptir.
- 252
KORAL, kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçerek performansını kanıtladı. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50'ye yakın yerli alt yüklenici çalıştı.
-
- 253
9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4x4 Cobra Zırhlı Aracın amfibik versiyonu da bulunmakta. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı için Otokar şirketi Kazakistan Engineering şirketi ile 2011 yılında yapılan anlaşma doğrultusunda ortak lisanslı üretim yapılmakta.
- 254
TCG BÜYÜKADA
TCG Büyükada (F-512)'nin inşaatı 2011'de tamamlandı. MİLGEM Projesi ile TCG Heybeliada (F-511)'dan sonra yapılan gemi. TCG Büyükada'nın da, TCG Heybeliada gibi radardaki izi düşük.
- 255
Roketsan tarafından milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanan, geliştirilen ve üretilen 302 mm füze ve silah sistemi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 30 kilometreden 120 kilometre mesafeye kadar kritik nokta hedeflerini yoğun ve etkili biçimde ateş altına alabiliyor.
-
- 256
Taarruz ve taktik keşif görevleri için milli imkanlarla üretilen ATAK helikopterine, milli tanksavar füze sistemi UMTAS entegre ediliyor. Bununla ilgili test atışları başladı.
- 257
Yerli elektronik ve silah sistemleriyle donatılan ATAK helikopterlerinden TSK envanterinde 16 adet bulunuyor. Halen üretim ve kabul faaliyetleri devam eden helikopterlerle bu sayının artırılması planlanıyor.
- 258
BAYRAKTAR SİLAHLANDIRILDI!
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren ilk Milli İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2, yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Silahlandırılmasıyla birlikte terörle mücadelede etkin bir rol üstlenen Bayraktar, ilk katıldığı operasyonda 5 teröristi etkisiz hale getirmişti.
-
- 259
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Youtube hesabında, yerli seyir füzesi SOM'un bir minibüsü vurma anı görüntüleri yayınlandı.
- 260
Bu amaçla Altay, modern tanklarda kullanılan en yeni teknolojilerle donatıldı. Altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olacak.
- 261
DAKİKADA 8 ATIŞ
Proje Subayı Mühendis Üsteğmen Tuncay Topçu da Fırtına obüslerinin dakikada 6 ila 8 atış yapabildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
-
- 262
PARS 4X4; İleri gözetleme, anti- tank ve komuta kontrol gibi özel maksatlı görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış bir araçtır. Araç tüm operasyonel gereksinimlere cevap verecek şekilde kurgulanmıştır.
- 263
Drone Killer (mini insansız hava aracı katili), Türk mühendisleri tarafından yüzde yüz yerli ve milli olarak geliştirildi.
- 264
KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken, KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor.
-
- 265
OTOKAR ARMA
Yüksek taktik ve teknik özelliklere sahip yeni nesil çok tekerlekli modüler bir araç olan ARMA; üstün hareket kabiliyeti, yüksek mayın ve balistik koruma ile orta ve yüksek kalibre silah sistemi entegrasyon opsiyonlarına sahip. Arma, en zorlu arazi koşullarında bile hizmet verebilmekte.
- 266
UMTAS FÜZE
UMTAS, (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), Türkiye'nin savunma sanayii firmalarından Roketsan'ın geliştirdiği bir tanksavar füze sistemi. 8 kilometre menzile kadar etkili atış yapabilen UMTAS, ateşle ve unut sistemini kullanmakta.
- 267
MİLGEM çalışmaları çerçevesinde üretilen iki korvetten TCG Büyükada, üstün donanımı, radarlara yakalanmama özelliği ve nitelikli savaş harekat merkeziyle adeta Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü yansıtıyor.
-
- 268
Nano İHA'lar halen dünyanın gelişmiş bazı orduları tarafından kullanılıyor.Söz konusu sistemler, özel kuvvetler ve istihbarat örgütleri tarafından yüksek değerlikli hedeflerin yakın gözetleme ve keşfi amacıyla tercih ediliyor.
- 269
Sistemin bu üstün özellikleriyle zamanında, doğru ve yüksek ateş gücü sağlayarak, manevra birliklerine mükemmel ateş desteği vereceği belirtiliyor.
- 270
Türkiyenin en uzun menzilli füzelerinden biri olan som füzesi,diğer ülkelerin füzelerine göre 3 kat daha hızlı.Füzenin ağırlığı ise 600 kg olarak açıklandı. Tubitak Sage'nin geliştirdiği som füzesi tüm hava koşullarında görev yapabiliyor. Ayrıca som füzesi maliyet olarak da çok ekonomik üretiliyor.
-
- 271
Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olarak 4 mürettebat görev yapıyor. Altay’ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top bulunuyor. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için Altay’a özel yeni nesil atış kontrol sistemi çalışmaları ise devam ediyor. Bu sistem sayesinde Altay hareket halindeki hedefleri bile çok yüksek isabet oranıyla vurabilecek.
- 272
"47 ton muharebe ağırlığındaki obüs, bin beygir gücündeki motoruyla her türlü arazi şartlarında süratle hareket edebilmektedir. Hareket halindeyken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alarak, 15 saniyede 3 ani atım yapıp tekrar 30 saniyede mevziyi terk ederek, süratle görevini tamamlamaktadır.
- 273
KAPLAN, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal edilir. Gövde; su sızdırmaz olup, kapaklar ve tapalar su sızdırmaz contalıdır. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesi aracın ön kısmında yer alırken; nişancı ve komutan mahalleri aracın orta kısımda bulunur.
-
- 274
PARS 4X4, 25-30 Bg/ton gücündeki araç 1.9 m’lik düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahiptir. 5 kişilik mürettebatı bulunan araç hiçbir hazırlık gerektirmeden derin ve akıntılı suda operasyon yapabilir.
- 275
Drone Killer, Drone ile komuta kontrol arasında yüksek hızda elektronik harp teknolojisi uyguluyor. Elektromanyetik saldırıya maruz kalan Drone'lar komuta kontrol ile bağlantıyı kaybederek etkisiz hale getiriliyor.
- 276
’Ankerot’ adı verilen uzaktan kumandalı mini insansız aracın, özellikle yakın veya uzak mesafede asker ve polisin giremeyeceği noktalarda uzaktan kumanda ile kullanılabileceğini ifade edildi.
-
- 277
ONDAN KAÇMAK İMKANSIZ!
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan Göktürk-1 Uydusu, çevresel testler ile yer kesimine ilişkin yazılım ve donanım birimlerinin entegrasyon faaliyetleriyle göreve hazırlanıyor.
- 278
TCG HEYBELİADA
TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisi. Deniz Kuvvetleri Günü ve Preveze Deniz Muharebesi'nin 473. yıl dönümü olan 27 Eylül 2011 tarihinde, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapılan törenle hizmete girdi.
- 279
İLK KEZ SURİYE'DE KULLANILACAK
Yüzde yüz yerli yetenekler ile üretilen hava savunma sistemi Korkut, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine kaydedildi.
-
- 280
Yüksek manevra kabiliyeti, yeni nesil hedef tespit sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücüne güç katan milli taarruz helikopteri ATAK, uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS ve lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze sistemi L-UMTAS ile donatılacak.
- 281
Gelecek yılın sonuna kadar TSK bünyesindeki ATAK helikopterleri sayısının 35'e çıkarılması hedefleniyor.
- 282
SOM FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ
Yüksek hassasiyetle hedefe yaklaşma
300 Km menzil (Menzili geliştiriliyor)
-
- 283
Altay tankında, her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunuyor.
- 284
Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahip. Fırtına hareket halindeyken 30sn. içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15sn. içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlaybilmektedir.
- 285
Aracın sudaki arttırılmış manevra kabiliyeti ise, arkasında konumlandırılan iki adet su jeti ile sağlanmaktadır. Araç, suda nokta (Pivot) dönüşü yapabilmekte ve aynı zamanda arzu edildiğinde suda geri istikamete doğru hareket edebilme kabiliyetine sahiptir.
-
- 286
KORAL
ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan "KORAL" Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
- 287
Görev ömrünün 7 yıl olduğu Göktürk-1 Uydusu'nun 2016 sonunda Fransız Guyanası'ndan fırlatılması planlanıyor. Göktürk-1 Uydusu ile coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilebilecek.
- 288
KİRPİ
Adını korunması yönüyle Kirpiden alan bu araç BMC tarafından üretilmekte. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan kirpinin başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir. BMC tarafından tasarlanıp üretilen kirpi en dayanıklı anti mayın araçlarından biri.
-
- 289
ATILGAN
Atılgan; Kaideye Monteli Stinger (KMS) projesi için üretilen M113 zırhlı personel taşıyıcısını alt platform olarak kullanan, kızılötesi (ısı) güdümlü FIM-92G Stinger füzesini ana silah olarak kullanan ve öz savunması için bir adet 12,7 mm çaplı makinalı tüfek kullanan alçak irtifa hava savunma sistemi. Platform 4 veya 8 stinger füzesi taşıyabilmektedir. Tüm özellikleri bilgisayar veya operatör tarafından kontrol edilebilir.
- 290
Nano İHA'lar savaş ve operasyon anında uzak yerlere hızlı erişim ve gözetleme olanağı sağlamaları dolayısıyla önem taşıyor. Yapısı gereği diğer hava araçları veya personel için hemen hemen bir risk oluşturmayan bu İHA'lar, hava sahası koordinasyonu gerektirmeden operasyon gerçekleştirebilmeye olanak sağlıyor.
- 291
Füzeleri, İHA'ları ve helikopter gibi havada uçan tüm neseneleri 70 km'den tespit ederek 4 km mesafenden vurabiliyor.
-
- 292
FAC55, harp zamanı etkin görev yapabilecek şekilde uluslararası standartlara uygun olarak gaz türbini tahrik sistemiyle donatılmış tek gövdeli savaş gemisi özellikleri taşıyor. Denizde 55 knot üzerinde yüksek hıza ulaşan yeni tip hücumbotların deplasman ağırlığı ise 535 ton düzeyinde bulunuyor.
- 293
Komuta Kontrol Merkezine 11 kilometre mesafedeki füze atış alanını da inceleyen Işık, atış sahasındaki ekiple sohbet etti. Işık, ROKETSAN ve ASELSAN mühendislerine hitaben yaptığı konuşmada, "Bu sistemleri milli ve yerli imkanlarla geliştirmek hepimizin görevi, vatan borcu adeta.
- 294
ABD 7 YIL BEKLETTİ
Türkiye, 2008'den beri ABD'den İHA almak istemiş ama ABD Kongresi'nden satış için onay çıkmamıştı. 2010 yılında İsrail'den alınan 10 heron için 250 milyon dolar ödenmişti. 12 adet Bayraktar'ın üretim maliyeti ise İsrail'e ödenen rakamın yalnızca 5'te 1'ine denk geliyor.
-
- 295
Çok yüksek tahrip gücü
Toplam 600 kilodan fazla ağırlığı
Hava,Kara ve Denizden fırlatılabilmesi.
- 296
FIRAT KALKANI'NIN FIRTINASI!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin DAEŞ ve YPG'ye karşı başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunda, Suriye'nin DAEŞ kontrolündeki Cerablus kentine yaptığı yoğun atışlar sonrası, teröristlerin direnişini kıran yüzde yüz yerli Fırtına obüsleri etkin rol oynuyor. İşte dünyayı kıskandıran Fırtına obüslerinin savaş gücü özellikleri...
- 297
ATIŞ KONTROL SİSTEMİ
Fırtına`nın Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır.
Ataletsel Seyrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)
Atış Kontrol Bilgisayar
Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi
İlk Hız Ölçme Radarı
-
- 298
3 YENİ MİLLİ TÜFEK ÜRETİME HAZIR!
Türk mühendis ve işçisi tarafından geliştirilen ve dünyadaki emsallerinden çok daha üstün özelliklere sahip 3 farklı tip tüfeğin seri üretimi için çalışmalarda sona gelindi. Milli imkanlarla geliştirilen MPT-55 piyade tüfeği ve KNT-76 keskin nişancı tüfeğinin seri üretimine bu yıl, modern makineli tüfeğin seri üretimine ise gelecek yıl sonunda geçilmesi planlanıyor.
- 299
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) tarafından geliştirilen Duvar Arkası Radarı (DAR) ve Su Altı Optik Haberleşme Teknolojisi ilk kez görücüye çıktı.
- 300
Projeyle, askeri kullanım yanında orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sistemi tedarik edilmiş olacak.
-
- 301
225 metre uzunluğunda tasarlanan TCG Anadolu, pek çok açıdan ilkleri barındıracak. Savaş helikopterleri ve savaş uçakları için yeniden dizayn edilen pisti, 12 derecelik eğimle daha elverişli hale getirildi. Böylece gemiye F35B sınıfı, 5. Nesil av ve bombardıman uçakları da inebilecek.
- 302
8 gelişmiş savaş helikopterini taşıyabilecek gemi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. 700 kişilik amfibi gücünün yanısıra toplamda bin 400 kişinin aynı anda bulunabileceği gemi, 8 deniz çıkarma aracını taşıyabiliyor.
- 303
Gemi, keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilmektedir. Ada sınıfı korvet olan TCG Heybeliada'nın radar kesit alanı, akustik izi ve sualtı gürültüsü düşük olması nedeniyle hayalet gemi olarak adlandırılmaktadır.
-
- 304
1)Yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmış T129A
- 305
İNSANSIZ HAVA ARACI ANKA
Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka veya Anka (yaygın kullanımı) Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilmiş bir İnsansız Hava Aracı. Havada 24 saatten uzun kalabilme özelliğine sahip.
- 306
Korkutun ilk olarak Suriye sınırında kullanılması bekleniyor.
-
- 307
TSK envanterine 10 Haziran 2014'te giren milli taarruz helikopteri ATAK, UMTAS sayesinde lazer sistemiyle koordinatlanan kilometrelerce uzaklıktaki hedefi yok edebilme yeteneğine sahip olacak.
- 308
Bu noktada çok önemli çalışmaları bugüne kadar şirketlerimiz, savunma sanayimiz yaptı. ROKETSAN ve HAVELSAN işbirliğiyle geliştirilen pek çok sistemimiz var. Şimdi daha ileri sistemleri hayata geçirmek için yoğun bir gayret var. İşte bugün burada Hisar sisteminin test atışını yaptık, atışa şahitlik yaptık. Bundan gerçekten mutluluk ve gurur duyduk.
- 309
Obüs Ataletsel Seyrüsefer Sistemi sayesinde tevcih hattı istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5m ve mevzi rakımını 10m doğrulukla tespit edebilmektedir. Obüs ayrıca, mevcut sistemlerin aksine, tevcih herekli nişan dairesi, nişan çubuğu, ´vb. alet ve avadanlığa ihtiyaç duyulmadan çok kısa bir süre zarfında mevzilenebilmektedir.
-
- 310
HİSAR füzeleri aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.?" şeklinde bilgiler paylaşıldı.
- 311
KAPLAN; muharebe ağırlığına bağlı olarak 22-25 Bg/ton güç ağırlık oranında, otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracıdır. Araç farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir.
- 312
KUNDUZ - AZMİM
Türk ordusunun amfibik zırhlı aracı Kunduz-Azmim, hem karada hem de suda görev yapabiliyor.
-
- 313
TCG Anadolu bünyesinde, ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarınan da bulunduğu en az 30 yatak kapasiteli askeri Hastane de barındıracak.
- 314
TESTLERDEN BAŞARIYLA GEÇTİ
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirme çalışmalarına Aselsan tarafından 2010’da geliştirilmeye başlanan ‘Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi KORKUT’ geliştirme aşamasının son noktası olan atışlı testleri de başarıyla tamamladı.
- 315
ATEŞ gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1100 mermi atıyor. Ayrıca havada parçalanan 35 mm parçacıklı mühimmat da kullanılabiliyor. Menzili ise 4 kilometre.
-
- 316
TULPAR
Tulpar, A400M ile taşınabilirlik, modüler koruma yapısı, elektronik alt yapı ve düşük siluet gibi teknik ve taktik özellikleri ile geleceğin zırhlı muharebe aracı. Geniş iç hacmi, yüksek taşıma kapasitesi ve esnek mimarisi ile gelecekte ortaya çıkabilecek zırh ve görev donanımı ihtiyaçlarına cevap verebilecek genişleme kapasitesine sahip.
- 317
Tamamı zırh sacından üretilmiş personel kabini ile farklı tehditlere karşı sağladığı üst seviye personel korumasına ilave olarak; geniş iç hacmi ve koltuk ara mesafeleri, ergonomik tam boy koltukları, süspansiyonu ve sınıfındaki en büyük lastik ebadı sayesinde personel konforunu da en üst seviyede tutuyor.
- 318
Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip. Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan uçağın iniş mesafesi ise 593 metre. Hürkuş, 6 yılda yapıldı ve 150 milyon dolara mal oldu.
-
- 319
RETİNAR PTR
Retinar PTR, Türk üretimi taşınabilir bir radar. Amaç gözle görülemeyecek kadar uzaktaki hareketlerden haberdar olmak. Yeni radarı farklı kılan, insan ve hayvanı ayırtedebiliyor olması. Savunma sanayi şirketi METEKSAN, sınır ve alan güvenliğine yönelik "insan ayırt edebilen" çevre gözetleme radarı "Retinar PTR"yi üretti.
- 320
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilen insansız hava aracı TAI ANKA, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyabilmekte.
- 321
MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI GELİYOR
‘Milli Muharip Uçak’ üretimi kapsamında TAİ ve Türk Hava Kuvvetleri arasında ilk olarak 2011 yılında başlatılan çalışmalarda yeni bir aşamaya gelindi. Maliyeti yüksek olmasına karşın, boyu diğerlerinden daha uzun olan, daha fazla silah yükü taşıyabilen, daha yüksek hızlara ve menzile ulaşabilen çift motorlu FX-1 modeli tercih edildi. Uçağın 2023’te ilk kez Türkiye semalarında uçması hedefleniyor.
-
- 322
Savunma sanayisi ve askeri teknolojiler son yıllarda hızlı şekilde kabuk değiştiriyor. Bu kapsamda, bugüne kadar kullanılan ağır, hantal ve geleneksellemiş mekanik sistemler yerini elektronik, nanometre boyutlarında çalışan sistemlere bırakıyor.
- 323
Nano İHA'lar tüm sistemin cebe sığması dolayısıyla taşınma kolaylığına sahip bulunuyor. Çok kısa sürede göreve başlayabilen bu İHA'lar, kolay kullanılabilir olmaları dolayısıyla da daha az eğitim ve pilot deneyimi gerektiriyor.
- 324
Türkiye, hava ve füze savunma sistemlerinde kritik teknolojileri hem elde etmek hem de geliştirmek durumunda. Türkiye aslında geç başlamasına rağmen önemli bir mesafeyi aldı. İnanıyorum ki, bundan sonra daha hızlı mesafeleri alacağız ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerine sahip olacağız" şeklinde konuştu. -
- 325
Otokar tarafından üretilen Türkiye'nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı Altay’ın tasarımında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirebileceği her türlü harekat şartları ve katılım sağlayacağı BM/NATO harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu.
- 326
Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında seri üretim çalışmalarına 2001'de başlanan ve 2004-2014 yıllarında üretilen T-155 kundağı motorlu Fırtına obüsleri sürüş ve manevra kabiliyetleriyle günümüzün modern obüsleri arasında yer alıyor.
- 327
Tamamen yerli imkanlarla, Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanan Fırtına obüsleri, 20 ton zırh çeliği, 47 ton muharebe ağırlığı, 400 kilometre hareket sığasına sahip olması ve süratle mevzi değiştirebilme özellikleriyle düşmanlara korku salıyor.
-
- 328
En önemli özelliği; 8-25 km arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından art arda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç adet obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.
- 329
Pars, mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı olan aracın gövdesi, balistik malzemeden üretilmiştir. CH-47 Chinook ağır yük helikopteri dahil her türlü askeri kargo uçağı ile taşınabilmektedir.
- 330
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Ar-Ge Müdürü Selim İyiiş, yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanması hedefi doğrultusunda 3 yeni tüfek projesi üzerinde çalıştıklarını anlattı. Yeni geliştirdikleri silahlardan MPT-55 piyade tüfeğinin 5,56x45 milimetre kalibreye sahip.
-
- 331
FNSS tarafından üretilen zırhlı istihkam aracı, savaş sırasında en kritik bölgelerde dahi görev alabiliyor. Aracın üzerinde; termal kamera, sis havanları, 2 adet su jeti, iklimlendirme ve KBRN Sistemi, Balast boşaltma sistemi, dozer bıçağı yer alıyor.
- 332
ZIPKIN
Zıpkın; ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi.
- 333
CİRİT FÜZESİ
İlk "Milli" füze sistemi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren "Cirit" kendi sınıfında en uzun menzile (8 km) sahip. Cirit füzesinin, başarılı performansı ile birçok ülkenin dikkatini çektiği, 2012 içinde ilk ihracatının yapılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. Taarruz helikopterleri için geliştirilen ve Cirit füzesinin ATAK helikopterine de entegre edildi.
-
- 334
2) Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş olan ve aynı anda 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilen T129B.
- 335
Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almakta. Almanya'dan alınan motor hariç araç tamamen yerli üretim.
- 336
TERÖRİSTLERİN KABUSU OLACAK
Son bir yıldır terörle mücadele operasyonlarının sürdürüldüğü bölgelerde aktif görev yapan ATAK, yeni sistemiyle terör örgütünün kabusu haline gelecek.
-
- 337
ATAK helikopterine dost ve müttefik ülkelerin yoğun ilgi gösterdiği, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.
- 338
Çünkü kritik sistemlerin geliştirilmesi bizim için tek yol. Bir takım dost bildiğimiz ülkeler en küçük bir sorunla karşılaştığımız zaman hemen bir ambargo koyma, bir kısıtlama getirme gibi alışkanlığa sahipler. Onun için bizim bütün kritik teknolojilere sahip olma, onları geliştirme ve dünyanın sayılı ülkelerinden biri olma hedefimiz var. Onu da sizler yapacaksınız.
- 339
Bunu sizin gibi gerçekten iyi eğitim almış değerli arkadaşlarımız yapacak. Bizler de sizlerin sürekli önünüzü açacağız. Sizleri destekleyeceğiz. Çalışmalarınıza maddi ve manevi her türlü katkıyı vereceğiz. Sonuçta kazanan ülkemiz olacak. Eğer biz burada güçlü bir savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin ülkemize yan bakma durumu olamaz. Şuna inanıyorum ki biz yaparız ve hem de çok daha iyisini yaparız. Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
-
- 340
Kara Kuvvetleri Komutanlığının hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Hisar Hava Savunma Projeleri kapsamında tamamlanan testlerde Hisar-O füzesi,
- 341
DÜNYA REKORU BULUNUYOR
Bayraktar, 2014 yılının Haziran ve Ağustos aylarında yapılan deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi konumunda. Bayraktar TB2'ye takılan Roketsan'ın geliştirdiği uzun menzilli tanksavar füze sistemi, yüksek teknolojisiyle tüm zırhlı tehditlere karşı üst düzey etki gösteriyor.
- 342
40 KM'LİK MENZİL
Dünya orduları arasında aynı sınıfta çok az sayıdaki silah sisteminde bulunan özelliklere sahip, 8 metrelik namlusuyla 40 kilometre uzaklıktaki hedeflere nokta atışı yapabilen TSK'nın vurucu gücü Fırtına obüsleri, küresel konumlandırma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri sayesinde yüksek ateş kabiliyeti sunuyor.
-
- 343
HİSAR FÜZELERİ
Türk Silahlı Kuvvetleri, askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacıyla değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde Hisar Füzelerini tasarladı.
- 344
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), FNSS Savunma Sistemleri A.Ş ile "Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi Sözleşmesi" imzaladı. Proje kapsamında KAPLAN paletli ve PARS tekerlekli tipte toplam 260 adet tanksavar sistemi tedarik edilecek.
- 345
Geriye kalan arka kısımda ise personel taşıyıcı versiyonunda 8 kişilik, silah kuleli versiyonun da ise 6 kişilik personel (manga) bölümü yer alır.Sürücüye, araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcuttur. Sürücü için karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan entegre gece görüş sistemleri, kullanıcının isteği doğrultusunda temin edilebilmektedir.
-
- 346
Drone'lar son zamanlarda yüksek erişilebilirlik ve düşük maliyetleri sebebi ile yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Yapısal özellikleri sayesinde küçük bir alan kaplayan Drone'lar yüksek uçuş irtifaları sebebi ile tabanca ve tüfekler ile vurulması zor hedefler.
- 347
KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ
Diğer model ise manga tipi keskin nişancı tüfeği olarak tabir edilen KNT-76. Tüfek 7,62x51 milimetre kalibreye sahip. Bu tüfeğin en büyük özelliği tek atışlı ve dağılım değeri 1,3 moa olmasıdır. 5 mermiden 4'ünü 100 metreden 1,5 santimetrenin içerisine atma kabiliyetine sahiptir. Tüfek 4,6 kilogram ağırlığında.
- 348
2 personelin kullandığı araç; karada saatte 45, su da ise 8.6 kilometre hız yapabiliyor. Azami 400 kilometre yol yapabilen zırhlı araç, nokta dönüşü de yapabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde 12 adet Kunduz-Azmim bulunuyor.
-
- 349
URAL
Otokar firmasının ürettiği bir diğer zırhlı personel taşıyıcı ise Otokal Ural.
- 350
ATAK HELİKOPTERİ
Yerli teknoloji ile İtalyan platformunda üretilen ATAK taaruz helikopteri ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş iki tipe sahip:
- 351
HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ "HİSAR-A"
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alçak irtifa hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanması amacıyla başlatılan Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) projesi kapsamında, otopilot kontrolüne sahip Kontrollü Test Füzesi (KTF-1) ve Türkiye’de de bir ilk olan çift darbeli motora sahip Balistik Test Füzesi (BTF-2) test atışları başarıyla yapıldı.
-
- 352
Nano İHA'lar, çok daha ekonomik olmaları dolayısıyla önemli bir maliyet avantajına da sahip bulunuyor.
- 353
SAPAN'IN FOTOĞRAFLARINI BAKAN ÖZLÜ PAYLAŞTI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, twitter hesabından yüzde 100 yerli elektro manyetik silah SAPAN'ın fotoğraflarını paylaştı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor.
- 354
MİLLİ SAVUNMA BAKANI HİSAR'I BÖYLE İZLEDİ!
Milli Savunma Bakanı Işık, beraberindeki Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve ilgili diğer yetkililerle Türkiye'nin yerli ve milli hava savunma sistemi Hisar'ın Aksaray'daki test atışına katıldı. Verilen brifingin ardından Test Komuta Kontrol Merkezine geçen Işık ve beraberindekiler, test atışını takip etti. Işık, başarılı atıştan sonra Türk mühendislerini alkışlayarak tebrik etti.
-
- 355
ASELSAN tarafından geliştirilen Füze Fırlatma Sistemi'nden dik olarak ateşlendikten sonra birinci darbe katı yakıtlı motoru ile füze kanisterinden başarılı bir şekilde ayrıldı. Programlanan manevralarıyla uçuşuna devam eden füze, ikinci darbe motorunu da havada ateşledikten sonra yüzde 100 bir başarı ile uçuşunu tamamladı.
- 356
Türk Silahlı Kuvvetlerinin alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyacına cevap verecek ve dünyadaki örnekleriyle yarışır nitelikteki Hisar'ın radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri ASELSAN tarafından, füze sistemleri ise ROKETSAN tarafından geliştiriliyor.
- 357
Bin beygir gücündeki motorları sayesinde zorlu arazi şartlarında da hareket kabiliyetine sahip Fırtına obüsleri, 155 mm'lik NATO mühimmatıyla uyumlu tasarımı sayesinde müttefik güçlerle de ortak kullanım imkanı sağlıyor.
-
- 358
Hisar Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı HİSAR-A 10 +km, HİSAR-O 16 +km menzil aralıklarında kullanılan hava savunma füzeleridir.
- 359
Özellikle miting, konser, stadyum ve benzeri halka açık etkinliklerde ateşli silahlarla durdurulmaları ciddi sakıncaları beraberinde getirmektedir. Drone killer tarzı silahları dünyada sayılı ülkeler üretebiliyor. Türkiye de bu ülkeler arasında yerini aldı.
- 360
MPT-55 piyade tüfeğinin iki modeli var. Birinci model 'Karabin' tipi kısa model. Bu modelimizin ağırlığı 2 kilo 900 gram ve dakikada 750 atım sayısına ulaşabilmekte. Plastik şarjörü, teleskopik ayarlanabilir dipçiği mevcut. 400 metre etkili menzile sahip. Atış kabiliyeti yüksek, hafif, etkili bir piyade tüfeğidir.
-
- 361
Konya'da bir yazılım firması, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütü PKK’ya karşı mücadele veren asker ve polisin kullanabilmesi için 'Ankerot' adını verdiği tank görünümlü uzaktan kumandalı mini insansız araç üretti.
- 362
KASIRGA GİBİ VURACAK!
Bakan Işık, yeni silah sistemi hakkında, "Kasırga, tamamen Roketsan'ın geliştirdiği ve 120 kilometre mesafeye kadar son derece isabetli atış yapabilen bir sistem.
- 363
UMTAS ve lazer güdümlü UMTAS füzelerinin ATAK helikopterine entegrasyonuna ilişkin çalışmalar sürüyor. Entegrasyona yönelik atışlı testler devam ediyor.
-