Vizesiz AB nasıl olacak?
"17 Mart tarihinde AB Türkiye'nin teklifine ne diyecek? Hep beraber göreceğiz. Ancak ben "vize serbestisi" diye ifade edilen maddenin hiç tartışılmayan bir yanını gündeme getirmek istiyorum."
Pazartesi günü Brüksel’de AB tarihinin en kritik toplantılarından biri yapıldı. AB’nin 28 üyesinin liderleri ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu “Suriye’den AB’ye devam eden göçün durması için Türkiye ile işbirliği” başlığı altında tam 12 saati aşan uzun müzakereler yaptı. Toplantıların sonucunda ise son derece enteresan bir sonuç çıktı: “17 Mart tarihinde bir kez daha buluşalım.”
TÜRKİYE’NİN YENİ TEKLİFİ AB’Yİ KARIŞTIRDI
7 Mart tarihinde Brüksel’de yapılan liderler toplantısı öncesinde aslında AB tarafı oldukça netti. Alman Şansölyesi Merkel, geçen 5 ay içinde Türkiye’yi 4 kez ziyaret ettikten sonra AB adına Türkiye’ye olan “teklifi” zirve öncesinde seslendirmişti. Bu teklifte maddi yardım ve sonunda Türk vatandaşları için şartlara bağlı bir vize serbestisi söz konusuydu. Ancak Türk tarafından gelen karşı teklif işi karıştırdı. Türkiye tabiri caiz ise “AB’nin teklifini görüyorum ve artırıyorum” dedi. Başbakan Davutoğlu’nun AB’ye ilettiği ikinci teklifte şunlar var:
- Mevcut 3 milyar Euro’nun üzerine 2018’e kadar ikinci bir 3 milyar Euro yardım paketi.
- Haziran ayında başlayacak serbest dolaşım hakkı.
- Yunan adalarına geçmeyi başaran her Suriyelinin Türkiye’ye iadesi ve buna mukabil Türkiye’deki mülteci kamplarından bir Suriyelinin AB tarafından kabul edilmesi.
Bu teklifler sonrası AB karıştı. Macarlar başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri memnun değil. Almanya daha sıcak, Fransızlar ise her zamanki gibi öneriye soğuk.
17 Mart tarihinde AB Türkiye’nin teklifine ne diyecek? Hep beraber göreceğiz. Ancak ben “vize serbestisi” diye ifade edilen maddenin hiç tartışılmayan bir yanını gündeme getirmek istiyorum.
ASYA, AFRİKA VE ORTADOĞU ARTIK TÜRKİYE’YE VİZE İLE GİREBİLECEK
AB’nin Türkiye ile yapacağı “vize serbestisi” anlaşmasının birçok şartından biri de “AB’nin vize uyguladığı ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması” . Peki kim bu ülkeler? Grafikte de görüldüğü gibi AB hemen bütün Asya, Ortadoğu, Afrika ülkelerine vize uyguluyor. Vize deyince aklınıza bizim havalimanında yaptığımız gibi “Ücretini al, damga vur” şeklinde değil. Bizzat Türk konsolosluklarına yapılan başvurularla ve standart istenen evraklarla alınacak vize sisteminden bahsediyorum.
Diyebilirsiniz ki “Yıllardır biz aynı sistemle uğraşıyoruz. Eğer AB ile serbest dolaşım hakkı olacaksa biraz da başka ülkeler bizim için bu eziyeti çeksin”. Kulağa mantıklı geliyor. Ancak ticaret, turizm ve gayrimenkul sektörleri için özellikle Ortadoğu, Türk cumhuriyetleri, Çin gibi ülkelerin vatandaşlarının vizeye tabi olması ne anlama gelecek?
Şahsi kanaatim, AB ile bizi yaklaştıracak her türlü siyasi ve ekonomik entegrasyon çalışmasının desteklenmesi ve güçlendirilmesi. Ancak ardından yaşanabilecek “arızaları da” görmek ve uyarmak görevimiz.