Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketiciyi korumak için hazırlanan Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği yürürlüğe girdi - İş-Yaşam Haberleri

        Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği 28 Kasım'da yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle birlikte tüketicilerin korunması amacıyla birçok düzenleme getirildi.

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 28 Mayıs 2015 tarihli ve 29369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan veyayımından altı ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülen Konut FinansmanıSözleşmeleri Yönetmeliği 28.11.2015 tarihinde yürürlüğe girdi.

        Açıklamada şu bilgiler verildi:

        ERKEN ÖDEME BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKTI

        "Konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş birveya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcununtamamını erken ödeyebileceği düzenlendi. Bu hallerde konut finansmanıkuruluşu, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyetunsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacaktır. Ayrıca konutfinansmanı sözleşmelerinde erken ödeme tazminatının, gerekli faizindirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından erken ödenentutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde %1’ini kalan vadesi 36ayı aşan kredilerde %2’sini geçmeyeceği belirlenerek uygulamadatüketici mağduriyetlerine yol açan tazminat miktarı yenidendüzenlendi. Yine erken ödeme tazminat tutarının, hiçbir şekildetüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacağı ve oranlarındeğişken olarak belirlenmesi hâlinde, tüketiciden erken ödemetazminatı talep edilemeyeceği de düzenlenerek tüketicimağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

        İlk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirilerek faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsiledildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde konutfinansmanı kuruluşu, akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmaküzere bir sistem kurmakla yükümlü tutuluyor.

        TÜKETİCİNİN İZNİ OLMADAN SİGORTA YAPILAMAZ

        Kredi bağlantılı sigortalarda tüketicinin yazılı veya kalıcı verisaklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgilisigorta yaptırılamayacağı düzenlenmiştir. Tüketicinin sigortayaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığıteminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmekzorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarındakalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir. Meblağsigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarındanyüksek olamayacağı ve sigorta vadesinin kredi vadesinden uzunolamayacağı düzenlenmektedir.

        KEFİLLERE YÖNELİK OLARAK ADİ KEFALETE İLİŞKİN GÜVENCE GETİRİLDİ

        Konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin edimlerine karşılıkolarak alınan şahsi teminatlar her ne isim altında olursa olsun adikefalet sayılacak ve tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafçaverilen şahsi teminatlar diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkçamüteselsil kefalet sayılacak.

        GECİKME FAİZİ ANAPARA ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

        Konut finansmanı kuruluşunun tüketicinin temerrüde düşmesi ya dageç ödemede bulunması durumunda, geç ödenen tutar içinde yer alananapara tutarı üzerinden gecikme faiz oranı ile geç ödenen gün sayısıdikkate alınarak bulunacak faiz ve bu faiz üzerinden hesaplanacakvergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler toplamını tüketiciden talepedebileceği, tüketiciden talep edilebilecek gecikme faizihesaplanırken tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacağı ve busürenin hiçbir şekilde tüketici aleyhine olacak şekildedeğiştirilemeyeceği düzenleniyor.

        KREDİYE İÇİN AÇILAN HESAPLARA SINIRLAMALAR GETİRİLDİ

        Konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin bir hesap açılması ve buhesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda,tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veyamasraf talep edilemeyeceği ve bu hesabın, tüketicinin aksine yazılıtalebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanacağı açıkçadüzenlendi. Böylece uygulamada konut finansmanı kuruluşu ile krediilişkisi sona eren tüketicilerin ilgili hesaplar nedeniyle ortayaçıkabilecek maliyetlere katlanmasının önlenmesi hedefleniyor.

        ÖDEME GÜNLERİNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME YAPILDI

        Taksit vadesi veya ödeme gününün, kanunlarda tatil olarak kabuledilen bir güne rastlaması durumunda kendiliğinden bu günü izleyen vetatil olmayan ilk güne geçeceği düzenlenerek tüketicilerinödemelerinde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenmesi amaçlandı.

        ÖNCEDEN, DOĞRU VE YETERLİ BİLGİLENDİRME SAĞLANACAK

        Konut finansmanı sözleşmeleri için tüketicilerin konutfinansmanına ilişkin olarak aydınlatılması ve doğrubilgilendirilmesini sağlamak adına sözleşme öncesi bilgi formlarınıniçermesi gereken koşullar düzenlenmiş ve konut finansmanıkuruluşlarınca sözleşme öncesi bilgi formunun en az on iki puntobüyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir birşekilde düzenlenmesi ve bir örneğinin kâğıt üzerinde veya kalıcı verisaklayıcısı ile makul süre içerisinde tüketiciye verilmesi zorunlututulmuştur. Ayrıca ilgili sözleşmelerde yer alması gereken zorunluhususlar da hüküm altına alınmıştır.

        EKSPERTİZ RAPORUNUN BİR ÖRNEĞİ TÜKETİCİLERE VERİLECEK

        Tüketicilere konut finansmanına ilişkin sağlıklı önbilgilendirmeyiverebilmek adına konuyla ilgili önemli düzenlemeler getirildi.Örneğin konut finansmanı kuruluşu, kredi talebinin olumsuz sonuçlanması halinde tüketicinin derhal veücretsiz olarak bilgilendirileceğine ilişkin bilgiyi, kurulan sözleşmenin bir örneğini düzenlenme tarihinden sonraki ilkyıl için tüketicinin ücretsiz olarak alma hakkı olduğuna ilişkinbilgiyi, temerrüt hali de dahil olmak üzere kredi sözleşmelerine dayanılarakyapılan her türlü işlemde bileşik faiz uygulanamayacağına ilişkinbilgiyi, tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertizraporunun bir örneğinin verileceğine ilişkin bilgiyi tüketiciyevermekle yükümlü olacak.

        YENİDEN FİNANSMANDA TÜKETİCİNİN DOĞRU BİLGİLENDİRLMESİ SAĞLANACAK

        Konut finansmanı kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile kredi faizoranında değişiklik yapılması, kredinin vadesinde değişiklikyapılması, konut finansmanı sözleşmesinde belirtilen faiz türündedeğişiklik yapılması, aynı konut teminat gösterilerek birden fazlakonut finansmanı sözleşmesi kurulmuşsa bunların tek bir konutfinansmanı sözleşmesi ile birleştirilmesi veya kredinin para birimindedeğişiklik yapılması hususlarından en az birinin gerçekleşmesi halindeyeniden finansmanın söz konusu olacağı düzenlenmektedir. Konut finansmanı sözleşmesinde yeniden finansman kapsamındayapılacak değişikliklerde tüketiciden yazılı olarak veya kalıcı verisaklayıcısı ile onay alınacağı, onay alınmadan önce ise yenidenfinansman amacıyla konut finansmanı sözleşmesinde yapılandeğişiklikleri içeren karşılaştırmalı bilginin en az on iki puntobüyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir birşekilde kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciyeverileceği düzenlenmektedir.

        BAĞLI KREDİLERDE TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ HAKLAR SAĞLANACAK

        Konut finansmanı kredisinin münhasıran belirli bir konutun satınalınması durumunda bir sözleşmenin finansmanı için verildiği ve bu ikisözleşmenin objektif açıdan ekonomik birlik oluşturduğu bağlı kredisözleşmelerinde konutun hiç ya da gereği gibi teslim edilmemesinedeniyle tüketicinin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması HakkındaKanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından birinikullanması hâlinde, satıcı ve konut finansmanı kuruluşununmüteselsilen sorumlu olacağı ve konut finansmanı kuruluşlarıtarafından verilen kredilerin ipotek finansmanı kuruluşlarına veyakonut finansmanı fonlarına devredilmesi hâlinde dahi, kredi verenkonut finansmanı kuruluşunun sorumluluğunun devam edeceğidüzenlenmektedir.

        İZİN ALMADAN KREDİLİ MEVDUAT HESABI AÇILAMAYACAK

        Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmeleriile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa