Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Kerem Zabun, fiyat politikası nedeniyle piyasada sık kullanılan 300 ilaçta sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

Deposilinin (ağrı kesici antibiyotik) penisilin içeren bir ilaç olduğunu belirten Zabun, bu ilacın bir çok antibiyotikten daha önemli olduğunu ve zaman zaman kullanılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti. Bu ilacın dünyada çok uzun zamandır kullanıldığını ifade eden Zabun, ilacın Türkiye'de bulunmamasının farklı bir nedeni olduğunu söyledi.

İlaçta referans fiyat uygulaması denilen bir uygulama olduğunu belirten Zabun, şöyle konuştu: "Referans fiyat uygulamasına göre Avrupa ülkeleri içerisinde bulunan en ucuz fiyata Türkiye'de en fazla yüzde 60'ına kadar fiyat verilebilir. Bu fiyatın üzerine bir de SGK'nın kurum iskontosu var. Alınan fiyatın üzerine yüzde 41'lere varan ekstra bir iskonto uygulanınca bu ilaç neredeyse 1 liranın altına düşmek üzere. Üretici firma da ambalaj, nakliye gibi girdilerini düşündüğü zaman tamamen ekonomik sebeplerden kaynaklı olarak bunları Türkiye'ye getirmiyor. Bu ilaçlar fiyat politikasından dolayı bulunamıyor. İlaçların fiyatlandırılmasına farklı bir uygulama getirilmesi için başvuru yapıldı. Üreticiler ilaçları geri çekiyor veya ruhsatını askıya alabiliyor. İlaçlar ithal edilmeye çalışıldığı zaman maliyet çok yükseliyor."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ