Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail Gazze'ye operasyon başlattı, İsrail Gazze operasyon, İsrail'den Gazze'ye operasyon.
        • 1

          İsrail, Hamas'ın roket saldırılarına yanıt olarak Gazze Şeridi'ne yönelik hava operasyonu düzenledi. Bu saldırıdan sonra gece saatlerinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Hayfa kentine ilk kez "R 160" tipi füzeyle saldırı düzenlediğini duyurdu. İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'den, İsrail'in başkenti Tel Aviv ile Kudüs'e dörder "M 75" tipi, Aşdod'a ise 38 "Grad" tipi füzeyle saldırı düzenlediğini duyurdu. Gazze'den atılan füzeler nedeniyle Kudüs'te 38 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

        • 2

          Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı operasyonlarını durdurmak için 4 şart ileri sürdü. El-Aksa kanalında yayınlanan videoda, İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail karşıtı eylemlerini durdurmak ve sükunetin sağlanabilmesi için İsrail'in uymasını istedikleri şartları açıkladı.

        • 3

          Sözcü Ebu Ubeyde, "İsrail, Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'te halkımıza karşı işlediği suçları ve düşmanlığı durdurmaz, 2012'de imzalanan ateşkes şartlarına uymaz, takas anlaşması gereğince serbest bırakılan Filistinlilerden tekrar gözaltına alınanlar bırakılmaz ve uzlaşıyı sabote etmeye, yeni hükümetin işlerine karışmaya devam ederse sukunet sağlanamaz" dedi.

        • 4

          "Siyonistler bütün anlaşmaları inkar edip, halkımıza kutsallarımıza saldırdı, Filistinli mahkumlara karşı suç işledi ve son haftalarda ise her alanda saldırganlığını arttırdı" diyen Ebu Ubeyde şöyle devam etti: "İzzeddin el-Kassam Tugayları dün düşmana karşılık verdi. Bugün de cevap olarak karargahlarına ve işgal altındaki kentlerimize onlarca füze attık. Ahmakça davranarak Gazze'ye yeni bir saldırı kararı alan siyonistler, ağır bedel ödeyecekler."

        • 5

          Ebu Ubeyde, İsrail'in Gazze'de sivillerin evlerine saldırmaya devam etmesi halinde tugayların İsrail'in karargahlarına ve şehirlere yönelik hedef dairesini genişleteceği yönünde uyarıda bulundu. İsrail yönetimi, Ekim 2011'de Hamas Hareketi ile "esir takası anlaşması" imzalamıştı. Mısır hükümetinin arabuluculuğunda yapılan anlaşmada, Hamas hareketinin elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında İsrail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli serbest bırakılmıştı.

        • 6

          İsrail, Batı Şeria'da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleşimcinin bulunması için yürüttüğü operasyon kapsamında asker Gilad Şalit'e karşılık serbest bırakılan Filistinlilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. İsrail, dün Gazze'de "Protective Edge" (Koruyucu Hat) isimli operasyonun başlatıldığını duyurmuştu. Öte yandan İslami Cihad Hareketi, İsrail'in GazzeŞeridi'ne karşı başlattığı operasyona karşı, "Birbirlerine Kenetlenenler" (Bunyanun Mersus) adında askeri operasyon başlattığını bildirmişti.

        • 7

          DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN "SALDIRILAR DURDURULSUN" ÇAĞRISI!
          Tel Aviv yönetimi Gazze'ye saldırı düzenlenmesi amacıyla 40 bin yedek askeri göreve çağırdı, sabah saatlerinden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarda 28 kişi öldü. Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyine, acil toplantı çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’den Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması istendi. Açıklamada ayrıca uluslararası topluma da çağrı yapılarak, konuyla ilgili uyarı ve telkinde bulunmaları istendi.

        • 8

          Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

          "İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon, Gazze’de yıllardır abluka altında zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan mazlum Gazze halkının acılarını daha da arttırmanın yanısıra, İsrail’e yönelik haklı infiale sebebiyet verecektir.

        • 9

          İsrail’i Gazze’ye yönelik toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını derhal durdurmaya ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası toplumu süratle devreye girerek bu saldırıların durdurulmasına dönük gerekli uyarı ve telkinlerde bulunmaya çağırıyoruz.

        • 10

          Filistin topraklarında son dönemde tırmanan gerilimin yol açtığı mevcut son derece hassas ortamda, tüm tarafların geçmişteki acılardan ders alarak itidal ve sağduyuyla hareket etmeleri, yeni bir şiddet sarmalının önlenebilmesi bakımından önem taşımaktadır."

        • 11

          Tel Aviv yönetimi Gazze'ye saldırı düzenlenmesi amacıyla 40 bin yedek askeri göreve çağırdı, sabah saatlerinden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarda 28 kişi öldü. Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyine, acil toplantı çağrısı yaptı.

        • 12

          Nuseyrat mülteci kampının batısında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’na mensup bir binaya İsrail’in saldırması sonucu bir aktivist öldü. Bir İsrail insansız hava aracı, Gazze’nin merkezindeki Vahdet Caddesi’nde sivil aracı bombaladı. Araçta bulunan dört kişi hayatını kaybetti. Filistinli kaynaklar İsrail’in Salı günü yaklaşık 50 hedefe saldırdığını söyledi.

        • 13

          İsrail ordusu 40 bin yedek askeri göreve çağırırken, Arap Birliği BM Güvenlik Konseyine, İsrail saldırılarının önlenmesi için acil toplantı çağrısı yaptı.

        • 14

          Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze’deki durumun trajik olduğunu söyleyerek İsrail saldırıları karşısında Arap ülkelerinin sessizliğini eleştirdi. Zuhri, son olayın Filistinliler arası uzlaşının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu ve kendilerinin bunun için bütün bedelleri ödediklerini belirtti.

        • 15

          İsrail ordu sözcüsü Avihai Aderaa, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, ülkenin güneyine füze atılmaya devam edilmesine karşılık, Hamas Hareketi'nin güçlerine ve çıkarlarına yönelik askeri operasyon başlattı" ifadelerini kullandı.

        • 16

          İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne karşı başlattığı operasyonun kara harekâtını da kapsadığı belirtildi.

        • 17

          Aderaa Twitter'dan yaptığı başka bir paylaşımda, "İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırında kara kuvvetlerini yoğunlaştırdı çünkü operasyon kara harekâtını da içeriyor. Yedek birliklerin çağrılması hazırlıkları tamamlandı" dedi.

        • 18

          İsrail ordusunun, operasyonu gelişmelere göre aşamalı olarak dozu yükseltilecek şekilde planladığını kaydeden Aderaa, Hamas'ın ciddi bir çıkmazda olduğunu ve tehditlerinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını ileri sürdü.

        • 19

          Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail'den Gazze'ye düzenlediği saldırıları derhal durdurmasını istedi. Abbas, geçen hafta Yahudiler tarafından kaçırılarak öldürülen Muhammed Ebu Hudayr ile İsrail askerleri tarafından dövülerek gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan kuzeni Tarık Ebu Hudayr'ın ailelerini Ramallah'taki ofisinde kabul etti.

        • 20

          Abbas, burada yaptığı konuşmada, "Filistin yönetimi, suçlular cezalandırılıncaya ve bütün haklarımızı alıncaya kadar tüm uluslararası mahfillerde Ebu Hudayr'ın şehit edilmesinin takipçisi olacak" dedi.

        • 21

          AFP’nin haberine göre İsrail'in, Gazze'nin farklı bölgelerine hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda yedisi çocuk olmak üzere 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

        • 22

          Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre ise İsrail, savaş uçakları, deniz kuvvetlerine ait hücumbotlar ve top atışıyla düzenlediği 60'tan fazla saldırıda, Gazze'nin farklı bölgelerindeki 33 noktayı hedef aldı.

        • 23

          İsrail deniz kuvvetlerine ait hücumbotlar, Gazze'nin orta kesiminde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir askeri alanın yanı sıra başka bir noktaya da saldırdı.

        • 24

          İsrail savaş uçakları ve topçu birlikleri, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir askeri alanın yanı sıra 3 eve, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Beyt Lahiya ve Cebaliya beldelerinde bir araba parkı, ev ve değişik 7 noktaya, Gazze'nin doğu ve kuzeyinde 2 ev ile 9 değişik hedefe saldırı düzenledi.

          AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa