Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 2014'e ilk bu ülkeler 'Merhaba' dedi

        Pasifik’teki ada devletleri Kiribati ve Samoa, 2014'e ilk giren ülkeler oldu. Yeni yılı dünyada ilk Kiribati ve Samoa karşıladı. Adalar, Türkiye saati ile (TSİ) 12.00'de 2014'e merhaba dedi.

        Kiribati ve Samoa'nın ardından TSİ ile 13.00'da Yeni Zelanda yeni yıla girdi. Yeni Zelanda ve Avustralya 2014'e havai fişek gösterileriyle girdi. Yeni Zelanda'nın en büyük kenti Auckland yeni yılı havai fişek gösterisiyle karşıladı. Avustralya da 2014'e muhteşem havai fişek gösterileriyle merhaba dedi.

        Avustralya'nın Sidney kentinde 6,8 milyon Avustralya doları harcanarak hazırlanan ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin izlediği havai fişek gösterileri nefes kesti. Yeni yılın ilk dakikalarında bir çok noktadan aynı anda fırlatılan binlerce havai fişek, Sidney semalarını adeta gündüze çevirdi.

        Müzik eşliğinde gökyüzüne savrulan havai fişekler renk yumağı oluşturdu. Yaklaşık 12 dakika süren gösteride havai fişekler, başta Harbour Bridge olmak üzere Sidney Limanı'na yakın binalardan, Opera House'dan ve sahile kurulan platformlardan fırlatıldı. Dünyanın bir çok ülkesinden Avustralya'ya hem havai fişek gösterilerini izlemek, hem de yeni yıla erken girmek için gelen binlerce turist, organizatörler tarafından hazırlıkları 15 ay sürdüğü açıklanan gösterileri keyifle izledi.

        Sidney Yeni Yıl Kutlama Komitesi tarafından "evrenin en büyük partisi" olarak adlandırılan gösterileri ve havai fişek şovunu izlemek için Sidney Limanı'na akın eden binlerce kişi, yeni yıl kutlamasına 8 saat kala bütün alanları doldurdu. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin izlediği ifade edilen yeni yıl havai fişek gösterileri 12 dakika sürmesine rağmen, çok sayıda kişi gece geç saatlere kadar bölgede kalarak 2014'ün gelişini kutladı.

        Yeni Zelanda'nın Auckland kentindeki Sky Tower kulesinden atılan havai fişeklerle dünyanın en doğusunda bulunan ülkelerden Yeni Zelanda yeni yıla merhaba dedi. Auckland'in sembolü olan 328 metre yüksekliğindeki Sky Tower kulesinden atılan havai fişekler halk tarafından ilgiyle izlendi.

        Rusya’nın 2014 yılına giren ilk şehirleri sırasıyla Çukotka ve Kamçatka oldu.

        Rusya’nın doğusundaki Çukotka ile Kamçatka şehirleri yeni yıla merhaba dedi. Çukotka halkı, yeni yılı Moskova saati ile 15.00’da, Türkiye saati ile (TSİ) 13.00’da kutladı.

        Başkent Moskova ise yeni yıla TSİ ile 22.00'da girecek. Rusya’nın en batı şehri Kaliningrad ise yeni yılı Moskova’dan bir saat sonra kutlayacak.

        ÇİN

        Şanghay'ın silüeti olarak bilinen Huangpu Nehri kıyısındaki sahil şeridi Vaytan'da toplanan 10 binlerce kişi, yeni yıl coşkusunu yaşadı. Çinlilerin akın ettiği kentin en önemli turistik ve tarihi merkezlerinden olan Vaytan'da yapılan lazer gösterileri izleyenleri büyüledi. Saatlerin 00.00'ı gösterdiği anda nehrin üzeri ve doğu yakasından atılan havai fişeklerle Şanghay adeta bir renk cümbüşüne döndü.

        "2013'ten 2014'e geçiş"in Çince okunuşu olan "Yisan, yisı", "beşikten mezara" manasına gelmesi bakımından özellikle sevgililer için "ömür boyu beraberlik" anlamı taşıyor. Diğer yandan 30 Ocak'ta Çin hayvan takvimine göre at yılına girilecek olan ülkede, bu yılın "bol kazanç ve zenginlik" getireceğine inanılıyor.

        TAYVAN

        Tayvan, başkent Taipei'de düzenlenen yeni yıl kutlamalarıyla 2014'ü coşkuyla karşıladı.

        Her yıl Taipei 101 Kulesi yanında gerçekleştirilen kutlamaların adresi bu sene de değişmedi.

        850 binden fazla kişinin katıldığı kutlamalarda başkent, ışık gösterileriyle aydınlanırken, kutlamalara katılanlar çalan müzikler eşliğinde doyasıya eğlendi. Kutlamaların teması ise Taipei Hayvanat Bahçesi'nde bulunan Yuan Zai isimli 6 aylık panda yavrusu oldu.

        Geri sayımın bitmesiyle 509 metrelik kulenin her bir yanından, Taipei Belediye Binası üzerine yerleştirilen 4 metrelik Örümcek Adam heykelinin elinden çıkan lazer ışınıyla havai fişekler patladı. 218 saniye süren görkemli havai fişek gösterisi izleyenleri büyüledi.

        Havai fişeklerle çeşitli şekillerin oluşturulduğu gösteride 1 milyon dolar değerinde 24 bin havai fişek patlatıldı.

        Kutlamalar, Tayvanlı ünlü pop starların sahne alacağı çeşitli gösterilerle gece 3.00'e kadar devam edecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa