Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Osetya'da seçim | Dış Haberler

        Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da halk, "devlet başkanı"nı seçmek için bugün sandık başına gidiyor.

        Osinform ajansının haberine göre, merkez seçim kurulundan yapılan açıklamada, seçmenlerin, oy vermesi için yerel saatle sabah 08.00'de açılan toplam 84 oy sandığının akşam 20.00'de kapanacağı kaydedildi. Açıklamada, oy kullanma merkezlerinin hepsinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve seçimlerin şimdilik sakin ve istikrarlı bir ortamda gerçekleştiği kaydedildi.

        Ayrıca Güney Osetya'da toplam 34 bin 360 kayıtlı seçmenin bulunduğu kaydedilen açıklamada, Moskova'da bir, Kuzey Osetya'da yaşayan Güney Osetya vatandaşları için de Yukarı Ruk bölgesinde iki oy kullanma merkezinin kurulduğu belirtildi. Seçimlerin geçerli olması için katılımın yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, aksi taktirde seçimlerin ikinci tura kalacağı bildirildi.

        GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

        Seçimler nedeniyle Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali başta olmak üzere ülke genelinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, güvenlik nedeniyle Gürcistan sınırının seçim bitene kadar kapalı kalacağı açıklandı.

        "Güney Osetya Devlet başkanlığı" koltuğu için Komünist Partisi Başkanı Stanislav Koçiyev, Güney Osetya Moskova Büyükelçisi Dmitri Medoyev, Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Yetkilisi David Sanakoyev ve Eski Devlet Güvenlik Servisi Başkanı Leonid Tibilov yarışıyor.

        Güney Osetya "anayasasına" göre, oyların yüzde 50 1'ini alan aday seçimleri kazanmış olacak.

        ÖNCEKİ SEÇİM İPTAL EDİLMİŞTİ

        Güney Osetya'daki seçimleri, Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 40'ın üzerinde gözlemci ve 60'tan fazla gazeteci izliyor. Bu arada, Güney Osetya'da "devlet başkanlığı" seçimleri 2011'in Kasım ayında yapılmıştı, ancak seçim ihlalleri yapıldğı gerekçesiyle, seçim sonuçları "yüksek mahkeme" tarafından iptal edilmişti.

        Kasım'da yapılan seçimleri kazanan eski Eğitim Bakanı Alla Djioyeva ve yandaşları mahkemenin kararına karşı çıkarak, günlerce protesto gösterileri düzenlemiş, ancak mahkemenin verdiği karar değişmemişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa