Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Doç. Dr. Sinan Özeren: Avrupa için büyük başarı, NASA açısından skandal

        Mars’ta yer altı gölünün bulunması neden önemli? Mars’ta yaşam mümkün mü? Mars’a gitmek ne zaman gerçek olacak? Habertürk'te yayınlanan Teke Tek Özel programında Fatih Altaylı sordu, Apollo Projesi ekibi eski üyesi Prof. Dr. Arsev Eraslan, Doç. Dr. Sinan Özeren ve Doç. Dr. Tolga Güver yanıtladı.

        Eraslan, "NASA'nın önemi, en büyük Apollo projesini yaptılar. Kennedy 'Ay'a gideceğim adamları da geri getireceğim' dediğinde ABD'de altyapı diye bir şey yoktu. Ruslar da bilimsel olarak vardı." dedi.

        "BRAUN'UN SAĞ KOLU BİR TÜRK'TÜ"

        Eraslan, "Herkes roket bilimci Von Braun'un Ay'a nasıl gittiğini merak eder. İnanır mısınız, Braun'un sağ kolu İsmail Akbay diye Türk'tü. Von Braun'un kimseye inanmazdı İsmail Akbay'a inanırdı. Biz yazılımdaydık. Bizim emrimiz 3 kişiyi yanmadan dünyaya indirmekti. Atmostere giriş programı." diye konuştu.

        "BU BEKLENEN BİR ŞEYDİ"

        Doç. Dr. Sinan Özeren, Mars'ta bulunan göle ilişkin, "Bu beklenen bir şeydi. Mars yüzeyine kabuklaşmış su, buz olmalı diye uzun yıllar söyleniyordu. Bu göl büyük olasılıkla sıvı. Bunu tespit ederken kullandıkları teknoloji radar. Bu alet düşük frekansta dalga gönderebiliyor. Düşük dalga frekans gönderdiğinizde elde edilen görüntümün netliği düşüyor." dedi.

        "NASA AÇISINDAN SKANDAL"

        Özeren, " Bu keşif Avrupa'nın yaptığı bir keşif. Avrupa için büyük başarı, NASA açısından skandal. NASA'nın da Mars yörüngesinde gitmekte olan bir aleti var. Gölü keşfettikleri yer Mars'ın Güney Kutup takkesinin altında. Aynı bölgeyi NASA daha önce taramış ama bu gölü tespit edememiş. Fazla yüksek frekanslı, derine giremediği gibi alet üzerinden kör geçiyor. Bu gölün üzerinde buz tabakası var. Büyük olasılıkla karbondioksit buzu. ESA'nın bu işi başarabilmesi büyük bir olay. Bu Avrupa için büyük bir başarı" diye konuştu.

        REKLAM

        MARS NEDEN KIRMIZI?

        Özeren, "Oksidasyon nedeniyle. Mars'ta oksijen var. Suda kayaçların içerisinde az miktarda var. Öte yandan çeşitli kimyasal koşullar altında su oluşturabilecek sulu mineraller var. Bunlar su oluşturabilirler." dedi.

        DÜNYAYI KORUMAK MARS ARAŞTIRMALARINDAN DAHA UCUZ DEĞİL Mİ?

        Özeren, "Mars en kolay. Yüzey kayası, atmosferi dünyaya en benzer Mars. Neden bu araştırılıyor buna cevap vermek zor değil. Bu kadar para harcamaya da belki değer de... Dünyayı korumak Mars araştırmalarından daha ucuz." diye konuştu.

        Sinan Özeren, "Stephen Hawking, 'Bu işleri fazla kurcalamayın' derdi." ifadesini kullandı.

        Fatih Altaylı, "Stephen Hawking 'Varlığımızı dünya dışı varlıklara çaktırmayalım' diyordu. Ben de o kanaatteyim" dedi.

        ABD MARS'TA NE YAPMAK İSTİYOR?

        Eraslan, "ABD'nin niyeti Mars'a büyük seralar kurmak. İnsanlar da o seralarda yaşayacaklar. Suyu buldular. 1990'lardan beri Mars için bitki yetiştiriyorlar. Bitki karbondioksiti çekecek oksijene çevirecek. Dışarıda ve içeride oksijen olacak. En büyük dertleri enerji gelmiyor. 'Nükleer koyacak mıyız, koymayacak mıyız?' 6 tane koyacaklar. Bu arada bitkileri geliştiriyorlar. Plan 'Mars insan yaşayacak duruma gelecek' bitti. Planların birinde acayip bir şey var dışarıda da ağaç yetiştirip Mars'ın üzerini orman yapacaklar, nasıl yapacaklar bilmiyorum." diye konuştu.

        51'İNCİ BÖLGE VAR MI?

        Eraslan, "51. bölge benim bildiğim yok. Bir bölge var o 51'inci bölge mi bilmiyoruz. Uçan daire gizli olabilir. Anlattıkları gibi bir 51. bölge yok, zannetmiyorum. Cumhurbaşkanını sokmadılar. ABD cumhurbaşkanı 'Beni buraya sokmazsanız orduyla gelip gireceğim' dedi. Cumhurbaşkanını sokmadılar." dedi.

        "MARS İÇİN BANA DAVETİYE GELDİ"

        Arsev Eraslan, Mars için kendisine davetiye geldiğini belirterek, "Mars seferlerinde kaç tanesi geriye döndü, kaç aleti geriye getirdi, getiremiyorlar, insan yolluyor mars'a. Bana davetiye geldi, Mars'a gitmek için tek yönlü insan topluyorlar. Bana davetiye gelmiş. Ben giderim dedim. 80 yaşına gelmişim bir de Mars'ı görelim" ifadesini kullandı.

        "KESKE MARS MACERASININ İÇERİSİNDE OLABİLSEK"

        Dr. Sinan Özeren, "Keşke biz de Türkiye olarak bu Mars macerasının içerisinde olabilseydik. Keşke bu maceranın bir parçası olabilseydik güzel olurdu" dedi.

        "BİZE ULUSLARASI DÜZEYDE KAPI AÇILIYOR"

        Eraslan, "Yazılım işe girdi ya, dünyada yazılımcı bulamıyorlar. Şimdi yazılımcı bulamıyorlar. Bana sorarsanız bize uluslarası düzeyde kapı açılıyor." diye konuştu.

        TÜRKİYE JET MOTORU ÜRETEBİLECEK Mİ?

        Prof. Dr. Arsev Eraslan, "Eskişehir'de benim bildiğim kadarıyla çalışıyorlar. Bence onu başaracaklar. İlerleyeceğiz. Bizi en çok zorlayan takım halinde çalışmayı bilmiyoruz. NASA'da hep takımdı. Grupta 36 kişi vardı. Tek olarak yapmak güç. Yeni öğrenmeye başladım Türkiye'de dertlerden biri de görevleri sıralı olarak yapmak istiyorlar. 'Şunu bitir de, onu yap...' Eğer sıralı giderseniz çok zaman alır. Sordum onu o 'Başarabiliyor mu, başaramıyor mu diye önemli' dediler. Benim ümidim var. " dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa