Ölümcül olabilen şarbon erken tanıyla tedavi edilebiliyor!
Son günlerde adından sıkça söz edilen şarbon, tedavi edilmediğinde kişinin ölümüne bile neden olabiliyor. Şarbonun farklı formları bulunuyor; Deri şarbonu, akciğer şarbonu ve bağırsak şarbonu... Peki, hangi şarbon hangi belirtiyle karşımıza çıkıyor? Türkiye'de hangisi daha sık görülüyor? İşte şarbon ile ilgili bilmeniz gerekenler...
ABONE OLŞarbon başta koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlardan insanlara geçebilen bulaşıcı bir hastalık. Geçmişi eski olmasına karşın şarbon basili ilk defa 1876 yılında Robert Koch tarafından tanımlanıyor. “Nasıl bulaşıyor” sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar var. Şarbonun türleri bulunuyor. Deri şarbonunda hayvanların eti, postu ve derisi ile temas eden kişilerin risk altında olabilecekleri belirtiliyor.
ÖLÜMCÜL OLABİLİR!
Kişinin cildinde bir hasar bulunması (çatlak, kesik, yarık vb.) hayvandan hastalık almasını mümkün hale getirebiliyor. Akciğer yolu şarbonunda hastalık hayvandan insanlara hava yoluyla geçiyor. Bir de hasta hayvanın etinin tüketilmesine bağlı olarak meydana gelen bağırsak şarbonu bulunuyor.