Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuk sahibi olmak isteyen obez kadınlar dikkat!

        Diyabetten,kansere pek çok hastalığa davetiye çıkaran obezitehastalığı çok sayıda olumsuz etkisinin yanında kısırlığa da neden oluyor. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre çocuk sahibi olmak için yapılması gerekenlerin ilk sırasında fazla kilo sorununun çözülmesi bulunuyor. Bunun nedeninin kiloluyken yardımcı üreme tekniklerine başvurmanın olumsuz sonuçları olduğu belirtiliyor. Obezite sorunu yaşayan kadınların diyet ve sporla kilo verememeleri durumunda ise kalıcı çözümün obezite cerrahisi olduğu belirtiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Obezite Tanı ve TedaviMerkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Çağ, obezite ve kısırlık ilişkisine dair önemli bilgiler veriyor.

        HORMONAL NEDENLERİN BİLE ÖNÜNE GEÇTİ

        Kısırlığa neden olan birçok faktör bulunsa da çocuk sahibi olamayan kişilerde özellikle iki ana faktörün varlığı dikkat çekiyor. Bunlar arasında ilk sırayı hormonal nedenler, ikinci sırayı obezite alıyor. Son dönemde obezite sorunununhormonal nedenlerin bile önüne geçtiği belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre obezitenin yol açtığı kadın hastalıkları arasındaPolikistik Over Sendromu (PKOS) ve infertilite yani kısırlık ön plana çıkıyor. Bu nedenle çocuk sahibi olamayan kişilerde araştırılması gereken en önemli noktalardan birinin kişininhastalık düzeyindekilofazlasıolup olmadığı konusu olduğu belirtiliyor.

        REKLAM

        AŞIRI YAĞ ÖSTROJEN DENGESİNİ BOZUYOR

        Obezitevarlığında vücutta bulunan fazla sayıdaki yağ hücresiyumurtalık dışı östrojen üreterek östrojen hormonu dengesinibozuyor. Yüksek miktarda salgılanan östrojen hormonu ise yumurtlamayı dolayısıyla da çocuk sahibi olmayı engelliyor.Bu durum yumurtlama oluşsa bile oluşan yumurtaların kalitesiz olmasıyla sonuçlanıyor.

        OBEZİTE ADET KANAMALARINI YOK EDİYOR

        Doğurganlık çağındaki kadınlarda, vücuttaki fazla yağa bağlı olarak aylık adet kanaması döneminde fiziksel yakınmalarla birlikte ruhsal belirtilerin eşlik ettiği “Premenstrüel Disforik Bozukluk” tablosu görülüyor. Bunun dışında obez kadınlarda aylık kanamaların olmaması sorunu da yaşanıyor. Obez kadınlardahamilelik oluştuktan sonra düşük oranının daha yüksek çıktığına dikkat çekiliyor. Kilo kaybı başladıktan sonra kadınlarda adet kanamaları düzene giriyor ve oluşan yumurtalar kaliteli hale geliyor.Kalitesiz yumurta yanlışlıkla döllense bile rahim içinde olgunlaşacak kadar kalamıyor ve düşükler oluşuyor.

        TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN BAŞARISINI DÜŞÜRÜYOR

        Bebek sahibi olmak isteyenvücut kitle endeksi yüksekbir kadının fazla kilolarından kurtulmadan tedaviye başlaması fazla östrojen hormonuetkisindeolması yüzündentedavi başarısızlığınayol açıyor. Bu hastaların zayıflamaları halinde tedaviyeçok daha iyiyanıt verdiklerine ve tedavisiz hamile kalma olasılıklarını artırdıklarına dikkat çekiliyor. Bu açıdan bakıldığındahamile kalma şansını artırmada kilo verilmesi çok önemli görülüyor.

        REKLAM

        SAĞLIK HARCAMALARINIARTIRIYOR

        Normal kilolu bir yetişkine kıyasla, obez bireyin kişi başına düşen sağlık harcamaları daha yüksek oluyor. Obezitenin doğrudan sağlık harcamaları yanında, işe gidememe, sık izin kullanma gibi nedenlerle üretime katılamamasonucu oluşan işgünü kaybıgibi dolaylı etkileri bulunuyor. Bunun yanınakadınlardakısırlıkve bağlantılı hastalıkların tedavileri de eklendiğindeobezitehastalığınınekonomiye maliyeti çok yükseliyor. 30 yaş ve üzerinde çocuk sahibi olamayan kadınlarda öncelikle fazla kiloların verilmesi, obezitevarlığında ise bu sorunun tedavi edilmesi gerekiyor.

        REKLAM

        CERRAHİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

        Kadınlarda obezite cerrahisi kararının obezitenin neden kaynaklandığının araştırıldıktan sonra verilmesi gerekiyor. Obezite cerrahisi tercih edilmeden önce kişinin öncelikle psikiyatri uzmanı, dahiliye uzmanı, endokrinoloji uzmanı ile beslenme ve diyet uzmanı açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu alanlara dair bir problemin tespit edilmesi halinde öncelikle bu sorunların çözülmesi öneriliyor. Tüm doğru adımlara rağmen kilo verme gerçekleşmiyorsa obezite cerrahisigibi kalıcı birseçeneğingündeme alınması gerekiyor.

        YÖNTEM KİŞİYE ÖZEL BELİRLENİYOR

        Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara, tüp mide ya da mide by-pass ameliyatları uygulanıyor. Tüp mide ameliyatı obezite hastalarında midenin büyük kısmının çıkarılması ilehormonal yükün azaltılarakzayıflamanın sağlandığı ameliyat yöntemi olarak tanımlanıyor. Operasyon, kalan mide tüp şeklinde olduğu için tüp mide adını alıyor.Mide by-pass ameliyatında isemidenin küçültülmesine ek olarak; ince bağırsağın en az 1 metrelik en üstte olan ve mideye yakınkısmının cerrahi yöntemle devre dışı bırakılması söz konusu oluyor. Bu sayede mide küçültmenin gıda alımını kısıtlayıcı etkisine ek olarak, alınan gıdaların emilimindeazalma sağlanması kişide kilo verdirici etki yaratıyor.

        AMELİYATTAN 18 AY SONRA HAMİLELİK

        Obezite ameliyatı sonrasında çocuk isteyenlerin en merak ettiği konulardan biri de ameliyattan sonra hamile kalmanın güvenli olup olmadığı sorusu oluyor. Cerrahiden sonra hamilelik için ne kadar beklenilmesi gerektiği, doğumun sağlıklı gerçekleşmesi açısından çok önemli görülüyor. Obezite cerrahisi sonrasında hamile kalmak için ameliyatı yapan hekimin öngördüğü sürenin beklenmesi öneriliyor. Hastalarınmide by-passameliyatısonrası hamile kalmalarının gözden kaçmasının bebek için tehlikeli olabileceği belirtiliyor. Bu ameliyatı geçiren kişiler yeni bir beslenme düzenine geçtikleri için anne adaylarının bu beslenme düzenine alışıp gerekli vitamin alımını gerçekleştirmelerininiyileşme sürecine büyük etkisi oluyor. Bu nedenle gebe kalmak için 18-24 aylık bekleme süresinin ideal olduğu belirtiliyor.

        REKLAM

        DOĞUMDAN HEMEN SONRA YAPILMAMALI

        Hamilelik dönemiyle birlikte başlayıp doğum sonrasına kadar devam eden süreçte kilo alımıbelli sınırlar içinde normal görülüyor. Yeni bebek sahibi olan anneler kilo vermek için pek çok yöntemi deneyip bunu başaramadıklarında obezite cerrahisine başvuruyor ya da yönlendiriliyorlar. Bu noktada obezite cerrahisinin doğumdan belli süre sonra gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Bu hem anne - bebek arasındaki bağın kurulması hem de bebeğinbağışıklık sisteminin sağlıklı gelişebilmesi açısından önem taşıyor. Bunun için bebeklerin 2 yaşa kadaremzirilmeleri gerekiyor. Emzirme dönemi ve sonrasında farklı yöntemlerle kilo verilememesi halinde obezite cerrahisine başvurulması daha doğru görülüyor.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa