Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Otomotiv sektöründe son gündemin bir numaralı gündem maddesini Çinli markalar oluşturuyor.

Son yıllarda Avrupa'ya karşı adeta bir akın başlatan Çinli otomobil üreticilerinin Batı'daki duraklarından biri de Türkiye oldu.

Özellikle 2023 yılında 10'u aşkın Çinli otomobil markası Türkiye pazarına giriş yaptı. Bu durum, otomotivde dış ticaret dengesine yansırken, pazardaki ithal araç payının da artmasına yol açtı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) rakamlarına göre, 2023 yılında Türkiye'de yaklaşık 60 bin adet Çinli otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Böylece Çinliler pazardan yüzde 6 pay aldı.

Tüm bu gelişmeler, Ankara'nın da kuşkusuz dikkatini çekti. 2023'ün ilk çeyreğinde, önce Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere ek gümrük vergisi uygulaması getirildi. Geçen yılın sonunda ise, Ticaret Bakanlığı kapsamlı bir tebliğ hazırladı.

Bakanlığın hazırladığı tebliğe göre, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye'nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması zorunlu oldu.

Ayrıca, ithalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi ve ithalatı yapılacak aracın üreticisinin yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması da elektrikli araç ithalatı için gerekli hale geldi.

Elektrikli otomobil ithalatında yeni kurallar Haberi Görüntüle

Tebliğde yer alan 'Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan' kısmının çoğunlukla Çinli markaları etkilediğini söylemek yanlış olmaz.

Yeni yıla işte bu gelişmeler ile başlayan otomotiv sektöründe, Çinli markaların Türkiye'ye yönelik planları da merak konusu haline gelmişti.

İşte bu markalardan biri olan SAIC bünyesindeki MG, geçtiğimiz günlerde Türkiye için yeni yol haritasını açıkladı.

'SAIC'İN TÜRKİYE'DE BİR TESİSİNİ KURACAĞIMIZA İNANIYORUZ'

Hatırlanacak olursa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, beraberindeki bir heyet ile Aralık 2023'te Çin ziyaretinde bulunmuştu. Bu ziyarette Çin devlet yetkilileri ile bir araya gelen Bakan Kacır, Chery, SAIC Motor, Zeekr (Geely) ve GAC Motor'un elektrikli araç fabrikalarında incelemelerde bulundu.

'Türkiye Çin markaları için Avrupa'ya açılan kapıdır' Haberi Görüntüle

Bakan Kacır'ın Türkiye'ye dönüşünde Çin'deki temasları ile ilgili yaptığı, "Gelecek dönemde yeni yatırımlarla hem elektrikli araç hem batarya alanında Türkiye'de üretim kapasitesini artırmayı hedefliyoruz" şeklindeki açıklaması, kamuoyunda Çin'den Türkiye otomotiv sanayisinde doğrudan bir yatırım gelebileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gelişmeden günler sonra Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu'nun Çinli markaları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etmesi ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam'ın 'Çinliler'in Türkiye'de üretim için ciddi bir ilgisi var' açıklaması, Çinli bir markanın Türkiye'ye gelip yatırım yapacağına dair kuvvetli bir algı oluşturmuştu.

İşte tüm bu sürecin ardından bir araya geldiğimiz MG'yi Türkiye'de temsil eden Doğan Trend Otomotiv'in CEO’su Kağan Dağtekin'e, MG'nin ana şirketi olan SAIC'in Türkiye'de yatırım planlayıp planlamadığını sorduk.

Yatırım çekmek konusunda 2 senedir temposu artan bir şekilde çalıştıklarını aktaran Dağtekin, "Son 3 ayda biraz daha hızlandı ve Türkiye'de SAIC'in fabrikalarından birini, üretim tesislerinden birini kurmak için çabalıyoruz. Hem enerji maliyeti ve uzun vadede çok daha öne çıkacak yenilenebilir enerji üretme becerisiyle Türkiye, sadece Çinlilerin değil tüm otomotivcilerin önemli bir paydaşı olacak" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ