Boza neyden yapılır? Boza nasıl yapılır, malzemeleri nedir?
Bozanın tarihinin M. Ö. 8000'lere kadar uzandığını biliyor muydunuz? Mezopotamya ile Doğu Anadolu arasındaki bölgede boza yapıldığı tarihsel kaynaklar sayesinde bilinmektedir. Tarihi bu kadar eski olan bu içecek yüksek kalorili ve enerji veren bir içecektir. Peki, boza neyden yapılır ve boza nasıl üretilir? Boza hammaddesi nelerden oluşmaktadır? İşte tüm bilinmeyenleri ile boza hakkında her şey…
Boza, özellikle Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya'da popüler olan fermente bir içecektir. Farklı coğrafyalarda ve kültürlerde de var olan bozanın yapım süreci ve hammaddesi ise merak konusu olmuştur. Bu yazımızda boza yapımında kullanılan malzemeler, boza hammaddesi ve boza üretim süreci ile ilgili bilgiler paylaşacağız. İşte boza yapımı ve malzemeleri hakkında merak edilenler…
Boza Neyden Yapılır?
Boza neyden yapılır sorusunun cevabı bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Bölgede en çok üretilen tahıl hangisi ise boza onlardan yapılabilir. Bunlar, arpa, mısır, çavdar, yulaf, karabuğday, buğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahıllar olabilmektedir. Genel anlamda bakacak olursak da boza, buğday, arpa, darı veya mısır gibi tahıllardan yapılan fermente bir içecektir. Yapım sürecinde bu tahıllar, şeker ve su ile birleştirilerek fermente olması sağlanır.. Boza, fermente sürecinde içerdiği laktik asit ve alkol nedeniyle hafif ekşi ve tatlı bir tada sahiptir.
Boza Nasıl Yapılır?
Boza yapımı, temel olarak şu adımları içermektedir:
Boza Neden Yapılır?
Boza, farklı tahılların birleştirilmesi ile yapıldığı için aslında kalorisi yüksek ve uzun süre tokluk hissi veren bir içecektir. Bu yüzden ferahlatıcı ve besleyici özellikleri nedeniyle popülerdir. Laktik asit ve alkol içeriği, içeceğe karakteristik ekşi ve tatlı tadını verir. Ayrıca, boza, fermente süreci sayesinde probiyotik içerir ve sindirim sağlığına faydalıdır.
Boza Hammaddesi
Boza yapımında kullanılan hammaddeler, tahıllar (buğday, arpa, darı veya mısır), şeker, su ve mayadır.
Boza Yapımı Malzemeleri
Bozanın hammaddesi tahıl, şeker, su ve mayadan oluşmaktadır. Boza yapımında kullanılan bu temel malzemelerin sürece etkisi ise şöyledir:
Neden Boza Tüketmeliyiz?
Boza, fermente edilmiş bir içecek olduğu için demir, fosfor, sodyum, A, B1, B2 ve E vitaminlerini bolca içermektedir. Vücudun enerji ihtiyacını büyük oranda karşılayan boza aynı zamanda gelişimi destekler ve kemik sağlığını korur. Faydalı probiyotikler içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini korur. Buradan hareketle bozanın haftada 1 ya da iki defa bir çay bardağı kadar tüketilmesi önerilmektedir. Elbette diyet yapan ya da diyabet hastası olanların öncelikle doktoruna danışması gerekmektedir.