Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump 2024 yarışının ilk Başkanlık münazarasında karşı karşıya geldi. Ancak 81 yaşındaki Başkan Biden'ın fiziki durumu, münazaranın ardından tüm dünyanın aklında kalan şey.

Haberi Görüntüle

Başkan Joe Biden, eski Başkan Donald Trump'tan üç yıl yedi ay daha yaşlı. Ancak tartışmada, 81 yaşındaki görevdeki başkan ile 78 yaşındaki rakibi arasındaki fark 'çok daha büyük' görünüyordu.

Sesi kısık olan ve çok az canlılık sergileyen Biden'ın, Trump'a karşı yeterince atik olamadığı vurgulanırken, bir noktada, Biden'ın sınır güvenliği konusundaki savunmasında Trump şöyle dedi:

"O cümlenin sonunda ne dediğini gerçekten bilmiyorum. Onun da ne söylediğini bildiğini sanmıyorum."

Biden'a Demokratlardan birçok tepki gelirken, "Başkanlık yarışından çekil" çağrıları yapılıyor. Başkanlık seçimlerinde etkili olan bağışçıların birçoğu, "Biden için bağış toplayabilmemiz çok zor" yorumunda bulundu.

Pek çok Demokrat'ın, bu noktada farklı bir başkan adayını nasıl seçebileceklerini düşündükleri ön plana çıkarken, Demokratların, partinin adaylığını garantilemek için yeterli önseçim delegesini rahatça kazanan adaylarını terk etmeleri için 'açık bir isyan' gerektiği vurgulanıyor. Bunun olması için de önde gelen Demokrat yetkililerin açıkça saflarını bozması gerekiyor. Ancak 'isimsiz' konuşmalarda alarm verdikleri bildiriliyor.

Washington Post'a konuşan güney eyaletlerinden birindeki kıdemli bir Demokrat, "Herkes aynı şeyi gördü ve bir şey yapmazsak kaybedeceğimizi söylüyor" dedi.

BIDEN: İYİ İŞ ÇIKARDIK

Biden ise performansından memnun.

Biden münazaranın ardından bir fast-food restoranında müşterileri selamlarken gazetecilere "Bence iyi iş çıkardık" dedi.

Biden'a performansıyla ilgili herhangi bir endişesi olup olmadığı ve bazı destekçileri arasında çekilmesi yönünde çağrılar olup olmadığı sorulduğunda ise, "Hayır. Bir yalancıyla tartışmak zordur. New York Times 26 kez yalan söylediğini belirtti." ifadesini kullandı.

Hasta olup olmadığı sorulduğunda Biden, "Sadece boğazım ağrıyor" dedi.

Biden destekçilerine, "Bakın bu adamı yeneceğiz ve onu yenmek için size ihtiyacım var. Amerika'nın iyi olmasının nedeni sizsiniz" diye seslendi.

HARRİS'TEN ELEŞTİRİLERE SERT CEVAP

ABD Başkan Yardımcısı Harris, Biden'ın performansını överken, eleştirilere de sert yanıt verdi.

"Bu gece gördüğümüz şey, Başkan'ın Amerikan halkı için önemli olan tüm konularda Donald Trump ile çok net bir karşıtlık oluşturmasıydı. Evet yavaş bir başlangıçtı ama güçlü bir sondu" diyen Harris, CNN'e Biden'ın kenara çekilmesi gerektiği yönündeki endişeler sorulduğunda şunları söyledi:

"İnsanlar üslup konusunda tartışabilir ama sonuçta bu seçim fikirlerle, özle ilgili olmalı. Son üç buçuk yıllık performansı dururken bütün geceyi sizinle son 90 dakika hakkında konuşarak geçirmeyeceğim."

"BIDEN GERİ ÇEKİLMELİ, YENİ ADAY BULUNMALI"

İsminin açıklanmasını istemeyen ve Reuters'a konuşan bir bağışçı, Biden'ın performansının kabul edilemez olduğunu ve hemen Demokratların Kongre'sinin toplanıp yeni aday seçmesi gerektiğini belirtti.

"Bunu çevirmenin bir yolu yok. Performansı diskalifiye ediciydi. Bir Kongre çağrısı yapılacak. Whitmer, Pritzker, Newsom, Beshear... Bunların hepsi seçenek olabilir. Bu kaçınılmaz."

Bağışçı, Joe Biden'ı ikna etmenin muhtemelen Jill Biden'a düşeceğini de sözlerine eklerken, "O (Biden) inatçı bir adam ... Bu performansın ne kadar kötü olduğu tarif edilemez."

Bağışçı, federal düzeyde son derece Cumhuriyetçi bir eyalet olan Kentucky'nin popüler Demokrat valisi Andy Beshear'ın muhtemel kazanan olacağını düşündüklerini söyledi.

"Kırmızı Kentucky'yi kazandı. Bu işi hala Demokratlara getirebilecek harika bir aday olacak."

Bağışçı, bağış toplamanın "kuruyacağını" öngörürken, "Para coşkuyu takip eder. Nasıl olur da aklı başında biri Joe'nun seçilmesi için bağış yapabileceğini söyleyebilir? Onun için bağış toplamaya devam edeceğim. Başka ne yapabiliriz ki? Başka seçenek yok."

DEMOKRAT SENATÖRDEN BIDEN'A DESTEK

Biden'a gelen nadir destekten birinin sahibi Demokrat Senatör Warnock'a ait. Warnock tartışmanın ardından "Başkan'ın üzerinde konuşabileceği bir sicili olmasaydı endişelenirdim, ancak işin aslı şu ki, bu adam tarihi yasaları geçirmiş bir adam" dedi.

Başkan Barack Obama'nın döneminde bakanlık yapan ve Biden'la beraber çalışan Julian Castro ise Biden'ı eleştirdi:

"Bu gece tamamen tahmin edilebilirdi. Biden'ın münazaraya girerken çıtası çok düşüktü ve bu çıtayı bile aşamadı. Hazırlıksız, kaybolmuş ve sürekli yalan söyleyen Trump'la etkili bir şekilde mücadele edecek kadar güçlü görünmüyordu."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ