Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

ABD ile Çin arasında küresel güç rekabetinin ve gerilimlerin arttığı döneme denk gelen görüşme, Biden'ın ocak 2021'de göreve başlamasından bu yana iki liderin ilk yüz yüze buluşması oldu.

Görüşmede iki lider Tayvan, insan hakları, ekonomik rekabet, Ukrayna Savaşı, Rusya'ya karşı tutum ve Kuzey Kore konularını ele alırken; gerilim kaynağı olan anlaşmazlıklarda "kırmızı çizgilerini" ortaya kondu.

Liderler, daha önce her ikisinin de başkan yardımcısı olarak mevkidaş olduğu dönemde yüz yüze görüşmelerde bulunmuştu. Ancak taraflar, Biden'ın geçen yılın başında göreve başlamasından bu yana yalnızca iki kez çevrimiçi ve bir kez de telefonda görüşürken hiç bir araya gelmemişti.

Çin Devlet Başkanı Xi, COVID-19 salgınının başlamasının ardından yaklaşık 2,5 yıl boyunca yurt dışı ziyaretlerine ara vermiş ve yüz yüze diplomasiden kaçınmıştı.

Xi, ilk kez Temmuz'da Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'yu Pekin'de ağırlamış, ilk yurt dışı ziyaretini ise Eylül'de Kazakistan'a yapmış, ardından Özbekistan'a geçerek Şanghay İş Birliği Örgütü Zirvesi'ne katılmıştı.

GÖRÜŞME SONRASI BIDEN'DAN AÇIKLAMA

Görüşme sonrası ABD Başkanı Biden basın toplantısı düzenledi.

Biden "Yeni bir Soğuk Savaş'ın gerekmediğine kesinlikle inanıyorum" derken görüşmeye yönelik "Niyetlerimiz ve önceliklerimiz hakkında açık ve samimi bir görüşme yaptık" diye konuştu.

Biden görüşmede her iki tarafın da birbirlerine karşı çok açık sözlü olduğunu vurguladı ve "Güçlü bir şekilde rekabet edeceğiz ama çatışma aramıyorum" dedi.

Tayvan konusuna da değinen Biden "Çin'in Tayvan'ı işgal etmek için yakın bir girişimi olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore ve nükleer tehdit konusuna yönelik ise Biden "Kuzey Kore'yi kontrol edebileceğini kesin olarak söylemek zor. Xi'ye, Kuzey Kore'nin başka bir nükleer test yapması halinde ABD'nin belirli adımlar atması gerekeceğini söyledim dedi.

Jinping'in, bugünkü toplantıda doğrudan ve açık sözlü olduğunu belirten Biden, Dışişleri Bakanı Blinken'ın iki ülke arasındaki iletişim hattını açık tutmak için Çin’e gideceğini açıkladı.

Rusya'nın Herson'dan çekilmesi ve Ukrayna'nın kontrolüne geri geçmesine yönelik ise ABD Başkanı "Ukrayna için önemli bir zafer" yorumunda bulundu.

Görsel: Associated Press
Görsel: Associated Press
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ