Belgisiz zamir nedir? Belgisiz zamir ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı özeti
İsim olmadığı halde, cümle içinde isimlerin yerini tutabilen ve isim olarak kullanabilen isim soylu kelimelere zamir adı verilmektedir. Kendi içinde 7 farklı türe ayrılan zamirlerin bir tanesi de belgisiz zamirlerdir? Peki, belgisiz zamir nedir? Belgisiz zamir örnekleri nelerdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Cümle içindeki varlıkları isim, sayı ve miktar gibi yönlerden belli belirsiz karşılayan belgisiz zamir ile belgisiz sıfat arasındaki fark nedir? Belgisiz zamir ile ilgili cümleler nelerdir? Belgisiz zamir konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız yazımızı sizler için derledik. İşte, tüm detaylar…
Belgisiz Zamir Nedir?
Cümle içindeki varlıkları, kavramları ve kişileri belli belirsiz karşılayan, tam olarak neyi ve kaç varlığı temsil ettiği belli olmayan sözcüklere belgisiz zamir adı verilmektedir. Cümlelerin içinde yer alan asıl belgisiz zamirler adam, insan, kimse, herkes, falan, filan ve şey gibi sözcüklerden oluşmaktadır. Türkçede kullanılan birçok belirsiz zamir; bazı sıfatlara ve zarflara iyelik ekinin getirilmesiyle oluşturulmuştur.
Belgisiz Zamir Örnekleri
Öne çıkan ve cümle içinde sıklıkla kullanılan belgisiz zamir örnekleri şu şekildedir:
Belgisiz Zamir ile İlgili Cümleler
Not: Kelimelerin başına –m harfi getirilerek yapılan ikilemelerde, ikinci kelime belgisiz zamirdir.
Örnek:
Not: Belgisiz zamirler cümle içindeki isim tamlamalarında, hem tamlayan hem de tamlanan olarak bulunabilirler.
Örnek:
Not: Şey sözcüğü de bir belgisiz zamirdir. Çünkü bu kelime de bir varlığın bir kavram isminin yerini belli belirsiz bir şekilde karşılamaktadır.
Örnek:
Belgisiz Zamir ile Belgisiz Sıfat Arasındaki Fark
Belgisiz zamir ile belgisiz sıfat arasındaki fark, aşağıda belirtilen üç hususa dikkat edildiğinde kolaylıkla anlaşılabilir.
Örnek:
Örnek:
Örnek: