Başkan Gökçek: "Suni deprem konusunda endişem var"
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek:
- "Daha önce endişem var demiyordum, bu sefer açık endişem var"
- "Yakın tarihte böyle bir organizasyon yapılması mümkün"
Goncagül Özcan
ANKARA (İHA) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, FETÖ terör örgütü ve uluslararası bazı güçlerin suni deprem oluşturması yönündeki endişelerinin arttığını belirterek, "Daha önce endişem var demiyordum, bu sefer açık endişem var. Yakın tarihte böyle bir organizasyon yapılması mümkün" dedi.
Gökçek, TRT Haber'de, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeni planları ve Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi.
FETÖ terör örgütünün, suni bir deprem oluşturmaya yönelik planlarını anlatan Gökçek, son zamanlarda ifade ettiği suni deprem konusundaki araştırmalarını genişlettiğini belirterek, "Suni bir deprem konusunda dile getirdiğim endişelerimin daha ileri bir noktasındayım. O ifadelerimi belirttikten sonra, bu konu üzerinde daha fazla odaklandım. Bilim adamlarıyla, bu konunun Türkiye'deki uzmanlarıyla konuştum. Hepsinin ittifak ettikleri konu, uluslararası mücadelenin deprem yoluyla da devam ettiği yönünde" diye konuştu.
ABD başta olmak üzere İsrail, Rusya ve Fransa'nın, çok rahatlıkla suni deprem yapabilecek güçte olduklarını söyleyen Gökçek, "Bu, iki yolla yapılabiliyor. Ya özellikle biriken gazı harekete getirebilecek bir enerjini yukarıdan verilmesi ya da suyun altında çok küçük bir atom bombası kullanarak, belli bir yerdeki gazın patlatılması. Gölcük Depremi'nde atom bombası küresi gibi bir kırmızı bir ateş topu görüldüğü tanıklarca ifade edildi. Önceki depremlerde benzer olaylar yaşanmadı, son zamanlarda sıklıkla bahsedilen ateş topu da bu gerçekliğin bir kanıtı. Dünyanın bir çok yerinde suni deprem meydana getirilmesi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor, bu konuda büyük laboratuvarlar var, suni deprem için denizin içinden çıkan bir ateş topu delil olabilir" ifadelerini kullandı.
"Suni deprem konusunnda endişem var"
14 Ağustos'ta bu beklentinin sergilendiğini belirten Gökçek, son zamanlarda FETÖ'cülerin sürekli, "İstanbul'da 250 yılda bir büyük deprem olur ve o gün geldi. Marmara'da da fay hattı var, eğer kırılırsa esas azap o zaman gelmiş olur, esas ilahi ikaz o zaman gelmiş olur" sözlerinin tekrarlanmaya başlanmasını da bu projeden vazgeçmediklerinin delili olduğuna işaret etti.
İstanbul'da onbinlerce evin yıkımını temin edip, bir yığın insanın ölümüne yol açarak Türkiye ekonomisinin çökertilmek istendiğini vurgulayan Gökçek şöyle devam etti:
"Suni deprem oluşturulması konusunda endişem var, daha önce endişem var demiyordum, bu sefer açık endişem var. Yakın tarihte böyle bir organizasyon yapılması mümkün. FETÖ'cüler, son günlerde yoğun olarak 'İstanbul'daki evlerinizi satın, işinize yaramayacak' şeklinde söylemlerde bulunyorlar, bu söylemler sonucu suni deprem oluşturulmasıyla FETÖ'nün bir mehdi olduğunu yaymak için bir fırsat olarak görüyorlar."
15 Temmuz şehitleri anısına müze
15 Temmuz olaylarını vatandaşlara unutturmamak için Türkiye'nin en büyük müzesini yapmak istediklerini de kaydeden Gökçek, "AOÇ Kavşağı'ndan Yenimahalle'ye gidilen yolda bulunan 90 dönümlük yeşil alanda 15 Temmuz Şehitler Parkı yapacağız ve burada tankların üzerinden geçip tahrip ettiği araçlar bulunacak. Özellikle Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, askeri tesislerde harap edilen silahlar ve çeşitli malzemeler sergilenecek. Ayrıca parkta Ankara Emniyeti'nin, Özel Harekat'ın dev siluetlerini yapacağız. Bire bir ön cephelerini inşa edeceğiz. TBMM'nin tahrip olan kısmının aynısını o müzeye koymak istiyoruz. Kapalı bölümlerde de halkımızın kahramanlıklarını, gayretlerini, çatışmaları gösterecek bir müfing yapacağız. Sembol olan kahramanlarımız var. Onları, tank maketleri önünde yatarken göreceksiniz ve hikayelerini okuyacaksınız. Buna benzer, tarihe mal olacak 10- 15 enstantane de müzede yer alacak" açıklamasında bulundu.
Vatandaşlara çağrıda bulunan Gökçek, Ankaralıların, elinde müzede yer alabilecek, şehit veya yaralılara ait kanlı gömlek, tanklar tarafından ezilen araç, atılan top mermileri, kurşunlar ve benzerlerini, sergilenmek üzere Belediye'ye getirmelerini istedi.
Turan Güneş Bulvarı genişletme çalışması
Turan Güneş Bulvarı'nda yapılan genişletme çalışmasının 7 kilometrelik olduğunu belirten Gökçek, birinci aşamanın, yol genişletme çalışmalarının tamamlandığını, Bayram öncesinde Kepekli ile Panora Kavşağı arasındaki 1. etabı bitirmiş olacaklarını söyledi. Gökçek, "Okullar açılmadan bir taraftan asfaltı, bir taraftan kaldırımları bitireceğiz" dedi.
Gökçek, bu bölgedeki trafik yoğunluğu ile ilgili ise, "Buradaki imar planları, Büyükşehir Belediyesi ile ilgili değil, yapılaşma, bakanlıklar tarafından özel bir planla res'en yapılıyor.Özellikle Panora tarafındaki yapılaşma, burayı bitirdi. O yüzden yolu genişletmek zorundayız ikişer şeritli yolu imkan ölçüsünde üçer şeritli olarak genişletiyoruz. Emniyet şeritleriyle birlikte toplam 8 şeride çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.
Gökçek, test sürüşleri başlayan Keçiören Metrosu ile ilgili açılış tarihi ile ilgili de, Başbakan Binali Yıldırım'ın, bu yılın sonunda bitirilmesi yönünde verdiği talimattan sonra, açılış tarihinin daha da öne çekilmesini istediğini vurguladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Keçiören Metrosu'na 86 trilyon (eski parayla) masraf ettiklerine dikkat çeken Gökçek, Havaalanı'na kadar gidecek metronun, Gazino Durağından Keçiören Metrosu'na bağlanacağını, Başbakan'dan da ilk defa test sürüşünde, metronun Çubuk'a kadar götürüleceği müjdesini aldıklarını ifade etti.
"Ankara trafiği iyi"
Gökçek, 23 yıl önce belediye başkanı seçildiğinde Ankara trafiğinde 350 bin aracın bulunduğunu, şimdi ise Ankara plakalı araç sayısının 1 milyon 700 bini geçtiğini, bunun yüzde 20'si kadar da Ankara dışı yabancı plakalı aracın trafikte olmasıyla, trafikteki toplam araç sayısının 2 milyonu geçtiğinin altını çizerek, "Buna rağmen Ankara trafiği 23 yıl önce daha kötüydü, araç sayısı 6 kat artmasına rağmen şu anda trafik iyi. Ancak bu durumun ne kadar sürdürülebileceğini bilmiyorum" diye konuştu.
Gökçek, Ankara'ya girişlerin paralı hale getirilmesiyle ilgili de "Böyle bir karar çıkarsa uygularız. Ancak böyle bir yasa çıkarsa, kent merkezine ücretli girişten elde edilecek gelirin, sadece ulaşımı rahatlatacak yol ve köprü yapımı projelerinde kullanılmasının zorunlu olması gerekir" ifadesini kullandı.
"Devamlı yol yapmak zorundayız"
Ankara'da sürekli artan araç miktarının, trafiği olumsuz etkilememesi için yeni yollar yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Gökçek şunları kaydetti:
"Devamlı yol yapmak zorundayız. Onun için her sene Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak çevre ilçeler hariç 8 merkez ilçede bulvar, cadde dahil olmak üzere yılda ortalama 100 kilometre yol yapıyoruz. Yapılan yollarla rahatlayan trafik, 5 ayrı istikametten gelen araçlarla tek merkezde tıkanıyor, bunun çaresi de toplu taşım. Yaptığımız metro ve yapmayı planladığımız monoray ve teleferikle ulaşımı rahatlatmayı hedefliyoruz. Yeni Keçiören Bulvarı'nı artık Seçuklu Caddesi olarak isimlendiriyoruz. Çok da yakışacak. Bulvar, Fatih Köprüsü'ne Sanatoryum tarafından giriş olarak alternatif olacak ayrıca Samsun yolu tarafında köprülü kavşak yapılıyor. Proje kapsamında 8 alt ve üst geçit bulunuyor, ilk etap trafiğe açıldı, tümü de 1 ay içinde bitirilecek, böylelikle Keçiören trafiği önemli ölçüde rahatlayacak."
"Ankara'nın trafiği rahatlayacak"
Gökçek, Pursaklar Gümüşoğlu'ndan çıkıp Sanayi, Mimar Sinan, Fatih, Keçiören, Bağlum, Yakacık ve Yuva mahallesi arasında yapılan Bağlum Bulvarı'nın da çok önemli bir çalışma olduğunu ifade ederek, "Esenboğa Yolu'nu direk olarak Kazan'a kadar bağlayan bir ara çevre yolu olacak. 20 kilometre uzunluğundaki bu yolun şu anda yüzde 90'ını bitirdik. Bu yolu yıl sonuna kadar trafiğe açmak istiyoruz. Sabancı- Bağlıca Bulvarı bağlantısı da önemli çalışmalardan biri, bu bulvar Zırhlı Tümen içinden geçecek, 4 kilometre uzunlukta ve 50 metre genişlikte olacak. Ankara'da Doğu-Batı istikametinde trafiği rahatlatacak olan bu bulvarın yapımı için gerekli protokoller önümüzdeki günlerde imzalanacak, bulvarı bu yıl içerisinde bitirmeyi planlıyoruz" açıklamasını yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri
ANKAPARK Projesi ile ilgili ise Gökçek, "Avrupa'nın en büyük, dünyanın 2. büyük parkı, oyuncak sayısı bakımından da dünyanın en büyük parkı oluyor. ANKAPARK'ta bin 217 oyuncak var ve inanılmaz bir park. Biz burayı Ankara'nın istikbali olarak düşünüyoruz. Parkın çevresine yabancı yatırımcıların otel ve tesisler yapması için de çalışıyoruz. İmrahor Vadisi'ni içine alan Ankara Boğazı Projesi de hem yeşil alan hemde kentsel dönüşüm projesi olarak Dikmen Vadisi gibi vazgeçilmez olacak ve Ankara'ya yeni renk katacak bir alan olacak. Burada 2 ay içinde projeye başlamayı pşanlıyoruz ve 6-7 yıl sürebilir, rekreasyon alanını ise 3 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. TOKİ ile birlikte Himmetli civarında Gölbaşı ile Eskişehir Yolu arasında toplam 14 milyon metrekarelik Belediye'ye ait bir alanda dar gelirli vatandaşlarımız için modern ve ucuz konut yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl inşaata hem TOKİ, hem de özel sektörle işbirliği yaparak başlayacağız. Mamak'taki yeni otogar ihalesi yapıldı. Firma projelerini hazırlıyor. 2017 sonu veya 2018 yılı ortalarında otogar, Natavega'nın yanına taşınacak. Kentin 5 ayrı yerinde de küçük cep terminalleri olacak. Otobüsler gittiği istikamete göre vatandaşların otogara gitmeden de indirme bindirme yapabilecekler. Kızılay-Dikmen teleferiği, Kızılay Güvenpark'tan kalkacak, Dikmen Vadisi'ne gidecek ve vadinin yukarısında da bir çatalla 3 yöne ayrılacak, bir tarafı Öveçler'e, bir tarafı Panora'ya gidecek bir tarafı da yeni yapılan İmrahor Vadisi'ne gidecek. Eryaman Stadı'nın yapımına başladık 21-22 bin seyirci kapasiteli, çok şık bir stat olacak. 2017 sonuna yetiştirmeyi hedefliyoruz. Havaalanı yolu üzerindeki Kuzey Yıldızı Camii, Cumhuriyet tarihinde yapılmış en görkemli cami olacak. 5 bin kişilik kongre salonu, sergi salonlarıyla, gelecek yıl tam bir külliye olarak hizmete girmesini planlıyoruz" diye konuştu.
"Ankara'nın 1 buçuk yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda su var"
Gökçek, barajlardaki su durumuyla ilgili de Ankaralıların günde 1.2 milyon metreküp su tükettiğini belirterek, barajlara 1 buçuk yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda 563 milyon metreküp su bulunduğunu kaydetti.
Ağustos ayı itibariyle 345 milyon metreküp su geldiğini ifade den Gökçek, Ankara'da baraj doluluk oranların düşük görülmesinde, özellikle Çamlıdere Barajı'nın 1 milyar 400 milyon metreküp gibi çok büyük bir kapasiteye sahip olmasının etken olduğunu vurguladı.
(GNC-ÖK-Y)
03.09.2016 15:20:12 TSI
NNNN
Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.