Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Android 10 yaşında - Teknoloji Haberleri

        Google’ın mobil işletim sistemi Android, 10. yaşına bastı. İlk versiyonu 23 Eylül 2008 yılında çıkan Android işletim sistemi, aradan geçen 10 yılda toplam 16 farklı ana sürüm sayısına erişirken, küresel akıllı telefon pazarında da yüzde 86’lık pazar payına ulaştı.

        Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre 2011 yılında akıllı telefon pazarının yaklaşık yarısına erişen Android, 2012 yılı ve ardından gelen yıllarda ise Apple’ın iOS sistemi başta olmak üzere rakip mobil işletim sistemleriyle arayı iyice açtı.

        Araştırma kuruluşu Gartner’ın verilerine göre mobil işletim sistemi pazarında yaşanan Android rüzgarının etkisi, 2014 yılında akıllı telefon satışlarının ilk kez 1 milyarı aşmasını sağladı. 2017 yılı sonunda 1.5 milyardan fazla akıllı telefonun satıldığı pazarda, 1 milyar 321 milyon adetlik Android işletim sistemli telefon tüketicilerle buluştu.

        REKLAM

        TATLIDAN VAZGEÇMİYOR

        Android’in Eylül 2008’de çıkan ilk versiyonuna kod ismi verilmezken, 2009 yılında çıkan Android sürümüne Petit Four ismi verildi.

        Google, ardından gelen yıllarda ise her yeni Android sürümüne alfabetik sırayı takip eden harfle başlayan bir tatlı veya şekerleme ismi verdi. Bu süreç 2009 yılının Nisan ayında çıkan Cupcake ile başladı, geçen yıl çıkan Oreo ve bu yılın Ağustos ayında yayınlanmaya başlanan Pie ile de devam etti.

        EN ÇOK HANGİSİ KULLANILIYOR?

        Mobil işletim sistemi Android sürümlerinin güncel kullanım oranlarına bakıldığında ise mevcut aktif cihazların yüzde 30.8’lik oranla en büyük kesiminin 2016 yılında çıkan Android Nougat (7.0 ve 7.1) ile çalıştığı görülüyor.

        Google’ın 2017 yılının yaz aylarında yayınladığı Android Oreo (8.0 ve 8.1) yaklaşık bir yılda Android cihazların yüzde 14.6’sına erişti.

        Google’ın Android geliştiriciler platformunun 12 Eylül 2018 tarihi itibariyle açıkladığı verilere göre 2015 yılında çıkan Android Marshmallow ise yüzde 22.7’lik bir kullanım oranına sahip.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa