Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye Kyoto Protokolüne katılıyor

        Komisyon Başkanı Haluk Özdalga, toplantıyı açışında, çevre ve çevreciler açısından önemli bir gün yaşandığını belirterek, Kyoto Protokolünün ilk kez Meclis'te görüşüldüğünü belirtti.

        Protokolün onaylanmasının, Türkiye'nin sanayileşme ve kalkınma çabasını olumsuz etkilemeyeceğini kaydeden Özdalga, ''Kimse, protokolün imzalanmasıyla bugünden yarına köklü değişiklikler beklemesin. Gelecek kuşaklara daha temiz bir doğa bırakmak, doğaya saygılı yaşam koşularını oluşturmak zorundayız. Bu nedenle orta ve uzun vadede alınacak önlemler çok önemlidir'' dedi.

        -''177 ÜLKE DE BİLMİYOR''-

        Komisyon Başkanı Özdalga, konuyla ilgili, ''Bilgi kirliliği'' söz konusu olduğunu belirterek, maliyet hesapları konusunda 20-148 milyar dolar arasında telaffuz edilen rakamların neye dayanarak ortaya çıkarıldığının bilinmediğini söyledi. Özdalga, ''Maliyet konusunda görüş bildirenlere sordum, ama kimse bu hesabı nasıl yaptığını açıklayamadı'' dedi.

        Kyoto Protokolünün, müzakereleri tamamlanmış, yürürlükte olan uluslararası bir sözleşme olduğunu hatırlatan Özdalga, bu nedenle ülkelerin kendi özel şartlarının ortaya konulmasının, uluslararası hukukun gereği olarak mümkün olmadığını söyledi. Protokole katılım konusunda siyasi iradenin olduğunu vurgulayan Haluk Özdalga, bugüne kadar bu konuda çalışmalarını tamamlamayan kurumların süre istemesini eleştirdi.

        2012 yılına kadar 177 ülkenin ne tür yükümlülükler alacağının belli olmadığını, bunun Aralık 2009 tarihine kadar yapılacak çalışmalarda ortaya çıkacağının altını çizen Özdalga, ''Bu sürece etkili şekilde katılırsak ne tür yükümlüler alacağımız konusunda da belirleyici olabiliriz. Kimse meçhule gidiyoruz endişesi taşımasın. Önümüzde 5 yıl süre var. Bu sürede hazırlanırız. Bu kadar sürede hazırlanamazsak gerçekten üzücü olur'' dedi.

        Tali komisyon olan Çevre Komisyonu, geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarıyı kabul etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa