Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Herkes dinlenebilir!

        Devlet Denetleme Kurulu uyardı: “Mevzuatta sınırlama yok. Mevcut sistemle Türkiye’de herkes dinlenebilir”

        GAZETE HABERTÜRK / Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        Devlet Denetleme Kurulu, hâkimlerin telekulak baskını yaptığı TİB Başkanlığı’nı inceledi. Müfettişler, 345 sayfalık rapor yazdı:

        “Tüm toplumun mahkeme kararıyla dinlenmesinin önünde engel yok. Numaralar, kolluk merkezinde görülüyor. Bu da yanlış.”

        ‘Bütün telefonlar dinlenebilir’

        TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı’nı (TİB) denetleyen Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), telefon dinlemelerinin dinlenmesinin önünde engel bulunmadığını bildirdi. DDK’nın 345 sayfalık raporunda, ortaya çıkan tartışmaların, TİB’in uygulamalarından çok yasal düzenlemelerdeki eksikliklerden kaynaklandığı vurgulandı. İstihbarat amaçlı iletişimin denetlenmesinde, tedbirin uygulanacağı kişilerle ilgili yeterli bir sınırlama getirilmediği kaydedilen raporda, “Toplumun bir kısmının veya tamamının mahkeme kararıyla önleme amaçlı olarak iletişiminin tespit edilmesinin önünde engel bir kriter bulunmamaktadır” denildi.

        ‘BİLGİLERİ HERKES GÖREBİLİR’

        Raporda, dinleme ve kayda alınma yoluyla yapılan iletişimin denetlemesinde, ülke çapındaki evrakın tamamının kolluk merkezlerindeki sistemden görülmesinin soruşturmanın gizliliğine aykırılık teşkil ettiğine de işaret edildi. Ayrıca, internet erişiminin engellenmesinin sadece belirli suçlar kapsamında yapılması gerekirken, mahkemelerce kanunda sayılmayan suçlar sebebiyle de engelleme kararları verildiği de belirtildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa