Saç dökülmesi nedenleri!
B vitamini eksikliğinden, kansızlığa kadar işte saç dökülmesinin nedenleri
- 1
New York’lu Dermatolog Dr. Marc Glashofer, saç dökülmesinin nedenlerini ve çözüm önerilerini sıraladı…
- 2
İşte basit çözümlerle saç dökülmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri...
- 3
Fiziksel stres
Her türlü fiziksel travma, ameliyat, zor bir hastalık, hatta grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travmanın 3-6 ay sonrasında fark edilir hale gelir.
-
- 4
Aşırı A vitamini
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, A vitamini içeren takviye ve ilaçlardaki aşırılık, saç dökülmesini tetikleyebilir.
- 5
B vitamini eksikliği
B vitamini seviyesinin düşük olması da saç dökülmesinin nedenlerindendir. Anemideki gibi basit bir takviye, sorunu çözmeye yardım edecektir.
- 6
Kemoterapi
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.
-
- 7
Aşırı şekillendirme
Yıllar boyunca yapılan kuvvetli şekillendirme ve saç tedavileri saçın dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak; sıkı örgüler, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasal gevşeticiler verilebilir.
- 8
Otoimmüne bağlı saç dökülmeleri
Bu durum temelde, aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Vücutta yaşanan bir karmaşa sonucu, immün sistem saçları yabancı olarak algılayıp yanlışlıkla hedef alır.
- 9
Kilo kaybı
Bir çeşit fiziksel travma olan ani kilo kaybı, saç dökülmesi ya da saç incelmesiyle sonuçlanabilir. Saç dökülmesi, belirgin kilo kaybının yanı sıra bulumia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi de olabilir.
-
- 10
Hipotiroidizm
Boyunda yer alan tiroid bezi, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonları üretir. Bu bez yeterli çalışmayıp yeterli hormon pompalanmadığında, saç dökülmesine bir etkisi olabilir.
- 11
Antidepresanlar, kan sulandırıcılar vb.
Bazı ilaç sınıfları, saç dökülmesini ilerletebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar, bazı kan sulandırıcı ve beta-bloker olarak bilinen tansiyon ilaçlarıdır.
- 12
Protein eksikliği
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, diyet sırasında yeteri kadar protein alınmadığında, vücut bu eksikliği gidermek için saçın büyümesini durduruyor olabilir.
-
- 13
Kalıtım
Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.
- 14
Duygusal stres
Duygusal stresin saç dökülmesine neden olması, fiziksel stresten daha az rastlanır bir durumdur ancak boşanma ya da sevilen birini kaybetme gibi olaylar sonrasında görülebilir.
- 15
Dişi hormonları
Hamilelik gibi, hormonlar da saç dökülmesine neden olabilir, hormonal denegedeki değişiklik ve menopoz da aynı etkiyi yaratabilir.
-
- 16
Anemi
20 – 49 yaş aralığında neredeyse 10 kadından 1’ide demir eksikliği nedeniyle ( aneminin en sık görülen nedeni) anemi görülmektedir. Anemi nedeniyle yaşanan saç dökülmesi, basit bir demir takviyesiyle düzelebilir.
- 17
Hamilelik
Hamilelik de saç dökülmesine neden olabilen, bir çeşit fiziksel strestir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında görülmesinden ziyade bebek doğduktan sonra daha sık görülür.
- 18
Yaşlanma
50’li ve 60’lı yaşlara giren kadınlarda saç dökülmesi ve incelmesi sık görülmekle beraber nedeni henüz bilinmemektedir. Saç dökülmesi, nedeni ne olursa olsun önlenebilir, ancak kaybedilen saçı geri kazanma her zaman mümkün değil. Örneğin vücuttaki demir yetersizliği veya kansızlıktan kaynaklanan saç dökülmesinin durdurulması kolay, bu tür durumda geri kazanılma da mümkün. Tiroid, saç derisi mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle dökülmeler de önlenerek geri kazanılabilir. Ancak saç köklerini tahrip eden bazı deri hastalıklarında geri kazanım olmaz.
-
- 19
Eğer saç dökülmesi normalden farklı bir şekilde sadece belli bölgelerde yoğunlaşıyorsa, banyoda ve yastıkta dökülen saçların miktarında bir artış varsa ve bu dökülme de 3 ayı geçiyorsa doktora gidilmeli. Yine her elimizi attığımızda 3-4 tel saç geliyorsa doktora kesinlikle gidilmeli. Bu arada mevsimsel dökülme denilen ritmik dökülmeler var. Kuzey Yarım Küre ülkelerinde bu dökülmeler sonbaharda yaşanır. Genellikle2-3 ayda biter. Eğer bu süre uzuyorsa doktora danışmakta fayda var.
- 20
Her saç dökülmesi için sarımsağın iyi olduğu yönündeki yaygın görüşe inanmayın. Sarımsak yaralar oluşması gibi daha sağlıksız sonuçlar doğurabilir.
- 21
Erkek tipi kellik
Çoğu erkek tipi kellik olmak üzere, 60 yaşla beraber yaklaşık 3 erkekten 2’si saç dökülmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi, genler ve erkek seks hormonları karışımına bağlı gerçekleşir.
-
- 22
Yeterli uyuyun.
“İyi beslenin. Kırmızı et ve tahılların önemini unutmayın ve diyetinizden tamamen çıkarmayın.
- 23
Yıkama ve tarama sırasındaki dökülmeler normal. Durup dururken dökülüyor ve elinizi attığınızda tutam tutam geliyorsa doktora başvurun.