Mecidiyeköy'de 1 günde 5 bin 289 kez kornaya basıldı
Kornanın yarattığı gürültü kirliliğinin önüne geçmek ve farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan kampanya kapsamında İstanbul Mecidiyeköy'e korna sayacı yerleştirildi
Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK
Trafikte gereksiz yere çalınan kornanın yarattığı gürültü kirliliğinin önüne geçmek, toplumsal bilinci artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Toyota tarafından “Korna çalma, huzurumu çalma” sloganıyla kampanya başlatıldı.Sosyal medya üzerinden devam eden kampanya çerçevesinde İstanbul Mecidiyeköy’e korna sayacı yerleştirildi. Sayaç, 16 Ocak günü 24 saat boyunca 5 bin 289 kez kornaya basıldığını tespit etti. Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep ve Malatya büyükşehir belediyeleri, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın da desteklediği kampanya ile 25 milyon sürücüye ulaşılması hedefleniyor.
125 DESİBEL UYARISI
Korna sesinin gürültü seviyesi 120 desibel. Günde 7.5 dakika boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalmak işitme kaybına yol açabiliyor. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Atahan, kornanın insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek “Birçok ülkede, korna gürültüsünden çevredeki insanları korumak için yol kenarlarına gürültü perdeleri kuruluyor. Sürekli korna çalınması, sürücüleri daha kontrolsüz ve agresif yapıyor” dedi.
‘TRAFİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI’
TBMM Ulaştırma Komisyonu Sözcüsü Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Gereksiz korna kullanımını önlemek için bir trafik kültürü oluşturulmalı” diyerek şunları söyledi: “Yönetmeliğe göre; belli bir desibelin üzerine çıkan gürültülerin gürültü perdesi kullanılarak engellenmesi gerekiyor. Çok kişi gerekli gereksiz korna çalıyor. Avrupa’da korna kullanımı yasak olduğu için değil, trafik kültürleri olduğu için gereksiz yere kullanılmıyor. Ben Türkiye kadar korna kullanılan bir ülke görmedim.”