Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘2 çocuğum ve 2 de torunum var

        Selin ÖZAVCI / HT CUMARTESİ

        1968’den bu yana devam eden müzik kariyeri; 40 yılı aşan bu kariyere sığdırdığı 30 albüm, rock müziğe kattığı özgün ve ateşli flüt sesi, flüt çalarken büründüğü “vahşi masal kahramanı” hali, mitler ve efsanelerden ilhamla ortaya çıkan zamansız şarkıları ve rock müzik tarihine kazandırdığı sağlam gruplardan Jethro Tull... İstanbul’daki ilk konserini, efsane grubu Jethro Tull ile 1990’da veren Ian Anderson, bir kere daha İstanbullularla buluşacak. Bu akşam CRR’de gerçekleşecek konserde; flüt, mandolin, buzuki gibi birçok enstrüman çalan Ian Anderson’a; Florian Opahle, John O’Hara, David Goodier, Scott Hammond eşlik edecek. Ian Anderson’a, e-posta aracılığıyla yaptığımız söyleşide müzik kariyerini, planlarını, hakkında bilinmeyenleri ve Jethro Tull’ın ünlü albümü ‘Thick as a Brick’ için kurguladığı kurgu karakter Gerald Bostock’ı sorduk... n 40 yılı aşkın süredir müzik piyasasında olan bir sanatçıya kariyeri hakkında soru sormak çok da kolay değil... Daha önce hiç anlatmadığınız bir hikâyeyi paylaşarak başlamaya ne dersiniz? 21 yaşına kadar bakirdim, hayatım boyunca hiç uyuşturucu kullanmadım, her gün flüt çalışıyorum, kendim Hıristiyan olmasam da Hıristiyan Kilise’si dahil klasik Batı geleneklerini destekliyorum; belki benim de kendi “Breaking Bad”imi gerçekleştirme zamanım gelmiştir!

        ‘HEPİMİZ AYNI FUTBOL TAKIMININ OYUNCULARIYIZ!’

        Müzik endüstrisine dair şahane anılarınız ve iyi anlarınız olduğu şüphesiz ama bunca yıldır müzik piyasasında var olmanın yorucu ve yıpratıcı yanları da olmalı?

        Her yaşın kendine göre zorlukları var. Bu dönemde önyargılarla, genç yaşlı demeden kızgın bir toplumla yüzleşiyoruz. Başımızı dik tutup hepimizin birer dünya vatandaşı olduğumuzu unutmamamız lazım. Saç kesimlerimiz, dinlerimiz ve kültürel alt yapılarımız farklı olsa da hepimiz aynı futbol takımının oyuncularıyız. Bu yüzden de müzik endüstrisinin durumundan ziyade yeni neslin geleceği daha önemli.

        60’lı yılların başına geri dönelim... O dönemde ne gerçekleşmeseydi; sizin hikâyeniz de bugünkünden farklı olurdu?

        Polis memuru ya da sivil orman görevlisi olabilirdim ama o dönemde müzik çok daha heyecanlıydı. Popüler müziği etkileyen ilham kaynakları ve yeni fikirler daha cazipti. Nasılsa insanlar hâlâ kanunlara karşı geliyor ve ağaçlar da büyümeye devam ediyor yani bu iki işi de ileride bir gün yapabilirim!

        69’daki Woodstock konserine “hava yağmurlu ve etrafta da çıplak hippiler olacağı için” katılmayı reddettiğiniz doğru mu?

        Evet doğru. Kariyerimizin daha o kadar başındayken bu kadar büyük bir organizasyonda sahneye çıkmak istemedim. Bir anda bu kadar tanınmak ve başarı için çok erkendi. İlerlemek ve olgunlaşmak için birkaç yıla daha ihtiyacımız olduğunu düşündüm. Ayrıca çıplak hippiler ve uyuşturucu beni rahatsız hissettiriyor; orada olsaydım onları tutuklayıp birer ağaca bağlamam gerekebilirdi.

        Jethro Tull’ın müzik piyasasındaki yerinde Ian Anderson isminin rolü nedir?

        46 yıl boyunca Jethro Tull’ın 26 üyesi oldu ve hepsi grubun tarihinde önemli yer edindi. Ben de dahil olmak üzere bireysel olarak müzisyenler değil bir miras olan şarkılar ve müzik daha önemli.

        Müzik hayatınızın bir 40 yıl daha devam edeceğinden emin olsanız, hayalleriniz neler olur?

        Bana kalırsa, bir 20 yıl daha devam edeceğini düşünmek bile yeterince iddialı. Benim yaşımda, konser turnelerini ya da yeni projelere dair planları en fazla iki yıl sonrasına kadar yapmak daha mantıklı. Fotoğraf, tiyatro, din bilimleri gibi birçok farklı ilgi alanım var ki yenilerini de keşfedebilirim. Tabii bir de birlikte vakit geçirmeyi sevdiğim 2 çocuğum ve 2 de torunum var.

        Son albümünüz Homo Erraticus’un ardından; yeni projeleriniz neler olacak?

        Yukarıda bahsettiklerimi yapmaya devam etmek ve ayrıca şarkı sözleri kitabı ile yaylı sazlar dörtlüsü albümü hazırlamak. 2016’da vereceğim 70 konser de beni hayli meşgul edecek.

        Gerald Bostock’ın orta yaşlı bir adam olduğundaki hikâyesini öğrenmiştik ve Homo Erraticus ile o da geri döndü. Bir de, albümün kapağındaki figür kim?

        Gerald da birçok dinleyicimiz gibi artık daha yaşlı bir adam ki kendi yorgunluk ya da kızgınlıklarını onunkilerle bağdaştırabilirler. Neyse ki hâlâ bir mizah yeteneği var da durum dengeleniyor! Albüm kapağındaki figürse “Spearman”. Bu acımasız dünyada hayatta kalmak için mücadele veren; siz, komşunuz, arkadaşınız ya da düşmanınız olabilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa