Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sema Ereren ile organik alışveriş rehberi

        HT CUMARTESİ/SEMA EREREN

        Organikalışverişrehberi

        Tamamen organikbeslenmek pekmümkün değilancak bazı gıdalarıorganik tüketmeksağlık için değerSema ERERENOrganik beslenmeye kararverdiğinizde, fiyatlar bu fikrinizitekrar düşünmenize neden olabilir.Fakat siz bunun üzerine de birkere daha düşünün. Çünkü bazı gıdalarımutlaka organik tüketmek sağlığınız içindeğer. Çevre ve sağlık araştırmalarıylabilinen Amerikalı Environmental WorkingGroup’un hazırladığı iki listede, fiyatlardançekinen fakat organik beslenmek isteyenleriikna edecek seçenekler sunuluyor. Birincisi,organik tüketmeniz önerilen 12 besin...İkincisiyse, organik yetiştirilmişlerinisatın almadığınızda, organik beslenmerutininizi pek etkilemeyecek 15 besin... Bulistelerin kâle alınmasıyla, böcek öldürücükimyasallara yüzde 90 oranında daha azmaruz kalabileceğimiz söyleniyor.56%Harris araştırmaşirketi verilerinegöre Amerikalılarınyüzde 56’sı organikbeslenmeninkesinlikle sağlıklıolduğuna inanıyor.

        Organiküretimin şartı

        Organik ürün üretmenin şartı,Tarım Bakanlığı tarafından yetkisibulunan kontrol ve sertifikasyonkuruluşlarından biriyle sözleşmeyapmak. Etiketler üzerinde bukuruluşların logoları, verdiklerisertifika numaraları ve “TarımBakanlığı’ndan onaylı” ibaresibulunmalı.

        Bu 12 besini organiksatın alın

        12 maddelik “kirli”lerlistesinde, olgunlaşmadöneminde yoğunbiçimde kimyasal veböcek öldürücüye maruzkalan sebze ve meyvelersıralanıyor. İşte bu 12 “kirli”sebze ve meyvenin organikalınacaklar listesininbaşında yer almasında faydavar. Çünkü bu gıdaların pekçoğu kabuğuyla tüketiliyorve çok iyi yıkamak dasoymak da içindeki zararlımaddeleri tamamenuzaklaştırmıyor. Dolayısıylabu listede bulunan gıdalarınorganiğini almakta faydabulunuyor. İşte o besinler:Elma, kırmızı biber,yaban mersini, kereviz,üzüm, salatalık, marul,nektarin, şeftali, patates,çilek, ıspanak.

        15 maddelik ‘temiz’ler1

        5 maddelik “temiz”ler listesinde yer alan sebzeve meyveler yetişirken daha az müdahaleye maruzkalıyor. Dolayısıyla organik olmayan çeşitlerinde bilebünyemiz için zararlısayılan maddelerin azolduğu söyleniyor.

        İşte o besinler:Kuşkonmaz,avokado, lahana,kavun, kivi, patlıcan,mantar, greyfurt, soğan,mango, bezelye, karpuz,tatlı patates, mısır, ananas.‘Mutlaka etiket okuyun!’Üretimden sofranızagelene kadar geçen yolculukçok önemli... Dolayısıylaiçerik analizi yapmak içinürün etiketlerini okumaktafayda var. ABD baştaolmak üzere tüm dünyadaaraştırmalara imza atanMayo Clinic bu konudauyarıyor:

        “Mutlaka etiketokuyun!”

        Çünkü “yüzde100 organik” ve “organik”ibareleri aynı şeyi ifadeetmiyor. Organik ibaresiürünün tamamen değilyaklaşık yüzde 90 oranındaorganik olduğu anlamınageliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa