Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar Kültür Sanat

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 13 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 18 kişi yaralandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, daha önce 17 kişi öldüğü belirtilen Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağındaki patlamada, 13 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

AA muhabirinin derlemelerine göre, saat 18.00 sıralarında, özel bir işletmeye ait maden ocağında, 46 işçinin çalıştığı vardiyada, grizu patlaması oldu. İŞTE GÖÇÜK ALTINDA HAYATINI KAYBEDEN MADENCİLER

Yaralanan 18 işçi, Dursunbey Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Balıkesir'deki hastanelere sevk edildi. Durumu ağır olan 6 yaralı, daha sonra İzmir ve Bursa'daki hastanelere gönderildi.

Kazada ölen işçilerin isimleri, Engin Tanrıkulu, İbrahim Saygılı, Muammer Karaca, Mustafa Demirel, Ali Yaran, Önder Kartefe, Celal Karakafa, Serkan Aydın, İsmail Görlen, Bünyamin Tuncay, Süleyman Duman ve Mehmet Özel ile maden mühendisi Özgür Seçkin olduğu belirlendi. -MADEN SAHİBİ VE BAŞMÜHENDİS, İFADELERİ ALINMAK ÜZERE İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞINA GÖTÜRÜLDÜ Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından, işletme sahibi ile başmühendisi, ifadeleri alınmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü. Alınan bilgiye göre, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı da olan Şen Madencilik Sanayici ve Ticaret AŞ'nin (Şentaş Madencilik) sahibi Erhan Ortaköylü, Dursunbey Devlet Hastanesindeki tedavisinin ardından ifadesi alınmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü. Erhan Ortaköylü ve madenin başmühendisi Barış Deler, burada, kazayı soruşturmak üzere Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen savcıya ifade verecek.

-ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DİNÇER, OLAY YERİNDE-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, grizu patlamasının meydana geldiği Odaköy'deki maden ocağına geldi.

Bakan Dinçer, kazanın meydana geldiği maden ocağında, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'dan bilgi aldı.

-AYNI OCAKTA 2006 YILINDA DA 17 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ-

Grizu patlaması olan Şen Madencilik Sanayici ve Ticaret A.Ş'ye (Şentaş Madencilik) ait Odaköy'deki kömür ocağında, 1 Haziran 2006'da da grizu patlaması yaşanmıştı.

Meydana gelen patlamada yine 17 işçi hayatını kaybetmiş, 7 işçi yaralanmıştı.

Olaydan bir gün sonra Manisa'nın Soma ilçesindeki Ege Linyit İşletmesi'nden gelen 5 kişilik bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucunda, maden ocağında havalandırmanın yeterli olmadığı ve patlamaya antigrizu özelliği taşımayan elektrik kablolarının neden olduğu bildirilmişti.

-UZMAN EKİPLER BÖLGEDE-

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 24 kişilik tahlisiye (kurtarma) ekibi, bölgeye ulaştı.

Patlamanın ardından harekete geçen Kütahya Sivil Savunma ile Tavşanlı ilçesindeki TKİ Tunçbilek İşletmesi Arama Kurtarma ekipleri, Dursunbey ilçesine gelerek, çalışmalara destek verdi.

Türk Kızılayı, göçük bölgesine 2 haberleşme aracı, 5 afet uzmanı, çadır, battaniye, çay, kahve, su ve kumanya gönderdi, göçük altında kalan işçilerin yakınları için de bir psikologun görevlendirildiği, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedildi.

-MADEN OCAĞININ SAHİBİ ORTAKÖYLÜ-

Grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının sahibi Erhan Ortaköylü, maden alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük öncesi 49 kişilik vardiyada 46 işçinin işbaşı yaptığını, 3 işçinin ise işe gelmediğini söyledi.

Gaz yanmasının, 500 metre derinliğindeki madenin 250'nci metresi civarında meydana geldiğini belirten Ortaköylü, yanmanın meydana geldiği bölgeden kapıya doğru bölümdeki işçilerin kendi imkanlarıyla ocaktan çıktığını, ilk müdahalesi maden alanında yapılan yaralıların, ambulansla Dursunbey Devlet Hastanesine gönderildiğini anlattı. -ORTAKÖYLÜ, FENALAŞTI

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının sahibi Erhan Ortaköylü'nün, fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 13 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağının sahibi Ortaköylü, ifade vermek üzere Dursunbey Savcılığına gitti. Bu sırada tansiyonu düşen Ortaköylü, Dursunbey Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kalbinden rahatsızlığı bulunduğu belirtilen Ortaköylü'nün sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. -BİR AY SONRA EVLENECEKTİ Balıkesir'in Dursunbey ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybeden Mehmet Özel'in, 26 Martta düzenlenecek düğünle dünya evine girmeye hazırlandığı öğrenildi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 4 kardeşten en küçüğü olan ve iki ağabeyi gibi kömür madeninde çalışan Mehmet Özel (23), nişanlısı Fatma Çelik ile 26 Martta düzenlenecek düğünle evlenecek olmanın heyecanını yaşıyordu. Daha önce bölgede faaliyet gösteren başka bir maden ocağında çalışan Mehmet Özel, yaklaşık bir yıl önce yaşanan kaza sonucu bu madenin kapatılmasının ardından, 13 işçi arkadaşıyla birlikte yaşamını yitireceği Odaköy'deki madende işe başladı. Ağabey Şahin Özel, AA muhabirine, bir kardeşiyle birlikte aynı madende çalıştığını, Mehmet'in ise Odaköy'deki maden ocağında görev yaptığını belirtti. Madenci olarak her zaman tehlike altında çalıştıklarını ifade eden Özel, ''Sonunda kardeşim de madende yaşamını yitirdi'' dedi. Kardeşiyle son olarak dün işe gitmeden önce görüştüklerini belirten Özel, ''İşe sürekli güle oynaya giderdi. Son görüşmemizde bana 'Aslanım benim' diyerek, şaka yapmıştı. 26 Martta düğünü olacaktı. Üzüntüsünü derinden yaşıyoruz'' diye konuştu. Mıcırlar köyündeki evlerinde gözyaşları içinde taziyeleri kabul eden baba İbrahim Özel de oğlunun ölüm haberini televizyondan aldığını, ondan sonrasını hatırlamadığını ifade etti.

-KAZADA ÖLENLERİN AİLELERİNE 10'AR BİN LİRA VERİLECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey'e bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını bildirdi.

Yıldız, Dursunbey'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Kazada ölenlerin ailelerine Acil Yardım Ödeneğinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını ifade eden Yıldız, hastanede tedavi görenler ile ayakta tedavi edilenlere verilecek paralarla birlikte maddi desteğin 400 bin lirayı bulacağını kaydetti.

4 İŞÇİNİN CENAZELERİ TOPRAĞA VERİLDİ

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 4 işçinin cenazeleri toprağa verildi.

Serkan Aydın, İsmail Görlen ve Ali Yaran'ın cenazeleri, Dursunbey'e bağlı Kavacık köyüne götürüldü. Köy meydanında toplanan yakınları, işçilerin cenazeleri geldiğinde sinir krizi geçirdi. Köy camisinin küçük olması nedeniyle tabutlar masaların üzerine sıralandıktan sonra üç işçi için ayrı ayrı cenaze namazı kılındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de katıldığı namazın ardından Aydın ve Görlen'in cenazeleri köy mezarlığında, Yaran'ın cenazesi ise Süleler köyünde toprağa verildi.

Bu arada, Serkan Aydın ve İsmail Görlen, 2006 yılında aynı maden ocağında meydana gelen benzer olayda ölen, mezar taşlarında ''maden şehidi'' yazan Muzaffer Aydın ve Ahmet Avcı'nın mezarlarının yanında yan yana defnedildi.

Süleyman Duman için Hacılar köyünde düzenlenen cenaze törenine Duman'ın ailesi, yakınları ile vatandaşlar katıldı. Törende Süleyman Duman'ın 2 yaşındaki oğlu Yakup ile 4 yaşındaki kızı Semanur, babalarının öldüğünden habersiz, kalabalığı ve ağlayan yakınlarını izledi. Duman'ın eşi Fatma Duman, madenci eşi olmanın çok zor olduğunu belirterek, bunun acısını en derin şekilde yaşadığını söyledi. Fatma Duman, eşinin cenazesi mezarlığa götürülürken sinir krizi geçirdi.

Anne Cevriye Duman ise ''Oğlum işten eve bir dakika bile geç kalsa ölüp ölüp diriliyordum, bugün onunla birlikte ben de öldüm'' dedi.

MÜHENDİSİN CENAZESİ DENİZLİ'DETOPRAĞA VERİLDİ

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden maden mühendisi Özgür Seçkin'in cenazesi, memleketi Denizli'nin Serinhisar ilçesinde toprağa verildi.

Balıkesir'den taksi ile getirilen Seçkin'in cenazesi önce Serinhisar'ın Pınarlar Mahallesi'ndeki evine götürüldü. Bu sırada, anne Güldane, baba Kamil Seçkin ve yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Çarşı Camisi'nde kılınan namazın ardından Seçkin'in cenazesi, Yeni Mezarlık'ta toprağa verildi.

Cenaze namazına, Serinhisar Kaymakamı Zeyit Şener, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız ve vatandaşlar katıldı.

Diğer yandan cenazeyi getirmek için Dursunbey'e giden Özgür Seçkin'in yakınlarının cenaze nakil aracı bulamadığı, Dursunbey Kaymakamlığının aileye, cenazenin nakli için taksi tahsis ettiği bildirildi. Taksi ücretinin Kaymakamlık tarafından karşılandığı öğrenildi.

-ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DİNÇER: ''MADEN YAKIN ZAMANDA DENETİMDEN GEÇTİ."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının yakın zamanda denetimden geçtiğini belirterek, ''Denetim raporlarımızda kapatmayı gerektiren bir durum söz konusu değildi'' dedi.

İşçiler Serkan Aydın ve İsmail Görlen'in ilçeye bağlı Kavacık köyündeki cenaze törenlerine katılan Dinçer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 13 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili acılarının büyük olduğunu söyledi.

Ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyen Dinçer, şöyle konuştu:

''Birkaç ay önce buraya yakın Bükköy'de benzer bir kaza yaşamıştık. Bu olayın ardından, bölgedeki ocakları denetledik. Yakın zamanda bu maden de denetimden geçti. Denetim raporlarımızda, kapatmayı gerektiren bir durum söz konusu değildi. Hava girişlerinin olduğu kısımlardaki motorların antigrizulu olmadığı görüldü ve bu konuda, yönetim ikaz edildi. Kapatmayı gerektirecek durum yoktu. Bu motorlar, içeriye hava pompalıyor. Üretimin yapıldığı yerden uzaktalar. Madendeki diğer teknik unsurlar uygundu.''

Dinçer, kazanın gerçekte nasıl olduğunun henüz tespit edilmediğini belirterek, ''Sabaha karşı saat 04.00 sıralarında yangın çıktı. Bilirkişiler, yangın yüzünden inceleme amaçlı ocağa giremediler. Bir kez daha bakacağız. Her şey, incelemelerin ardından ortaya çıkacak'' dedi.

Basın mensuplarının, 2006 yılında maden ocağıyla ilgili hazırlanan raporla ilgili sorusunu Dinçer, ''O raporu bilmiyorum. O dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ocak kapatıldı. İşletme, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra tekrar çalışmasına izin verildi'' diye cevapladı.

Dinçer, ocağı işletenlerin iç güvenlik şartlarını bilen kişiler olduğunu bildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu ocağı işleten firma, benzer olaylara müdahale için özel bir ekip kurdu. Bu arkadaşlar, Bükköy'deki kazaya müdahale etmişti. Aynı ekip, arkadaşlarının yardımına da koştu. Tunçbilek ve Zonguldak'tan ekipler hareket etmelerine rağmen ihtiyaç olmadan çalışmalarını tamamladılar. Burada bir olay var ve araştırıp göreceğiz.''

-KAZADAN ETKİLENENLERE DESTEK-

Bakan Dinçer, kazadan etkilenenlere maddi destek yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Hükümetimiz, acil ihtiyaçları karşılamak üzere destek verecek. Bu, herhangi bir şeyin karşılığı değil, sadece destek. Olayda ölenlerin ailelerine 10 bin, hastanede tedavi görenlere 7 bin ve ayakta tedavi olanlara ise 5 bin lira yardım yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar ve teknik işlemler tamamlandı. Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli talimatları verdim. Kurumdan gelecek görevliler, kaza geçirenlerin ailelerini ziyaret edecekler. Ölenlerin ailelerinin hakları neyse, onları yerinde yapacağız. 13 kişiden bazılarının yakınları, ölüm geliri ve aylığından yararlanabilecekler. Bazıları ise sadece ölüm gelirinden faydalanacak.''

Dinçer, maden sahibi ve sorumlu kişinin gözaltında olduğunu belirterek, soruşturma konusunda şimdilik fazla bilgisinin olmadığını bildirdi.

Sorunların sadece teftiş yoluyla çözülemeyeceğini dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:

''Daha önce bir olay yaşandı ve 17 kişi hayatını kaybetti. İş güvenliğinin ciddi bir mesele olduğunu kabullenmeliyiz. Güvenlik alınmayan yerlerde çalışanlar ölüyor, yaralanıyor. İşçilerimiz, iş verenler, sendikalar ve bakanlığın, kısacası konuyla ilgili bütün aktörlerin ortak hareket ederek, suçlu aramak yerine 'Bu sorunu nasıl çözeriz' şeklinde çözüm üretmelidir. İşçimiz 'bana bir şey olmaz', işveren 'hallederiz' dememeli. Teftişin dışında başka çalışmalar yapılarak çözüm bulunmalı.''

Bir gazetecinin, ''kapatma olup olmayacağı'' yolundaki soru üzerine Bakan Dinçer, ''Maden ocağı ile ilgili inceleme yapmadan kapatma kararı veremiyoruz. Ekiplerimiz gaz ölçüm cihazlarını inceliyor, görgü şahitlerini dinliyorlar. İnceleme tamamlanmadan bir şey yapamayız'' dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ