Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar Kültür Sanat

Bu mottodan yola çıkan motosiklet eğitmeni Rahmi Barutçu, Katmandu seyahatinde aldığı notları fotoğraflarla birleştirip motorcular için faydalı ve bir o kadar da eğlenceli bir kitap hazırladı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

KADİR ECEVİT ÖZOĞLU / HT CUMARTESİ

Motosikletle 12 bin 800 kilometre yol alarak 25 günde İstanbul'dan Katmandu'ya ulaşan Motosiklet İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Rahmi Barutçu, "Yolculuk için büyük paralara, pahalı kıyafetlere, inanılmaz donanımlı motorlara gerek yok. İyi bir bakımdan sonra her motorla bu uzun seyahate çıkabilir, yaklaşık 2 bin dolarlık bir bütçeyle 60-90 gün sürecek bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz" diyor.

Türkiye'de pek çok motosiklet tutkununun yanı sıra Cem Yılmaz, Erdil Yaşaroğlu, Mirgün Cabas gibi ünlü isimlere de eğitim veren Barutçu, son hazırlıklarını şöyle anlatıyor: "15 yıldır hayalini kurduğum bu seyahat için tamirini, bakımını iyi bildiğim 1997 model BMW F650 aldım. Yola çıkmadan bir gece önce mideme ağrı girdi. Rota çok uzundu, bu seyahatin altından kalkabilecek miydim? Ben sorularla savaşırken bir arkadaşım arayıp 'Hiç düşünme kardeşim. Aç kontağını, çık yola… Her şey yolda hallolur. En kötü ihtimalle geri dönersin' deyince rahatladım. Vedat Diriker'le birlikte seyahat ettik. Konaklayıp gezerek yolculuk yaptığımız için 61 gün süren seyahatimiz boyunca 12 bin 800 kilometre yol aldık. İstanbul'dan yola çıkıp Türkiye sınırını aştıktan sonra İran, Pakistan ve Hindistan'ı geçip Nepal'e vardık. Nepal'den sonra tekrar Hindistan'a gittik, Delhi'de motorları kargoya verdik. Uçakla altı buçuk saatte İstanbul'a döndük."

ASYA'NIN BATISINDAN EN DOĞUYA

Barutçu, mart ayında bu seyahatin devamı niteliğindeki Çin yolculuğuna çıkmayı hedefliyor. Planı, uçakla Katmandu'ya gidip oradan Tibet'e geçmek. "Çin malı bir motor alıp bütün Çin'i boydan boya geçerek yolculuğu Şanghay'da bitireceğim. Döndükten sonra da Katmandu ve Çin seferini, 'İstanbul'dan Şanghay'a boydan boya Asya' kitabında buluşturacağım" diyor ve motosiklet tutkunlarını cesaretlendirmeyi de ihmal etmiyor:

Bu seyahatin bütçesi kabaca 2000 dolar. Bu parayla yaklaşık 60-90 gün arası seyahat edebilirsiniz. Yola 2380 dolarla çıktım. Döndüğümde bir ay daha kalmama yetecek kadar para kalmıştı.”

KADINLAR KORKMASIN

Bu erkek işi diye düşünenlere de yanıtı hazır; “Motorunuzda eşiniz veya kız arkadaşınız olabilir, bence hiçbir sıkıntı olmaz. Kadın sürücüler de gidebilir. Çünkü İran bu bakımdan son derece güvenli bir ülke. Hindistan'da kadınlarla ilgili hiç sıkıntı yok. Pakistan'da biraz dikkatli olmak lazım. Zaten Nepal Avrupa kadar modern."

Yalnız gidilmemesini tavsiye eden Barutçu, "Zor bir rota, yol arkadaşı gerekiyor. İran ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde yüzlerce kilometrelik yolda tek insan görmüyorsunuz" diyor.

Benzin çok ucuz

Rahmi Barutçu: "Türkiye'den çıktıktan sonra geçtiğimiz ülkelerde son derece ucuza seyahat ediliyor. İran ve devamında benzin çok ucuz. Nepal konaklamak için son derece güzel ve uygun bir ülke.”

Tapınaklar kenti Katmandu

Dünyanın zirvesi Everest'i de içine alan Himalaya Dağları'nın eteklerindeki Nepal'in başkenti Katmandu'ya seyahat etmek, her dönem dünya gezginlerinin ilgisini çekiyor. UNESCO tarafından koruma altına alınan yaklaşık üç bin Budist ve Hindu tapınağının bulunduğu geleneksel kent, yoğun turist akınına uğruyor.

Nasuh Mahruki: Olağanüstü bir yolculuk

1997'de motorla Katmandu'ya ulaşan ünlü dağcı Nasuh Mahruki, o an ne hissettiklerini şöyle kaleme almıştı: 26 Ağustos sabahı yıllardır hayalini kurduğum bir düşümün daha sonuna vardık. İstanbul'dan Katmandu'ya, tam 9000 kilometre ve 26 gün süren, bir kuşağın en büyük ideali olan bu olağanüstü yolculuğu sevgilimle birlikte, kendi motorumla tamamladım. Duygularım karmakarışık, ancak inanılmaz bir huzur ve mutluluk var içimde. Atlattığımız onca zorluk, onca badireden sonra artık gizemli Katmandu sokaklarında ilerliyoruz, rüyalarıma bile giren bu anın tadını sonuna kadar çıkarmaya çalışıyorum.

Kemal Merkit de gitti

Dakar Fatihi Kemal Merkit, yıllar önce sırt çantasını alıp motorla Katmandu’ya gitmişti. Savaş Balaban, Koray Özden, Cahit Sesver de Katmandu’ya giden motorculardan bazıları.

Rahmi Barutçu'nun uzun yol tüyoları:

* En başta cesaret ve istek olmalı.

* Yeniliğe, öğrenmeye açık olmak, yeni şeyler görmeyi istemek çok önemli.

* Her türlü motorla gidilebilir. 125 cc'lik motosikletle bile dünya turu yapan var.

* Ciddi motosiklet eğitimi alıp, sonrasında antrenman yapmakta çok fayda var.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ