Tekeoğulları Beyliği kurucusu kim, nerede ve ne zaman kuruldu? Tekeoğulları Beyliğine kim son verdi?
Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmasının ardından kurulan Türk beyliklerinden bir tanesi olan Tekeoğulları Beyliği, Hamitoğulları Beyliği'nin bir kolu olarak hayatın sürdürmüştür. 1243 Kösedağ Savaşı'nın Anadolu Selçuklular tarafından kaybedilmesiyle, Anadolu üzerinde büyük bir siyasi otorite boşluğu yaşanmış ve bu durum da birçok bağımsız beyliğin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. İşte, bu beyliklerden bir tanesi olan Tekeoğulları Beyliği ne zaman ve nerede kuruldu? Tekeoğulları Beyliği kurucusu kimdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Isparta çevresinde hüküm süren Hamitoğulları Beyliği’nin ikiye ayrılması sonrası ortaya çıkan bir devlet olan Tekeoğulları Beyliği özellikleri nelerdir? Tekeoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…
Tekeoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?
Isparta ve Eğirdir coğrafyasına hüküm süren Hamitoğulları Beyliği’nin bir kolu olarak ortaya çıkan Tekeoğulları Beyliği, Antalya ve çevresinde 1321 yılında kurulmuştur. Hamitoğulları Beyliği’nin hükümdarı Dündar Bey’in Antalya’yı fethetmesi ve bu bölgenin idaresini Yunus Bey’e bırakması neticesinde ortaya çıkan Tekeoğulları Beyliği, 1423 yılına kadar varlığını devam ettirmiştir.
Tekeoğulları Beyliği başkenti ise Teke ve Korkuteli olmuştur. Beyliğin ilk başkenti olan Teke (Antalya) 80 sene başkentlik yaptıktan sonra Korkuteli, Tekeoğulları’nın yeni başkenti olarak belirlenmiştir.
Tekeoğulları Beyliği Kurucusu
1321 yılında Antalya ve çevresinde kurulan Tekeoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarı Yunus Bey’dir. Hamitoğulları Beyliği’nin Antalya’yı ele geçirmesinin ardından Dündar Bey, şehri Yunus Bey’in idaresi altına vermiş ve Hamitoğulları Beyliği ikiye ayrılmıştır. 1321’den 1324 tarihine kadar beyliğe hükümdarlık yapan Yunus Bey döneminde, Anadolu üzerinde Moğol baskısı devam ettiği için bu beylik, Moğollara bağlı olarak varlığını sürdürmüştür.
Tekeoğulları Beyliği Kısaca Bilgi
Tekeoğulları Beyliği 1321 yılında Yunus Bey önderliğinde kurulmuş ancak Yunus Bey’in saltanatı çok kısa sürerek 1324 yılında sona ermiştir. Yunus Bey’den sonra sırasıyla Mahmud Bey, Hızır Bey, Dadı Bey, Mehmed Bey ve Osman Çelebi beyliğe hükümdarlık yapmış ve Tekeoğulları, Osman Bey’in saltanatı sırasında 1391 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.
Tekeoğulları Beyliği Özellikleri
Tekeoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?
Tekeoğulları Beyliği’ önce 1391’de daha sonra ise 1423 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. İlk olarak 1391 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Antalya ve çevresi Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş ve Tekeoğuları Beyliği de Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Fakat 1402 senesinde Osmanlı Devleti ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı’nın ardından, Osmanlı Devleti’nin mağlup olmasıyla Anadolu üzerindeki siyasi birlik bozulmuş ve birçok beylik gibi Tekeoğulları Beyliği de yeniden bağımsızlığını kazanmıştır.
1402 senesinde kendisine başkent olarak seçen Tekeoğulları Beyliği, 1403 senesinde Antalya’yı geri alma girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştır. Tekeoğulları Beyliği’nin ikinci ve son kez yıkılması ise 1423 tarihinde gerçekleşmiştir. Antalya’yı ele geçiremeyen Osman Bey’in öldürülmesinin ardından bir süre daha hayatına devam eden Tekeoğulları Beyliği, 1423 yılında bir kez daha Osmanlı Devleti idaresi altına girmiş ve böylece beyliğin siyasi varlığı sona ermiştir.
Tekeoğulları Beyliği Bayrağı Anlamı
Tekeoğulları’nın bayrağı beyaz zemin üzerinde yer alan kırmızı bir Süleyman Mühründen meydana gelmektedir. 6 köşeli bir yıldız olan bu simge ise güç ve kudreti simgeler.