Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Komutanlar sorgulanıyor

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, eski kuvvet komutanlarının sorgusuna kendisinin de katılacağını söyledi. Çolakkadı, "Sorgu tutanağında sizin de imzanız olacak mı?" sorusuna, "Evet" yanıtını verdi.

        Sabah Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, basın mensuplarını sorularını cevapladı. Komutanların ne zaman geleceğine ilişkin soruyu, "Hangi saatte geleceği belli değil. Savcılar çağırır, geldiği zaman da bana haber ederler. Benim talimatım var; kuvvet komutanlarının ifadesi alınacağı zaman bana getirilmesini birlikte alacağımızı söyledim." diye cevapladı. Çolakkadı, "Sorgu tutanağında sizin de imzanız olacak mı?" sorusunu da, "Bir savcı ile beraber soru soracağız. Altında benim de imzam olacak." şeklinde cevapladı.

        -EMEKLİ ORGENERALLER İBRAHİM FIRTINA VE ERGİNSAYGUN'UN İFADELERİNİN ALINMASINA BAŞLANDI

        ''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ifadelerinin alınmasına başlandı.

        Edinilen bilgiye göre, Fırtına'nın ifadesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı nezaretinde Savcı Mehmet Berk, Saygun'un ifadesi ise savcı Ali Haydar tarafından alınıyor.

        Bu arada, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in sorgusuna ise henüz başlanmadığı belirtildi.

        İŞTE KOMUTANLARIN ADLİYEYE GETİRİLİŞ ANI

        FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

        KOMUTANLAR ADLİYEYE GÖNDERİLDİ

        Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek,eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun sorgulanmak üzere İstanbul Emniyeti'nden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.

        Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen komutanlar sağlık kontrolünden geçirildi. Tek tek sağlık kontrolünden geçirilen 3 eski kuvvet komutanı, daha sonra savcılık katına çıkartıldı.

        Emekli Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Oramiral Özden Örnek'in, Adli Tabiplik'ten çıkarıldıktan sonra gülümsedikleri görüldü.

        Üç emekli komutanın ardındanyedi muvazzaf subay da adliyeye getirildi.

        -ÇETİN DOĞAN'IN İFADESİ YARIN ALINACAK

        ''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, Cumhuriyet savcısının belirlediği sıralama çerçevesinde ifadeler alındığını, buna göre de müvekkilinin yarın sabah saat 09.00-09.30 sırasında ifade vereceğini söyledi.

        Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ülgen, ''Doğan'ın adliyeye ne zaman getirileceğine'' ilişkin soruya, ''Bir Cumhuriyet savcısı, kimin hangi sırada ifadesinin alınacağını planlıyor. O plan gereğince Doğan'ın ifadesinin alınma sırası, yarın sabah saat 09.00-09.30 arası olacak. Biz de orada olacağız'' yanıtını verdi.

        Ülgen, 1 Ocak 2006 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce Cemil Çiçek'in altında imzasının bulunduğu bir genelge yayınlandığını hatırlattı.

        Bu genelgede, bazı üst düzey görevlilerin ifadesi sırasında bir başsavcı ya da başsavcı vekilinin bulunmasının istendiğini kaydeden Ülgen, ''O genelgenin 15. maddesinde bazı görevler sayıldıktan sonra 'gibi' diye bir sözcük de var. Bu 'gibi' sözcüğü içerisine Çetin Doğan'ın da eski 1. Ordu Komutanı olması nedeniyle girdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle müvekkilimizin de ifadesini Başsavcı veya vekilinin alacağını düşünüyoruz. Aksi takdirde itiraz edeceğiz'' dedi.

        Gazetecilerin, ''Çetin Doğan emniyette ifade verdi mi?'' sorusuna Ülgen, ''Çetin Doğan susma hakkını kullandı. Bu söylediğim genelge doğrultusunda susma hakkına da gerek yok. Çünkü orada böyle bir durum varsa emniyet mensuplarının buna kalkışmaması lazım. Doğrudan doğruya Cumhuriyet başsavcısının ya da vekilinin ifade alması gerekir. Bu genelge eğer uygulanacaksa, Çetin Doğan'ı da kapsaması lazım'' şeklinde konuştu.

        ''Çetin Doğan'ın Emniyette ifadesi alınmaya çalışıldı mı?'' sorusunu ise Ülgen, ''Evet, kısmi susma hakkı olabileceği gibi tüm susma hakkını kullanabilir. Biz tüm susma hakkını kullandığımız için sadece kimlik bilgilerini verdikten sonra bize herhangi bir soru yöneltilmedi'' şekline cevapladı.

        ''Soruları gördünüz mü?'' şeklindeki soru üzerine Ülgen, ''Teker teker soruları inceleme olanağını bize vermediler'' dedi.

        ''Doğan'ın sorgusu sırasında Başsavcı ya da başsavcı vekili bulunacak mı?'' sorusuna Ülgen, ''Bir şey söylenmedi. Kuvvet komutanlarının ifadelerinin şu aşamada alınması ve kuvvet komutanlarının ifadelerini alan savcılarının meşgul olması ve bu nedenle müvekkilimizin yarın sabaha bırakılması bu uygulamanın Doğan'a da yapılacağının bir göstergesidir diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

        ''Kuvvet komutanlarının sorgusu başladı mı?'' soru üzerine de Avukat Ülgen, şöyle konuştu:

        ''Hayır başlamadı. Kuvvet komutanlarını yukarıda gördüm. UYAP'tan program indirme sürüyor. Bir sorun var. O sorun giderildikten sonra kuvvet komutanlarının ifadelerinin alınmasına başlanacak. Avukatlar da yukarıdalar, bekliyorlar. Şu anda Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nin odasında bulunuyorlar. Herhangi bir şey yapmıyorlar, oturuyorlar. UYAP programlarının açılmasını bekliyorlar. Üçü bir arada bekliyor.''

        Celal Ülgen, ''Başsavcı ya da Başsavcı Vekili nezaretinde Doğan'ın ifadesi alınmak istenmezse ifade verecek misiniz?'' sorusuna, ''Tabii ki vereceğiz, ama itiraz edeceğiz. O zaman müvekkilimiz için neden genelgenin uygulanmadığının somut bir açıklamasını bekleyeceğiz'' cevabını verdi.

        -''MÜVEKKİLİM HİÇBİR YASA DIŞI EYLEMDE BULUNMAMIŞTIR''-

        Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın diğer avukatı İsmail Tepecik de müvekkilinin halen emniyette tutulmasının yasal bir zulüm olduğunu ileri sürdü.

        Doğan'ın sağlığının ve moralinin gayet iyi olduğunu belirten avukat Tepecik, ''Balyoz Planı diye bahsedilen iddiaları, müvekkilim uydurmaca olarak nitelendiriyor. Darbe ile ilgili bir belge varsa bunlar uydurmadır. Müvekkilim hiçbir yasa dışı eylemde bulunmamıştır. Yasal olmayan hiçbir belgenin altında imzası yoktur. Görevi sırasında görevinin gereği olan işleri yapmıştır. Çetin Doğan paşa yasalara aykırı hiçbir şey yapmamıştır'' dedi.

        Tepecik, müvekkilinin yaşananlar karşında bir karamsarlık ya da şaşkınlığa düşmediğini ifade ederek, ''Şaşırmaktan ziyade, başına gelenleri görevini tam yapmış olmanın sonuçları olarak değerlendiriyor. Müvekkilimin başına gelenler '28 Şubat' döneminde Batı Çalışma Grubunun başında bulunmuş olmasından kaynaklıdır. Müvekkilimin hakkında ithamlarda, iftiralarda bulunulmasının sebebi budur'' diye konuştu.

        -PROTESTO GÖSTERİSİ-

        Bu arada, adliye önünde toplanan bir grup, ''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları protesto etti.

        Kendilerini ''Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri'' olarak tanımlayan grup adına bir basın açıklaması yapan avukat Pınar Akbina, ''Türk ordusuna ve yargısına karşı genel bir saldırı olduğunu'' öne sürdü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa