Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Futbolda Şike Davası'na dair kararlarını usulden bozdu. Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 36 sanık İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.Ancak bu bir usul eksikliğinin giderilmesi yargılaması olduğundan beraat kararlarının değişmesi beklenmiyor.

USULDEN BOZMA

Yüksek Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını usulden bozdu. Yargıtay yeniden yargılama kararı alan isimler ile hakkında bozma kararı verilen isimlerin dosyalarının birleştirilerek, karar verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay'ın kararına göre, bu usul eksikliğinin giderilmesi için yargılama yenilenecek. Mahkeme yeniden yargılama kararı alan 6 isim ile hakkında daha önce cezası bozulan 31 sanığı iki ayrı dosya üzerinden yargılayacak.Ancak bu bir usul eksikliğinin giderilmesi yargılaması olduğundan beraat kararlarının değişmesi beklenmiyor.

KUMPAS DAVASI SÜRÜYOR

19 Nisan 2016 tarihinde 28 ilde başlatılan operasyonla, şike adı altında spor kulüplerine kumpas olayına adı karışan ve FETÖ üyesi oldukları belirtilen çok sayıda gazeteci, avukat ve dönemin bazı emniyet teşkilatı üyeleri gözaltına alınmaya başlandı. İlk duruşması 20 Şubat 2017 tarihinde yapılan davanın bir sonraki duruşması 20 Ocak’ta yapılacak.

DAVA SÜRECİ

Futbolda Şike Davası, 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatıldı. Dava ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme sonucunda 3 Temmuz 2011 tarihinde operasyon düğmesine basıldı. Birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alındı. Soruşturmayı başlatan isim ise o dönem Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olan FETÖ firarisi Zekeriya Öz idi. Soruşturma daha FETÖ’den ihraç edilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e devredildi ve bu savcı operasyonları yürüttü.

İLK DAVADA 48 İSİM MAHKUM EDİLMİŞTİ

Soruşturmanın ilk etabında 93 sanıktan 31'i tutuklandı, daha sonra değişen yasa ve duruşmalar sonrasında tahliye edildi. 14 Şubat 2012 tarihinde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan dava, 2 Temmuz 2012 tarihindeki 23. duruşmada karara bağlandı. 93 sanıktan 48'i çeşitli cezalar alırken, 45'i beraat etti. Bu karar mahkumiyet alan sanıklar tarafından temyiz edildi.

İLK KARAR ONANMIŞTI

17 Ocak 2014 tarihinde o dönem FETÖ ile iltisaklı yargıçların ağırlıkta olduğu Yargıtay 5. Ceza Dairesi kararını açıkladı. Dairesi, kararların belli bir kısmını onarken, bir kısmını düşürdü, bir kısmını ise bozdu. Aziz Yıldırım’ın Şike ve teşvik primi 3 yıl 9 ay hapis, örgüt kurmak 2 yıl 6 ay hapis ve 1 milyon 312 bin TL para cezası onandı.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALKTI BERAAT GELDİ

17-25 Aralık sürecinin ardından FETÖ tarafından dizayn edilen özel yetkili mahkemeler kaldırılınca yargılama genel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay tarafından cezası bozulan 31 sanık ve yeniden yargılanmasına karar verilen 6 sanığın dosyalarını birleştirdi. Toplam 37 sanık davada tekrar yargıladı. Mahkeme Heyeti 13 Ocak 2015'te başlayan davayı, 9 Ekim 2015 tarihindeki 6. duruşmayla sonlandırdı. Mahkeme, yargılanan tüm sanıkların beraatine ve kapatılan Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırılan sanıkların ceza hükümlerinin bozulmasına karar verdi.

3 YIL SONRA KARAR GELDİ

27 Mart 2017 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı "Beraat kararlarının onaylanması " yönünde görüş bildirdi. Dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin gündeme geldi. Daire, yaklaşık 3 yıl sonra temyiz incelemesini tamamladı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ