Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Türkiye'den Yeni Zelanda'daki cami saldırısına ilk tepki!

        Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Çok sayıda ölü ve yaralı bulunuyor. Türkiye'nin Yeni Zelanda Büyükelçisi Ahmet Ergin, son dakika bilgisine göre, gözaltına alınanların sayısının biri kadın 4'e yükseldiğini duyurdu. Ancak şu an için toplam kaç saldırgan olduğu bilinmiyor.

        Türkiye'den de kınama mesajları gelmeye başladı.

        ERDOĞAN: LANETLİYORUM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan: "YeniZelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum."

        Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "YeniZelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığınınyenibir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına veYeniZelandahalkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum" dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıda 3 Türk vatandaşının yaralandığını söyleyerek, yaralılardan biriyle görüştüğünü ifade etti. Ayrıca saldırganın yayımladığı mesajda belirttiği Ayasofya'nın kiliseye dönüştürüleceği yönündeki ifadelerine de, "Ayasofya'yı kiliseye çevireceklermiş, asla izin vermeyiz" dedi.

        KILIÇDAROĞLU: BÜYÜK BİR TERÖR SUÇU İŞLENDİ

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Yeni Zelanda'da insanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi."

        BAHÇELİ: TABLO KORKUNÇ

        MHP lideri Devlet Bahçeli: Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir.Teröristlerin, arkalarında duran güçlerin bütün sinsi planlarının ortaya çıkarılmasını, insanlık vicdanıyla paylaşılmasını temenni ediyorum"

        ÇAVUŞOĞLU: SİYASİLERİN VE MEDYANIN DA SORUMLULUĞU VAR

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "YeniZelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye yapılan barbar terör saldırısını lanetliyorum.Saldırıda sadece faillerin değil Batı'da büyüyen İslam karşıtlığını körükleyen siyasilerin ve medyanın da sorumluluğu vardır" şeklinde paylaşımda bulundu.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de temaslarına devam ediyor. Çavuşoğlu, 54. Türkiye-AB Ortaklı Konseyi Toplantısı’nın ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile basın toplantısı düzenlendi.YeniZelanda’daki terör saldırısına değinen Çavuşoğlu, "YeniZelanda’nın Christchurch şehrinde Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen barbar terör saldırısını şiddetle lanetlemek istiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyoruz.YeniZelandahalkına ve Müslüman alemine baş sağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı.

        2 TÜRK YARALI

        Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

        "Bu terör saldırısından maalesef olayı gerçekleştiren alçaklar kadar yabancı düşmanlığını İslamofobik eylemleri ve Müslümanlara karşı nefret dilini körükleyen sorumsuz siyasetçiler ve altını çizerek de söylüyorum basın yayın organları da sorumludur. Bu olaydan herkesin çıkarması gereken dersler var. AB’den Avrupa ülkelerinden Müslümanlara ve dinimize karşı saldırıları ve nefret dilini ifade özgürlüğü ve demokrasi olarak nitelendirmemelerini ve önlem almaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Son yıllarda çok sayıda Müslümanlara yönelik, dinimize yönelik, peygamberimize yönelik saldırılara karşı maalesef bu ifade özgürlüğüdür açıklamasını, Avrupa içerisindeki sözde dayanışma anlayışı ile yapıldığını çok gördük ve bu eğilim devam ederse buna benzer olayların önüne geçemeyiz, herkesin bundan ders alması gerekiyor."

        "YeniZelanda’da yaşayan vatandaşlarımız var" diyen Çavuşoğlu, "Bu bölgede yaşayan 2 vatandaşımızın yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Bir tanesi ameliyattan çıktı, diğeri de hastaneye kaldırıldı. Hayati tehlikeleri yok. O bölgede yaşayan üçüncü vatandaşımız ile ilgili Büyükelçiliğimiz ve arkadaşlarımız bilgi almaya çalışıyor. Sadece vatandaşlarımıza değil bütün yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

        YARALANAN TÜRK KONUŞTU

        Yeni Zelanda'da camileri hedef alan ve 49 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılardan yaralı kurtulan iki Türk'ten biri olanMustafa Boztaş,saldırı sırasında ölü taklidi yaptığını, ancak saldırganın fark edince Boztaş ve yanındakilere silahla ateş açtığını söyledi. Bacağından yaralanan Boztaş, bir pencereden kaçmayı başardı.

        Boztaş saldırı anını şöyle anlattı; "Cuma namazı için camiye gitmiştim. Hoca vaaz verirken sesleri duyduk. Hepimiz kaçmaya çalıştık, ama en önde kenarda sıkıştık. Bir iki kişi ölü taklidi yaptık, ancak taklit yaptığımızı anlayınca bize de sıktı. Pencereden kaçtık"

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: YENİ ZELANDA BAŞBAKANI'NIN AÇIKLAMALARINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

        Dışişleri Bakanlığı tarafından Yeni Zelanda'daki cami saldırısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

        Açıklamada, "Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yeni Zelanda Hükümeti'nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile telefonda görüştü.

        Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye düzenlenen ve çok sayıda kişinin katledildiği terör saldırısının ardından bu ülkenin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Peters ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        Çavuşoğlu, görüşmede, mevkidaşı Peters'a taziyelerini iletti ve dayanışma mesajı verdi.

        Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni Zelanda'daki katliamda 2 Türk vatandaşımız yaralandı. Sağlık durumları iyi" dedi.

        ABDULHAMİT GÜL: İNSANLIK SUÇUDUR

        Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İslam'a ve Müslümanlara yönelen fiili saldırı, nefret söylemi ve düşmanca tutumlar bir insanlık suçudur." ifadelerini kullandı.

        Bakan Gül, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye yönelik terör saldırılarını kınadığını bildirdi.

        Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

        Bakan Gül, şunları kaydetti:

        "Yeni Zelanda'da camilere ve Müslümanlara yapılan saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

        İslam'a ve Müslümanlara yönelen fiili saldırı, nefret söylemi ve düşmanca tutumlar bir insanlık suçudur.

        Şiddetle kınıyorum."

        BİNALİ YILDIRIM: İSLAM DÜŞMANLIĞININ YENİ GÖSTERGESİ OLDU

        AK Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yeni Zelanda´da bir camiye düzenlenen ve en az 40 kişinin öldüğü terör saldırısı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayınladı.

        Yıldırım mesajında şunları söyledi:

        "Yeni Zelanda'daki Nur Camii'nde ibadet ederken alçak bir terör saldırısına kurban giden Müslüman kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bir insanlık suçu olan terörün nerede kimi vuracağını kimse bilemez. Bu saldırı dünyada yükselmekte olan ırkçılığın, ayrımcılığın ve İslam düşmanlığının da yeni bir göstergesi olmuştur. Yeni Zelanda Halkının ve İslam dünyasının başı sağ olsun."

        ÖMER ÇELİK: İSLAM DÜŞMANLARININ KULLANDIĞI TÜM ARGÜMANALRI TOPLAMIŞ

        Bir tepki de AK Parti sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi.

        Çelik, "Yeni Zelanda #Christchurch’te camilere yapılan ırkçı ve İslam düşmanı saldırılarda onlarca kişi katledildi. Bu canice saldırıyı şiddetle kınıyoruz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.

        Bu saldırlar İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucudur. Canilerin yayınladığı bildiri açıkça İslam düşmanlarının kullandığı tüm argümanları biraraya toplamış." ifadelerini kullandı.

        İBRAHİM KALIN: İSLAMOFOBİK FAŞİST TERÖRİZME DUR DEMELİ!

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, Yeni Zelanda saldırısını kınadı.

        Kalın, "Yeni Zelanda #Christchurch'te Nur Camine yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir." ifadelerini kullandı.

        Kalın ayrıca, Yeni Zelanda'da hayatını kaybeden kişileriçinFatih Camii'nde Cuma namazını müteakip gıyabında cenaze namazı kılınacağını duyurdu.

        REKLAM

        FUAT OKTAY: DÜNYA, FAŞİST SÖYLEMLERDEN VAZGEÇMELİDİR

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yeni Zelanda'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin, "Terörün her türlüsünü lanetliyorum" dedi.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yeni Zelanda'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yeni Zelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Terörün her türlüsünü lanetliyorum. Müslüman alemini devamlı olarak hedef gösteren İslamofobya'ya karşı dünya net bir şekilde artık dur demeli, faşist söylemlerden vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.

        FAHRETTİN ALTUN: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki cami saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

        Altun, "Christchurch'deki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Düşünce ve dualarımız kurbanlar ve onları sevenlerimizle...Bu, terörün her türlüsüne karşı birleşmemiz için de bir hatırlatıcıdır." dedi.

        OLAY

        Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

        Görgü tanıkları, Linwood Camisi'ndeki saldırganın kamuflaj giysi giydiğini ve motorsiklet kaskı taktığını söylerken, silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

        Görgü tanığı Ahmet el Mahmud ise, Al Noor Camisi'ndeki saldırganı, beyaz tenli, sarışın, kısa boylu ve şapka takıp koruyucu yelek giyen biri olarak tanımladı.

        ÖLEN VEYA YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

        Olay yerine çok sayıda ambulans sevkedilirken, 6 kişinin hemen hastanelere aktarıldığını, 2 kişinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

        Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

        Habertürk canlı yayınına bağlanan Ahmet Ergin, operasyonların sürdüğünü, operasyonlara etkisi olmaması adına resmi bir açıklama yapılmadığını, ilk ulaşan bilgilerin kaynaklara göre, 10 kişinin hayatını kaybettiği yönünde olduğunu, ancak bu sayının 30 civarına yükseldiğini, 40-50 yaralı olduğunu belirttiklerini ifade ederken, yine bu sayıların resmi kaynaklardan olmadığını, Yeni Zelanda'da daha önce benzer bir saldırı olmadığını belirtti.

        TÜRKİYE'Yİ DE TEHDİT ETTİ

        İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

        Silahların üzerinde, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yer alıyor.

        Saldırganın 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Bu manifestoda Türklerle ilgili bir kısım da yer alıyor ve burada;

        "Topraklarınızda barış içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğuyakasında... Ama Boğaz'ın Batı yakasında herhangi bir yerde yaşamayı dener, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz ve hamamböceği gibi topraklarımızdan atacağız.

        Konstantinopolis'e (İstanbul'a) gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya, minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak" ifadeleri yer alıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa