Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberi Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama! 3 gözaltı kararı!

        Sakarya'nın Hendek ilçesindeki, Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Fabrikada 189 işçinin çalıştığı belirtildi. Patlamayla birlikte çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ederken, 4 kişi yaşamını yitirdi, yaralanan 1'i ağır 114 kişi ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

        3 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

        Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya ilişkin 3 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

        İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, patlamayla ilgili idari soruşturma açıldığı belirtildi. Açıklama şöyle;

        Sakarya Hendek’te Havai Fişek Fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, bu kapsamda İçişleri Bakanlığınca 1 Mülkiye Başmüfettişi, 1 Polis Başmüfettişi, 1 Jandarma Müfettişi görevlendirilmiştir.

        Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, saat 11.30 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya'nın yanı sıra komşu il Düzce'den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi. Havai fişekler, gökyüzünde ardı ardına patlamaya başladı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı binaların camları kırıldı. Çevrede bulunan evlerde yaşayanlar büyük korku yaşadı.

        İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: 3 KİŞİYİ ARIYORUZ

        Havai fişek fabrikasında bir patlama meydana geldi. Patlamanın hemen akabinde hem sayın valimiz hem güvenlikten sorumlu arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Ardından sayın Cumhurbaşkanımızla konuyla ilgili bilgiyi arz ettikten sonra talimatı oldu.

        Patlamada 7 kaybımız var. 4'ü hayatını kaybetti, 3'nün akıbetini araştırıyoruz.

        Sağlık Bakanımız, Çalışma Bakanımız ve bizler sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla durum değerlendirmesi ortaya koyduk.

        Hemen bir durum değerlendirmesi ortaya koyduk. Bu esnada da hem arama kurtarma için hem patlamanın ve yangını söndürmek için gerekli ekipler bölgeye haber almaz hemen ulaştılar. Büyükşehir belediyemizin aynı zamanda AFAD'ımızın bütün ekiplerimiz.

        Hem orada çalışanlarla girilen son temasta, tom 186 kişinin içeride olduğunu söylemiş idik. 186 kişiden bizim hastaneye gitmediğini tespit edemediğimiz ve ulaşamadığımız toplam kişi sayısı 7. Bunun sabahki açıklamada, sayın bakanımız 4 kişinin hayatını kaybettiğini söylemiş idi. 3 kişinin akıbeti ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 7 kişilik kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünün arama çalışmalarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tekrar geçmiş olsun, başımız sağolsun diyorum. Allah böyle bir felaketle karşılaştırmasın diyorum.

        BAKAN SOYLU: 7 kişi diyoruz ama bu yaphtığımız tespit listeler yani fabrikada çalışanlar üzerinde yaptığımız tespit. Bazen misafir olarak bulunma, dışarıdan gelme olabilir. Bunlar arama tarama çalışması sonucu elbette ortaya çıkacaktır. 4'ü vefat, onların bir kısmını Adli Tıbba ulaştırdık. Aynı zamanda bu alana geldiğimizden itibaren hem sayın genel başkan yardımcımız, büyükşehir belediye başkanımız, milletvekillerimiz, Hendek Belediye Başkanımız, MHP Grup başkanvekillerimiz bu meselenin yönetiminde emek ve gayret ortaya koydular. Kendilerine teşekkür etmek isterim.

        AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZÜMRÜT SELÇUK: Sabah haberi alır almaz Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hareket ettik. Bizde 186 çalışmanımızın ailelerine teker teker ulaşmaya çalıştık. Onun dışında ziyaretçiler olabilir, rakamlar değişebilir. Onlar varsa tespitleri yapmaya çalışıyoruz. Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Tespit işlemlerimiz devam ediyor. Her sene rutin denetimlerimiz oluyor.

        BAKAN SOYLU: Patlama yerine gittik. Üretimin olduğu bir bölüm var bir de daha ziyade depoların olduğu bölüm var. Bizim gördüğümüz ağır hasarın, patlamanın olduğu bölüm depoların olduğu bölüm. İtfaiye gerekli çalışmaları yapacak. Sayın Başsavcının incelemesi ile ortaya konulacak. Mart ayında burada bir denetim gerçekleştirdi, patlayıcı madde içerdiği sebebiyle. Patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetim aksamaksızın devam eder.

        SAKARYA VALİSİ YARALILARI ZİYARET ETTİ

        Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralananları, hastanede ziyaret etti.

        Vali Kaldırım ve Başkan Yüce, patlamanın yaşandığı alanda yaptıkları incelemenin ardından Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek yaralılar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

        Yaralıları ziyaret eden Kaldırım ve Yüce, bir süre sohbet ettikleri vatandaşlara acil şifalar dileğinde bulundu..

        BAKAN KOCA: 92 HASTA TABURCU OLDU

        Bakan Koca, patlamaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Koca, paylaşımında "Sakarya Hendek’teki patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastalarımızı Hendek Devlet Hastanemizde ziyaret ettik. Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor. Hayatını kaybeden 4 yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum." ifadelerine yer verdi.

        SAKARYA VALİSİ: FABRİKADA 110 TON CİVARINDA HAVAİ FİŞEK VE PATLAYICI BULUNUYORDU

        Vali Kaldırım, fabrikada 110 ton civarında havai fişek ve patlayıcı olduğunu söyledi. Vali Kaldırım, "Burada 190 çalışan var. İçeride de 100’ün üzerinde çalışan olduğunu değerlendiriyoruz. Şu ana kadar bize intikal edenler var. Şua ana kadar bir can kaybı yok. İnşallah da olmaz. Biz bütün ekiplerimizle olay yerindeyiz. Patlamalar durduğu anda da müdahale yapacağız. Buranın denetimleri en son 3. Ayda yapıldı. Sürekli denetlenen bir yer. Ama böyle bir patlama meydana geldi. Sebebinin bulunması için çalışmalar devam ediyor. Kendiliğinden çıkanların olduğu ifade edildi” diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Temennimiz odur ki bu yaralıların sağlık bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olan yaralılarla ilgili olumsuz haberler almamaktır. Konuyla ilgili 3 bakanım orada" dedi.

        Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "Fabrika'da 150-200 civarında çalışan var" açıklamasında bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama!
        Haberi Görüntüle

        PATLAMANIN ETKİSİYLE FABRİKA BİNALARININ KAPILARI VE ÇATILARI UÇTU

        Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. Bölgede önlem alan güvenlik güçleri, çevredekileri uzaklaştırdı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında da fabrikada havai fişekler patlamaya devam etti. Patlamanın etkisiyle fabrika binalarının kapılarının ve çatılarının uçtuğu görüldü.

        İtfaiyenin yangına müdahalesi sürerken, bölgeye Düzce ve Kocaeli'den de takviye ekiplerin sevk edildiği bildirildi.

        REKLAM

        1 UÇAK, 2 HELİKOPTER, 15 ARAZÖZ YOLDA

        Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale için 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü bölgeye gönderdiklerini bildirdi. Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada, "Orman Genel Müdürlüğü'müze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

        AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir" denildi.

        Patlayan fabrika!
        Haberi Görüntüle

        Radrasyon yayılımının incelenirken, AFAD'dan yapılan açıklamada, "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" denildi.

        KIZILAY BAŞKANI'NDAN GAZ UYARISI

        Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

        Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen havai fişek fabrikasıyla ilgili kimyasal gaz uyarasında bulundu.

        Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

        3 PATLAMA OLMUŞ

        2009, 2011 ve 2014 yıllında aynı fabrikada patlamalar olduğu ortaya çıktı. 2014 yılında da aynı havai fişek fabrikasında meydana gelen bir patlamada 1 kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

        BAKAN ALBAYRAK'TAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum" dedi.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki, Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, "Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum. Yaralılarımıza da Rabbim'den acil şifalar diliyorum. Sakarya bölge halkına çok geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi.

        AK PARTİLİ ÇELİK: TÜM DUALARIMIZ ONLARLA

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin, "Havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun" dedi.

        AK Parti Sözcüsü Çelik, Twitter hesabından, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, "Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek´te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için." ifadesini kullandı.

        SAKARYA VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

        Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor." dedi.

        Vali Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor. Olayı yakından takip ediyoruz. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz. Gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

        SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI'DAN AÇIKLAMA

        Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Habertürk TV'ye yaptığı açıklamalarda, "Uzun yıllardır hizmet veren havai fişek fabrikasında 11.15 civarında patlama oldu. Yaralılarımızı çıkarıyoruz, çevre illerden destek alıyoruz. Bir yandan yangını söndürmeye çalışıyor, diğer yandan mühimmat deposunu soğutmaya çalışıyoruz. Patlamalar halen devam ediyor" dedi.

        Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Yangın devam ediyor. Çevre illerimizden yardım istedik. Patlamalar, yangın devam ediyor. Yaralılarımız var. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz" diye konuştu.

        BAKANLAR BÖLGEDE

        Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlamalar üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olay yerine geldi.

        Diğer yandan CHP'li Engin Özkoç, Haydar Akar ve Tuncay Özkan da gelişmeleri takip etmek üzere bölgeye hareket etti.

        BAKANLARDAN YARALILARA ZİYARET

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralanan işçileri hastanede ziyaret etti.

        Patlama bölgesindeki çalışmalarını tamamlayan bakanlar, yaralananların bir kısmının tedavide bulunduğu Hendek Devlet Hastanesi'ne geçti.

        Hastane görevlilerinden yaralıların durumu hakkında bilgi alan ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileten Soylu, Koca ve Selçuk daha sonra hastaneden ayrıldı.

        Soylu, Koca ve Selçuk'un hastane ziyaretine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti Sakarya milletvekilleri de eşlik etti.

        KKTC BAŞBAKANI TATAR'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        KKTC Başbakanı Ersin Tatar, patlama ile ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. Başbakan, mesajında Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen patlama sonucu ölen ve yaralananlar olduğu yönündeki haberi büyük bir üzüntüyle karşıladığını ifade etti. Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini ilettiğini aktaran Tatar, “Anavatan Türkiye’de meydana gelen bu facia nedeniyle acınızı yürekten paylaşır, şahsım ve hükümetim adına, değerli şahsınızda özelde Sakarya halkına, genelde tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi iletir, bu elim olayda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar temennisi ile saygılar sunarım” dedi.

        Harita

        SABAHIN İLK IŞIKLARINDA ARAMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ

        Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın 2’nci gününde ekipler sabahın ilk ışıkları ile birlikte çalışmalarına hız verdi.

        Patlamanın meydana geldiği fabrika bölgesine çok sayıda itfaiye, sağlık, AFAD, polis ve jandarma ekibi sevk edilmişti. 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralanın olduğu patlamanın 2’nci gününde ekipler sabahın ilk ışıkları ile birlikte çalışmalarına hız verdi.

        Patlamanın ikinci gününde bölgeye gelen ekiplerin yanı sıra kayıp olan vatandaşlar için Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı arama kurtarma köpekleri de alana getirildi.

        Patlama anından itibaren kayıp olan vatandaşları bulmak için seferber olan ekipler arama çalışmalarına devam ederken iş makinaları ise bölgede enkaz kaldırma işlemlerini sürdürüyor.

        HAYATINI KAYBEDEN 2 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

        Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden iki kişinin kimliği belirlendi. Yaşamını yitiren iki kişinin isimlerinin Havva Çelik ve Sebahattin Tepeçınar olduğu öğrenildi.

        Havva Çelik
        Havva Çelik
        Sebahattin Tepeçınar
        Sebahattin Tepeçınar

        HAYATINI KAYBEDEN İKİ KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

        Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden Sebahattin Tepeçınar ve Havva Çelik, Akyazı ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi.

        DHA'nın haberine göre havai fişek fabrikasındaki patlamada hayatlarını kaybeden Sebahattin Tepeçınar ve Havva Çelik için Akyazı ilçesi Gazi Süleyman Paşa Camii´nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kıldırılan cenaze namazına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya milletvekilleri Recep Uncuoğlu ve Kenan Sofuoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile çok sayıda vatandaş katıldı.

        Namazın ardından Sebahattin Tepeçınar, Süt Fabrikası Mezarlığı'nda, Havva Çelik ise Yağcılar aile mezarlığında toprağa verildi.

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yaptığı açıklamada, "Bu tür fabrikalarda risk her zaman vardır, burada önemli olan tedbirler alınmış mı? Çalışma koşullarına uyulmuş mu? Önemli olan budur. Havai fişek fabrikalarının Türkiye´de olmasını şahsen uygun bulmuyorum. Türkiye bunları dışardan temin edebilir" dedi.

        İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ DAHA BELİRLENDİ

        Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada ölen 2 kişinin daha kimliği belirlendi. Adli Tıp Kurumu’nda yakınlarından alınan DNA örneklerinin karşılaştırılması sonucunda ölen 2 işçinin Muhammet Çanakçı ve Halis Yılmaz olduğu tespit edildi. Halis Yılmaz’ın babası Muammer Yılmaz, olayın ardından fabrikaya gelmiş, oğlu Halis Yılmaz’ın durumunu öğrenmeye çalışmıştı. Adli Tıp Kurumu’nda yakınlarından alınan DNA örneklerinin karşılaştırılması sonucunda ölen 2 işçinin Muhammet Çanakçı ve Halis Yılmaz olduğu tespit edildi.

        Halis Yılmaz’ın babası Muammer Yılmaz, olayın ardından fabrikaya gelmiş, oğlu Halis Yılmaz’ın durumunu öğrenmeye çalışmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa