Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberi Malatya'da bina çöktü! - HABERLER
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Malatya'da çöken iki katlı binanın enkazında 9 saat süren arama kurtarma çalışmaları, ilk 15 dakikada 13 kişinin yaralı kurtarılmasıyla tamamlandı.

        Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde dün akşam, altında iş yerleri bulunan iki katlı binada henüz bilinmeyen nedenle meydana gelen çökmenin ardından arama kurtarma çalışması yoğun şekilde sürdü.

        Çevre illerden de gelen AFAD, UMKE, itfaiye ve STK'lerden toplam 447 personelle yürütülen arama kurtarma çalışmaları, yaklaşık 9 saatte tamamlandı.

        Bölgede iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.

        "İTFAİYE OLAY YERİNE 1,5 DAKİKADA ULAŞTI"

        Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu, AA muhabirine, bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığını söyledi.

        İtfaiye ekiplerinin enkazda çok iyi iş çıkardığını vurgulayan Katipoğlu, itfaiyenin ihbardan 1,5 dakika sonra olay yerine ulaştığına dikkati çekti.

        İzin ve istirahatteki tüm itfaiye ekiplerin enkaz kurtarma çalışmalarına dahil edildiğini belirten Katipoğlu, şöyle konuştu:

        "Olayın ilk 15 dakikasında enkazda bulunan 13 yaralı kardeşimize itfaiye ekiplerimiz ulaştı. Sonrasında diğer ekipler UMKE ve AFAD ile koordinasyonlu şekilde çalıştık. Malatya itfaiyesinden 150, belediyemizin diğer birimlerinden de 150 kişi desteğe geldi. İş makinelerimiz olay yerinde sabaha kadar enkaz kaldırmaya devam edecek. En güzel yanı can kaybının yaşanmaması ve arkadaşlarımızın olay yerine çok hızlı ulaşmasıdır. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza canıgönülden teşekkür ediyorum."

        UMKE gönüllüsü Yelda Özçelebi de yaklaşık 9 saattir bölgede çalışma yaptıklarını söyledi.

        Enkazdan 13 kişinin yaralı kurtarıldığına değinen Özçelebi, "Allah kimseye yaşatmasın, üzüldük. Tüm ekipler olarak canla başla insanların yardımına koşmaya çalıştık. Bir daha böyle üzücü olayların yaşanmamasını ümit ediyoruz." dedi.

        UMKE gönüllülerinden Halife Alpaslan ise can kaybı yaşanmamasının tek tesellileri olduğunu belirterek, herkese geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        2 KATLI BİNANIN ÇÖKMESİ SONRASINDA YAŞANANLAR

        Malatya'da bir binada meydana gelen göçüğün ardından arama kurtarma çalışması başlatıldı. Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan ve altında işyerleri bulunan tek katlı binada henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana geldi.

        Giriş katında dükkanların bulunduğu binanın çevresinde güvenlik önlemi alındı. Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

        Yıkılan binanın caddeye bakan yönünün yanı sıra arama-kurtarma çalışmalarına arka cephesinden de başlatıldı. Çalışmalar sırasında sık sık yapılan anonslarla da vatandaşlardan sessiz olmaları istendi.

        Öte yandan bölgedeki görgü tanıkları, söz konusu binadaki bir iş yerinde gün boyunca tadilat yapıldığını belirterek bir kolonun da kesildiğini iddia etti. Binanın giriş katında bulunan tavukçu dükkanının işletmecilerinin, yandaki pideciyi de alarak mekânı genişletmek için tadilat çalışmalarına başladığı öne sürüldü...

        REKLAM

        Bu arada, olay yerinin çevresindeki bir işyerinin güvenlik kamerasına göçme anı yansıdı. Görüntülerde, kaldırımda vatandaşlar yürürken, bölgenin toz bulutuna kaplandığı, seyir halindeki araçların da kaldırımlara çarparak durabildiği görüldü.

        Habertürk'ten Ferdi Durdu'nun haberine göre de, enkaz altında 20 kişinin olduğu iddia edildi. Binanın alt katında ise tavukçu, birinci katında ise kıraathanenin bulunduğu bildirildi. Binanın çökme nedeni ise hasar tespit çalışması yapıldıktan sonra netlik kazanacak.

        Öte yandan binada tadilat yapıldığına dair resmi bir bilginin olmadığı belirtildi. Görgü tanıkları ise binanın çökme anında çıkan sesler nedeniyle kendilerini dışarıya attıklarını, üst katta bulunan kıraathanedeki vatandaşların birçoğunun da enkaz altında kaldığı ifade edildi.

        11 YARALININ DURUMU İYİ

        Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunan Malatya İl Sağlık Müdürü Recep Bentli ise yaralılardan 11'inin genel durumunun iyi diğer yaralıların sağlık durumlarının ise orta düzeyde olduğunu söyledi.

        Bentli sözlerine şöyle devam etti: "Şu an 13 yaralı enkaz altından çıkarıldı. İçeride kaç kişi olduğunu net bilmiyoruz. İnşallah 2 veya 1 kişi gibi söyleniyor rakamlar. 13 hastamızla ilgili bilgi vereyim. İki hastamızda akciğer kanamasıyla tedaviye alındılar. Durumları gayet iyi. 11 hastamız da Malatya Araştırma Hastanesi'ne nakledildi. 3 kişi taburcu edildi. 3 kişinin bacak kemiğinde kırık var. Diğer hastalarımızın tedavileri devam ediyor. Hastalarımıza gerekli müdahale yapıldı, genel durumları yapıldı, şu anda hayati tehlikelerinin olmadığını söyleyebiliriz."

        Habertürk TV'ye açıklamalardan bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise, "Semtimizde 2 katlı bina çöktü. Altında tavukçu bulunuyor. Herhalde bir tadilat işinden bahsediliyor. Tam net olarak bilmiyorum. Kahvede 20-25 civarında vatandaşın olduğu söyleniyor. Şuan net rakamı bilmiyoruz. Burada 8 tane yaralımız çıkarıldı. Onlar hemen eğitim ve araştırma hastanesine sevk edildi. Şuan kurtarma ve itfaiye ekiplerimiz sağlık ekiplerimizle beraber olay mahallindeyiz. Umarım inşallah ölü vakamız olmaz" dedi.

        "BAKANLIK BİNANIN HASARSIZ OLDUĞUNU TEYİD ETTİ"

        Güder, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda değişik rivayetler var. Şu an göçük altında kimsenin olmadığı rivayet ediliyor. Ama arkadaşlarımız, kurtarma ekibimiz enkazı kaldırmak için gayret ve çabalarıyla uğraş veriyorlar. İnşallah kısa süre içinde enkazı kaldırdığımızda enkazda kalan var mı, yok mu değişik rivayetleri teyit etmiş olacağımız. Umudumuz, beklentimiz göçüğün altında kimsenin kalmamış olması. Hastaneye sevk edilen yaralılarımızın hayati tehlikesi olmadığı ifade edildi. Bir başka rivayet ise 3-5 kişinin halen göçük altında olduğunu ifade ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan Malatya depreminden binanın etkilenip etkilenmediğini sorduğumuzda söz konusu binanın hasarsız olduğu bilgisi verildi. Yapılan tadilatın binanın çökmesine neden olup olmadığını şu anda bilmiyoruz.

        Ayrıca binanın 60 yıllık olduğu söylendi. Tadilat yapılırken belki binanın ağırlık merkezine dokunulacak şekilde söz konusuysa tabii ki binanın yıkımına sebebiyet verebilir. Ama tadilat olarak belediyemize bir müracaat söz konusu değil. Vatandaş tadilat yaptıysa kendi inisiyatifi ile gerçekleştirmiştir.

        Bina olduğu yere çöküyor, zemin katta bulunan vatandaşlarımız sesi duyar duymaz binayı terk ediyor. İkinci katta kıraathanenin olduğu yerde insanların olduğu, orada da 17 kişi olduğu ifade ediliyor. Burada göçüğü bir an önce kaldırıp enkaz altında herhangi vatandaşımız var mı, yok mu çalışmalar devam ediyor. Pencere açıp beton bloklarını yarıp, içeride vatandaş var mı yok mu ona bakıyorlar.

        Binadaki vatandaşların tahliyesi yapıldı. Akraba ve yakınlarına gönderildiler. Binanın yıkımı sağa sola zarar verecek değil, binanın kendisinden kaynaklanan bir yıkım olduğunu gözlemliyoruz."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KURTARMA ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Malatya'da çöken binaya ilişkin Vali Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kurtarma çalışması hakkında bilgi alan Erdoğan, devletin bütün imkanları ve kurumlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi.

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, Malatya'da çöken binaya ilişkin Vali Aydın Baruş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan bilgi aldı

        Şentop, Malatya'da çöken binaya ilişkin Vali Baruş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan'ı aradı. Çöken binaya ilişkin Baruş ve Gürkan'dan bilgi alan Şentop, geçmiş olsun dileklerini iletti.

        SOYLU: ÇALIŞMALAR SONA ERDİ CAN KAYBI YOK

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini, can kaybının olmadığını bildirdi.

        Bakan Soylu, gece 01.30'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AFAD Başkanlığımızdan aldığımız son bilgiye göre, Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Allah'a şükür, can kaybımız yok. Yaralanan hemşehrilerimize acil şifalar diliyorum. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten uzak eylesin." ifadelerini kullandı.

        BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da çöken binanın enkazından yaralı kurtarılan 13 kişiden 8'inin tedavilerinin tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi.

        Bakan Koca, Twitter hesabından "Malatya'da son durum" başlığıyla yaptığı açıklamada, "Bir binanın çökmesi sonucu yaralanıp hastaneye kaldırılan 13 kişiden 8'i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 5 yaralı halen tedavi altında. 5 UMKE timi dahil toplam 141 sağlık çalışanımızla olay yerindeyiz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

        4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Malatya'da bir binada yaşanan göçüğe ilişkin 4 kişi gözaltına alındı.

        Malatya Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, İnönü Caddesi'ndeki iki katlı bir binanın zemin katında yapılan tadilat nedeniyle meydana gelen göçükle ilgili başsavcılıkça soruşturma başlatıldığı belirtildi.

        Açıklamada, "Olayla ilgili olarak bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup toplanan deliller itibarıyla izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran iş yeri sahibi ve 3 çalışanı gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.

        ÇATAKLI: ENKAZ ALTINDA BİR KİŞİ OLDUĞUNA DAİR BİR TESPİT YOK

        İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Malatya’da çöken binayla ilgili olarak değerlendirmeler tadilatın neden olabileceği yönünde olduğunu söyleyerek "Enkaz altında biri olduğuna dair bir tespit yok" diye konuştu.

        GÖÇÜKTEN KENDİ İMKANLARIYLA ÇIKAN VATANDAŞ O ANLARI ANLATTI

        AA'nın haberine göre Malatya'da göçük yaşanan binanın enkazından kendi imkanlarıyla çıkan Şemseddin Bozdemir (52), "Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım." dedi.

        Bozdemir, gazetecilere, İnönü Caddesi'ndeki iki katlı binaya olaydan 10 dakika önce geldiğini anlattı.

        Binanın üst katında bulunduğunu, alt katta ise tadilat yapıldığını belirten Bozdemir, şöyle konuştu:

        "Alt kattaki fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi işyerine katıyordu. Gelip geçtiğimizde, 'Nasıl ettin?' diye soruyorduk. 'Abi bir an önce hizmete açmak için uğraşıyorum.' diyordu. 'Burası eski bina dikkat et.' diyorduk. 'Abi kayıtsız ol, ben onların hepsinin şeyini yaptım.' dedi. Ondan sonra bu olayla karşılaştık."

        Ölümle burun buruna geldiğini, hayatta kaldığı için sevinçli olduğunu dile getiren Bozdemir, "Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım. Arkada İmam Hatip okulu var. O okulun duvarına bakan kısmında boşluktan kendimizi kurtardık. Ben girdiğimde 15-20 kişi vardı. Yaralılardan arkadaşlarımız var, onlardan da haber aldık. Ciddi durumlarının olmadığını öğrendik, sevindik." sözleriyle olay anını anlattı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa