Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA | İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti! Kraliçe Elizabeth kimdir, kaç yaşında, neden öldü ve ölüm nedeni açıklandı mı? - Son Dakika Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth, tıbbi gözetim altında tutulduğu Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybetti.

        Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

        Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı.

        Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

        Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.

        KRAL CHARLES: DERİN BİR YAS İÇİNDEYİZ

        Fotoğraf: AP
        Fotoğraf: AP

        Kraliçe'nin vefatının ardından tahta geçen oğlu Charles, ilk açıklamasını yaptı.

        Kral Charles, "Kraliçe hazretleri sevgili annemin ölümü, ben ve ailenin diğer üyeleri için çok büyük bir acı kaynağı. El üstünde tutulan ve çok sevilen bir annenin derin yasını tutmaktayız. Onun kaybının Britanya'nın etki alanı olan her yer ve dünya çapında sayısız insan tarafından derinden hissedileceğini biliyoruz.

        Bu yas ve değişim döneminde, ailem ve ben, kraliçeye duyulan saygı ve derin sevgiyi bilerek teselli bulacak ve ayakta kalacağız." ifadelerini kullandı.

        BAŞBAKAN TRUSS: HERKES ONU GÜZEL HATIRLAYACAK

        Fotoğraf: AP
        Fotoğraf: AP

        Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı Liz Truss, Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından ulusa seslendi.

        REKLAM

        Truss şu ifadeleri kullandı:

        "Kraliçe II. Elizabeth istikrarın sembolü oldu, ihtiyaç olduğumuz gücü bize verdi. Büyük Britanya'nın ruhu ondan geldi ve bu ruh devam edecek. Tahtta en uzun süre kalan kişi oldu.

        Anıları bizimle beraber olacak. Birleşik Krallık'ta dünyanın dört bir tarafında herkes onu güzel hatırlayacak. Kendisi bana ve çok kişiye önemli ilham kaynağı olmuştur. Daha bu hafta kendisi bütün görevlerini yerine getirmeye devam etti ve onun yönetimi içerisindeki 15. Başbakan olarak beni atama zarafetini gösterdi.

        "KRALIMIZI DESTEKLEMELİYİZ"

        Fotoğraf: AP
        Fotoğraf: AP

        Önümüzdeki zorlu günlerde dostlarımızla bir araya geleceğiz. Bugün büyük bir kayıp yaşıyoruz. Arkasında çok büyük bir miras ve isim bıraktı Kraliçe 2. Elizabeth. Yeni yöneticimiz Kral III. Charles. Kralın ailesiyle birlikte kendisi de annesinin yasını tutacak. Bizler de halk olarak onu desteklemeliyiz.

        Şimdi kralımız hepimiz için bir sorumluluk taşıyor. Bizler de ona sadakatimizi sunacağız. O da ulusumuza sadakatini sunacak, tıpkı annesinin yaptığı gibi. Yeni bir döneme giriyoruz, majesteleri de bunu isterdi. Tanrı Kraliçe'yi korusun."

        MURAT BARDAKÇI: ÇOK İYİ BİR KRALİÇEYDİ

        "Çok uzun süre görevde kalmış kraliçe. Çok uzun bir süre belki bir asır boyunca monark olarak kraliçe görülmeyecek, kral olarak görecekler. En az 50-60 sene yeni bir İngiltere kraliçesi göremeyeceğiz. En büyük özelliği şans eseri kraliçe oldu. Tahta geçme ihtimali olmadığı dönemde amcası 7. Edward tahttan feragat edince babası geldi.

        Birdenbire kendisini veliaht prenses olarak buldu. 9-10 yaşına kadar kraliçe olma, tahta geçme ihtimali yoktu. Hanedanın bir mensubuydu. Çok iyi bir kraliçe oldu. Bağımsızlığını, tarafsızlığını muhafaza etti falan diyorlar. Hayır! Hiçbir şekilde tarafsız olamazlar. Kraliyet ailesinin gelirleri çok yüksek. Devletten az miktarda para alıyorlar. İngiltere'de kalsın istenir. Oğlunu evlendirdi turizm sebebiyle milyonlarca pound kazandılar.

        Bugün İngiltere'de süt, peynir ekseriyette Prens Charles'indir. Ailenin aslı Alman'dır. Elizabeth'ten itibaren aile tamamen İngilizleşmeye başladı. Elizabeth'in babaannesi çok güçlü bir kadındı. Charles'in çocukları da İngilizdir. Çok başarılı olarak hükümdar olarak kaldı tahtta kraliçe Elizabeth."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Şimşek
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa