Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Son dakika: Tuzla'da bir iş yerinde patlama ve yangın şoku! Birçok ilçeden duyuldu... - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan Orhanlı Sanayi Sitesi'nde bir vernik fabrikasında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın sesi İstanbul'un birçok ilçesinden duyuldu. Fabrika enkaza dönerken, 3 işçi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı.

        Tuzla’da bir sanayi sitesinde bulunan vernik fabrikasında saat 13.00 sıralarında büyük çaplı patlama meydana geldi. Çevre ilçelerden de duyulan patlamanın ardından fabrika alev alev yanmaya başladı. Patlama sesi Anadolu ve Avrupa Yakası'nın farklı ilçelerinden de duyuldu.

        SOĞUTMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

        Patlamanın ardından fabrika alev alev yanmaya başladı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Gökyüzüne yoğun dumanın yayıldığı yangın itfaiyenin uzun uğraşları sonrası söndürüldü. Soğutma çalışmaları sürüyor.

        Fabrikadaki patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı.

        FABRİKA ENKAZA DÖNDÜ

        İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, 3 kişinin kayıp olduğunu duyurmuştu.

        Albayrak, patlamaya ilişkin olarak, "Burası 3 binadan oluşan boya ve vernik fabrikası. Bir binada patlama oluyor ardından, iki artçı patlama oluyor. Diğer iki binaya da sirayet etti. Arka tarafta Sabancı Üniversitesi'nin yeşillik alanına da yangın sıçramıştı. Burası ve iki bloğa yangın engellendi. Ana patlamanın olduğu bina enkaza dönüştü" dedi.

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        İstanbul Tuzla'da bir boya fabrikasında 3 işçinin yaşamını kaybettiği, 9 işçinin de hafif şekilde yaralandığı yangına ilişkin soruşturma başlatıldı.

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Tuzla Orhanlı'daki İstanbul Boya ve Vernikçileri Toplu İşyeri Sanayi Sitesi'ndeki bir boya fabrikasında meydana gelen patlama ve yangınla ilgili soruşturma başlattı.

        Soruşturma kapsamında, olay yerinde inceleme yapılması ve vefat eden 3 işçinin ölü muayene işlemleri için Cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

        PATLAMADAN KURTULANLAR ANLATTI

        Şans eseri patlamadan kurtulanlardan Muharrem Aslan, "Camideydik. Arkadaşlarla gitmiştik. O ara cami baya bir sallandı. Hoca 'deprem oluyor' dedi. Büyük bir patlama oldu. Cuma namazı saatine gelmesi milleti felaketten kurtardı diye düşünüyorum" dedi.

        Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi'nde bulunan fabrikada saat 13.00 sıralarında yaşanan patlama sonrası yangın bitişikteki 5 fabrikaya daha sıçradı. 3 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı patlamada birçok iş yeri ve araçta da hasar meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle kilolarca ağırlıktaki demir parçalar metrelerce uzağa fırladı. Yaklaşık 150 kilogram olduğu tahmin edilen bir demir parça patlama noktasından 3 bina ileriye düştü. Çevre fabrikalarda büyük hasar meydana geldi. Cam, kapı, çatı ve duvarları kırıldı. Sanayi bölgesinde çalışanların bir çoğunun bayram tatili için ayrılmış olması, yemek saati ve cuma namazına denk gelmesi nedeniyle büyük bir faciadan dönüldü. Yangına müdahale için olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

        "HOCA: DEPREM OLUYOR DEDİ"

        Yan fabrikada çalışan Muharrem Aslan, "Camideydik. Arkadaşlarla gitmiştik. O ara cami baya bir sallandı. Hoca 'deprem oluyor' dedi. Büyük bir patlama oldu. Geldik baktık ortalık facia. Burada olsak sağ çıkmamız imkansızdı. 3-4 arkadaş gitmiştik. Diğer arkadaşlarda işe çıkmıştı henüz fabrikaya gelmemişti. Kazan buraya fırlamıştı. Cami mesafesi 1 buçuk kilometre var. 15-20 dakikaya yürüyerek gidiyoruz. Cuma namazı saatine gelmesi milleti felaketten kurtardı diye düşünüyorum" dedi.

        "ABDEST ALIYORDUM, SAKLANDIM"

        Bir başka fabrika çalışanı Muammer Ergen, "Lavabodaydım o sıra. Öğle saatiydi abdest alıyordum. İkincisi daha şiddetli oldu. Hemen arabanın arkasına saklandım" diye konuştu.

        "ÇALIŞANLAR ŞANS ESERİ KURTULDU"

        Fabrikada yöneticilik yapan Sinan Uçanok ise Ramazan Bayramı nedeniyle işçilerin erken çıktığını belirterek, "Ramazan Bayramı nedeniyle erken çıkmaya karar verdik. İşçiler önden çıktı. Onları uğurlarken bir patlama oldu. Ben içerdeydim, hemen dışarı çıktım. İkinci patlama oldu ve yangın başladı. Bayram nedeniyle işi erken bıraktık. Dolayısıyla içeridekiler de şans eseri kurtuldu" şeklinde konuştu.

        "BAYRAM AREFESİ OLDUĞU İÇİN KİMSE MASA BAŞINDA DEĞİLDİ"

        Kader Yılmaz "Bayram arifesi olduğu için kapatmak üzereydik. Bahçedeydim ses duydum ve masanın altına girdim kafamı kaldırdığımda uçan insan gördüm. Bayram arifesi olduğu için kimse masa başında değildi. Bu durum büyük şanstı" dedi

        MÜHÜRLENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

        DHA'nın haberine göre boya fabrikasının 2021 yılının sonunda çalışma ruhsat olmadığı gerekçesiyle mühürlendiği ortaya çıktı. Tuzla Orhanlı sanayi bölgesinde 3 katlı vernik ve boya fabrikasında 13.00 sıralarında yaşanan patlama sonrası yangın çıktı ve 9 işçi yaralanırken 3 işçi ise hayatını kaybetti. Patlamanın etkisiyle birçok iş yeri ve araçta hasar meydana geldi. Patlamada hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri ambulansla adli tıp kurumuna sevk edildi. Patlamanın yaşandığı fabrikanın çalışma ruhsatı olmadığının belirlenmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından 2021 yılının sonunda mühürlendiği öğrenildi.

        İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Patlamayla ilgili olarak fabrikanın sahibi ve mesul müdürü gözaltına alındı. İş güvenliği uzmanı için de gözaltı kararı çıkarıldı.

        Çalışma ruhsatının olmaması nedeniyle 2021 yılı sonu mühürlenen fabrikada yaşanan patlamanın ardından polis olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri olay yerinde incelemelerde bulundu. Savcı olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatırken polisin olay yerindeki incelemesi sona erdi. Gözaltına alınan fabrikanın sahibi ve mesul müdürün ifadelerinin ardından yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Öte yandan, iş güvenliği uzmanı hakkında da yakalama kararı çıktı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa