Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Türkiye'ye F-16 satışında sıcak gelişme! - Son dakika haberleri | Dış Haberler

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı" dedi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İlişkiler Bürosu da, “ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en yeni nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır. Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri” ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ise, Türkiye Cumhuriyeti Savunma ve Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ederek, “Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı. Bu, ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım. Yoğun çalışmalarından dolayı TC Savunma Bakanlığı ve TC Dışişleri Bakanlığı’na teşekkürler” açıklamasını yaptı.

        TÜRKİYE'NİN F-16 SÜRECİ

        ABD Savunma Bakanlığı, 2019’un temmuz ayında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması sonrası Ankara'nın F-35 programından çıkarıldığını duyurmuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin F-35 programı için yaptığı 1 milyar 400 milyon dolar ödemenin ödenmesi konusunda ABD'nin Türkiye'ye F-16 alım teklifinde bulunduğunu söylemişti.

        Resmi çalışmalar Ekim 2021'de başlamış, ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasına desteğine rağmen ABD Kongresi'nden uzun süre bu onay geçmemişti.

        Türkiye'nin NATO üyesi olmak isteyen İsveç'e güvenlik endişelerinin giderilmesi talebiyle onay vermemesi, Kongre üyelerinin Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışına engel koyması karşılığını bulmuştu.

        Türkiye'nin İsveç'e onay vermesinin ardından ABD Kongresi Türkiye'ye F-16 satışını onaylamıştı. 23 milyar dolarlık satış için ABD Senatosu'nda bir grup senatörün engelleme çalışması olsa da yapılan oylamada satışın engellenmesi reddedilmişti.

        ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili sorunu çözmesi durumunda 2019’da çıkartıldığı F-35 ortak savaş uçağı programına geri dönebileceğini belirtmişti.

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da 5 Nisan'da, "İki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle savunma sanayi alanında F-16 başta olmak üzere tıkanıklıkların açılmasında gelinen noktalar zaten büyük ölçüde F-16 meselesi halloldu, daha başka alanların konuşulması, ilerletilmesi gündemde olacak" açıklamasını yapmıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa