Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Son dakika haberi ABD Başkanı ve Ukrayna liderinden kritik görüşme

        Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından beri ilk yurt dışı ziyaretini yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, temaslarda bulunmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a geldi.

        Ülkesindeki savaşın 300. gününde ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye yapan Zelenskiy'nin uçağı Washington saatiyle 12.30 sularında başkente yakın bir hava üssüne iniş yaptı.

        Ukrayna lideri, ABD'ye Rusya'ya karşı savaştaki yardımlarından dolayı teşekkür etmek için Washington'da olduğunu ve ayrıca Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirmek için görüşmelerde bulunacağını söyledi. Zelenskiy, "Gelecek yıl, Ukrayna bayrağını ve özgürlüğü tüm topraklarımıza, tüm halkımıza geri vermeliyiz" dedi.

        REKLAM

        BİRLİK MESAJLARI

        Daha sonra Beyaz Saray'a geçen Zelenskiy'i karşılayan Başkan Biden, ABD halkının Ukrayna'nın yanında gururla durduğunu söyledi, "ABD, Ukrayna'nın isteklerini barış amacıyla karşılıyor." dedi.

        Beyaz Saray'da Başkan Biden'ın konuğu olmaktan mutlu olduğunu belirten Zelenskiy, Başkan Biden'a tüm yardımları için müteşekkir olduğunu belirtti. Ukrayna lideri, Başkan Biden'a madalya takdim etti.

        Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından basın toplantısı TSİ 00.45'te başladı.

        "ABD HER ZAMAN YANINIZDA"

        İlk olarak sözü alan Başkan Biden, şu ifadeleri kullandı:

        "Biliyoruz ki Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu zalim savaşı durdurma gibi bir niyeti yok. Ukrayna'ya ek olarak 1.85 milyar dolarlık bir güvenlik paketi yardımı açıkladık. Tam olarak hazır olması zaman alabilir ama Patriot hava savunma sistemleri Ukrayna için çok kritik bir araç olacak. Patriot sistemi gerginliği tırmandıracak bir sistem değil, bir savunma sistemi.

        Sayın Başkan Zelenskiy, şunu bilin ki ne kadar uzun sürerse sürsün ABD sizin yanınızda olacak. Özgürlüğün meşalesini güçlü tutmaya devam edeceğiz. Rusya masum sivillere saldırıyor. Zorbalara karşı Ukrayna'nın her zaman yanındayız.

        ABD, özgür, bağımsız ve refah bir Ukrayna ideasını destekliyor. Zelenskiy ne zaman Ruslarla barış görüşmesi yapmaya karar verirse, savaş alanında başarılı olduğu gibi müzakerelerde de olacaktır.

        ABD'nin NATO ve AB'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun Ukrayna politikasında değişiklik olacağı gibi bir şüphesi yok."

        "EN ÖNEMLİ HEDEFİM UKRAYNA'YI GÜÇLENDİRMEK"

        Daha sonra sözü alan Ukrayna lideri Zelenskiy, şunları söyledi:

        "Ben ABD'ye Amerikan halkına şükranlarımı sunmak için geldim. ABD ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Biz gerçek bir müttefikiz. Bizi anladığınız ve uluslararası hukuku uyguladığınız için, liderliğiniz için teşekkür ederiz.

        Benim bu ziyaretteki bir numaralı hedefim Ukrayna'yı daha güçlü hale getirmek. Patriot desteği bizim için çok önemli. Hava saldırıları halkımızı ve altyapımızı hedef alıyor. Hava savunma sistemleri terör saldırılarını durdurmamıza yardımcı olacak.

        ABD'de herkes bize destek veriyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler yanımızda. Bugünkü görüşmemizde halkımızı korumak için neler yapabileceğimizi ele aldık. Terör ülkesi olan Rusya'ya karşı hukuki olarak neler yapılabilir, onları da konuştuk. Bir barış formülü üzerinde de fikir alış verişi yaptık. Bir barış zirvesi düzenlenmesi için ABD'li yetkililerin çalışmaları var, çok teşekkür ederiz bunun için.

        Adil barış, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden taviz vermesi demek değil."

        Fotoğraflar: Habertürk, AP

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa