Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya Son dakika: Gabriel Garcia Marquez'in Son Romanı Ağustos'ta Görüşürüz Yayımlandı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Nobel ödüllü yazar Gabrial Garcia Marquez, bundan 10 yıl önce öldüğünde geriye demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemde yazdığı bir roman bıraktı.

        Garcia Marquez son günlerinde oğullarına romanın yok edilmesi gerektiğini söyledi.

        Ancak oğulları babalarına "ihanet" ederek kitabın yayımlanmasına karar verdi.

        Ağustos'ta Görüşürüz adlı kitap bu hafta İspanyolca olarak yayımlandı. 12 Mart'ta dünya genelinde satışa sunulacak.

        Yayımlandığı dile bağlı olarak yaklaşık 100-120 sayfalık kısa bir roman olan Ağustos'ta Görüşürüz, annesinin mezarını ziyaret etmek için her yıl Ağustos ayında tek başına bir adaya giden ve 20 yılı aşkın süredir mutlu bir evliliği olmasına rağmen her seyahatinde yeni bir sevgili edinen, Ana Magdalena Bachorta adlı yaşlı bir kadının hikayesini anlatıyor.

        REKLAM

        İlk defa bir Garcia Marquez eserinde bir kadın kahraman hikayenin merkezinde yer alıyor.

        2014'te hayatını kaybeden Kolombiyalı Garcia Marquez, 'büyülü gerçekçilik' türüne öncülük etmesiyle tanınıyor.

        Marquez'in Kolera Günlerinde Aşk ve Yüzyıllık Yalnızlık gibi kitapları dünya çapında 50 milyondan fazla satıldı.

        'Çocuklar bunun için var'

        BBC'ye konuşan Garcia Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının ölümünden önce "eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını, sadece kusurları görüp ilginç şeyleri göz ardı ettiğini" söyledi.

        Yakın zamanda metni tekrar okuduğunu söyleyen Gonzalo, "Gabo'nun düşündüğü kadar kötü olmadığını", yeni bir tarafını göstermesi ve "benzersiz" olması nedeniyle çalışmalarına değerli bir katkı olduğunu ifade etti.

        Gonzalo Garcia Barcha, yeni kitabın Getty Images

        Gonzalo Garcia Barcha, yeni kitabın "benzersiz" olduğunu düşünüyor

        "Kesinlikle onu yok etmeyecektik. 2022'de bir taslağını alıp okuduk ve bu konuda gerçekten çok fazla tartışma olmadı" diyen Gonzalo şöyle devam ediyor:

        REKLAM

        "Kitabın tamamlanmış olduğunu fark ettik, çok fazla düzenleme yapmamız gerekmiyordu. Herhangi bir ekleme veya büyük değişiklik yapılmadı."

        Gonzalo, "Bunun aileme, babamın isteklerine bir ihanet olup olmadığını üç saniye kadar düşündük ve şuna karar verdik: evet bu bir ihanetti ama çocuklar bunun için var" diyor.

        Kitabın eninde sonunda yayınlanacağını söyleyen Gonzalo, bu nedenle ailenin onayladığı ve telif haklarının korunduğu bir versiyonu yayımlamak istediklerini söyledi.

        'Büyük sorumluluk gerektiren bir görev'

        Kitabın editörü Cristobal Pera, "Bitmemiş romanı düzenlerken karşılaştığımız en büyük zorluk, Gabriel Garcia Marquez'in eserine tam anlamıyla gereken saygıyı göstermekti" diyor.

        BBC Mundo'ya konuşan Pera, "Bu çok büyük sorumluluk gerektiren bir görevdi. Tek bir kelime eklemem gerekmedi" ifadelerini kullandı.

        Pera, 2001 yılından beri Garcia Marquez'in editörlüğünü yapıyordu ve romanı bitirmesi için onu cesaretlendirmişti.

        REKLAM

        Cristobal Pera ve Gabriel Garcia Marquez BBC

        Ağustos'ta Görüşürüz'ün editörü Cristobal Pera, hikayeye tek bir kelime eklemek zorunda kalmadığını söylüyor

        Pera, "2004 yılında ilk taslağı yazmıştı. 2011 yılına kadar hafızasını kaybetmeye başlamıştı ve artık roman üzerinde çalışmıyordu" diyor ve devam ediyor:

        "Ama kendini bir kelimeyi, bir cümleyi düzeltmeye, onları geliştirmeye adamıştı ve dehası bu küçük düzeltmelerde anlaşılıyordu."

        Pera, kenarlarında Garcia Marquez'in değişiklik ve önerilerini içeren el yazısıyla yazılmış notları bulunan beşinci taslak üzerinde çalıştığını söylüyor.

        "Bıraktığı ipuçlarını takip etmem gerekiyordu. Örneğin üzeri çizilmiş bir ifadeyi silme kararını vermek gibi."

        REKLAM

        Bir projenin parçası

        Pera, Gabriel Garcia Marquez'in Madrid'de verdiği bir röportajda, Ağustos'ta Görüşürüz'ün ilk bölümünü herkesin önünde okuduğunu ve orta yaşta aşk temalı bir dizi kısa roman yazdığını söylediğini paylaştı.

        Bu roman, Aşk ve Öbür Cinler ve Benim Hüzünlü Orospularım kitaplarını da içeren bir projenin parçasıydı.

        Gabriel Garcia Marquez Getty Images

        İlk defa bir Garcia Marquez eseri bir kadın kahramanı merkezine alıyor

        Pera, "Kadınlar, Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'tan bu yana romanlarında ve tüm öykülerinde çok önemli bir yere sahip. Ancak hiçbir zaman cinselliğini ve özgürlüğünü keşfetmeye karar veren bir kadın olan Ana Magdalena Bach gibi hikayenin merkezinde yer almadılar" diyor ve devam ediyor:

        "Bu yüzden oğlu Rodrigo'nun da feminist olarak tanımladığı bir roman bu. Bence bu roman Garcia Marquez'in tüm eserlerini ve özellikle de kadınların bu eserlerdeki rolünü yeniden tanımlıyor. Bu yüzden de çok önemli."

        Netflix planları

        Yeni kitabın yanı sıra, Marquez'in 1967 tarihli Yüzyıllık Yalnızlık adlı romanı İspanyolca bir Netflix dizisine uyarlanıyor.

        New York Times'a göre, Marquez yıllar içinde kitabının filme uyarlanması için pek çok teklif almış ancak İspanyolca yapılmasını istediği için hepsini reddetmişti.

        Gabriel Garcia Marquez, 'büyülü gerçeklik' türüne öncülük etmesiyle tanınıyor. Getty Images

        Gabriel Garcia Marquez, 'büyülü gerçeklik' türüne öncülük etmesiyle tanınıyor.

        Yazarının ölümünden sonra isteği dışında yayımlanan ilk roman bu değil.

        • Yazar Franz Kafka, 1924 yılında tüberkülozdan ölmeden önce arkadaşı Max Brod'un tüm eserlerini yakmasını istemişti. Ancak Brod, 1925-1935 yılları arasında aralarında Dava, Şato ve Amerika'nın da bulunduğu eserlerini yayımladı.
        • Lolita'nın yazarı Vladimir Nabokov, Laura'nın Aslı adlı kitabını bitirememesi durumunda eşinin onu yok etmesini istemişti. Nabokov'un ölümünden 30 yıl sonra, 2009 yılında oğlu kurşun kalemle yazılmış ve henüz bitmemiş olan çalışmayı yayımladı.
        • Efsaneye göre Romalı şair Virgil, ölümünden önce tamamlayamayacağı korkusuyla Aeneis destanını yazdığı parşömenlerin yakılmasını istedi.
        • Yüzyıllık Yalnızlık Latin Amerika'yı nasıl şekillendirdi?
        • İngiltere'nin gelmiş geçmiş en iyi 20 romanı
        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa