SON DAKİKA! Dünyadan Ankara'ya operasyon tepkisi
TSK'nın başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na Avrupa ülkeleri ve NATO'dan farklı tepkiler geldi. AB 'Harekatı durdurun' açıklaması yaparken NATO itidal çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi de operasyonla ilgili acil toplantı kararı aldı.
TSK'nın Suriye sınırına yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı dünyadan farklı tepkiler aldı.
Harekata ilk tepki Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara'ya harekata son verme çağrısı yaparken, "Türkiye ve diğer aktörleri eylemlerinde itidale ve başlatılan harekatı durdurmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
Juncker, Türkiye'nin planlarının bir 'güvenli bölge' oluşturulmasını kapsaması durumunda Brüksel'in plana mali katkıda bulunmayacağının da altını çizdi.
Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamadaysa Ankara'nın acilen operasyona son vermesi istendi. Açıklamada Türkiye'nin kurmak istediği 'güvenli bölgenin' mültecilerin geri dönüşü için konulan uluslararası kriterleri karşılamayacağıbelirtildi. Brüksel'in operasyon bölgelerineyardımda bulunmayacağı ifade edildi.
NATO: TÜRKİYE'NİN ORANTILI OLACAĞINA İNANIYORUZ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin itidalli davranacağına, TSK'nın faaliyetlerininorantılı ve ölçülü olacağına inandığını kaydetti. Stoltenberg yaptığı açıklamada, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu ve korkunç terör saldırılarına maruz kaldığını vurguladı.
BM'DEN ACİL TOPLANTI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Perşembe günü TSK operasyonunu görüşmek üzere acil toplantı kararı aldı. Toplantı talebinin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya'dan geldiği kaydedildi.
ORTAK KINAMA
Fransa’nın AB Bakanı Amelie de Montchalin,Almanya ve İngiltere ile birlikte Türkiye’yi güçlü şekilde kınayacakları ortak bir açıklama yayınlayacağını, AB’nin ise böyle bir metin üzerinde henüz anlaşmadığını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise, Barış Pınarı Harekatı'nı kınarken, Ankara'nın operasyonla bölgede yeni bir insani felakete yol açacağı iddiasında bulundu. Mass, "Türkiye, bölgenin istikrarsızlaşmasına ve DEAŞ'ın yeniden güç kazanmasına yol açacağını" öne sürdü.
'GÖRÜŞMELERE BAŞLAYALIM'
Moskova,Türkiye'nin operasyona başlamasının ardından lider devletlereSuriye ile ilgili görüşmelere başlama çağrısı yaptı.
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov, lider devletlerin durumu ele almak üzere görüşme masasına oturması gerektiğini belirtti.
AB KONSEYİ'NDEN AÇIKLAMA
Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na son verilmesi çağrısında bulundu.
28 üye ülke adına yazılı açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de kalıcı çözümün askeri yollarla sağlanamayacağını belirtti.
Mogherini, açıklamada, "AB Türkiye'ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunuyor. Suriye'nin kuzey doğusunda yaşanacak yeni çatışmalar tüm bölgenin istikrarına zarar verecektir." iddiasında bulundu.