Secde namazı nedir ve nasıl kılınır? Secde namazında ne okunur? Tilavet secdesi nedir?
Secde namazı, Müslümanların Kur'an-ı Kerim okurken veya dinlerken karşılaştıkları secde ayetlerine karşı yerine getirdikleri özel bir ibadettir. Bu ibadet, Allah'a derin bir teslimiyet ve saygının ifadesi olarak, Kur'an'daki belirli ayetlerin okunması sonrasında gerçekleştirilen bir secdeyi içerir. Secde namazı nasıl kılınır? İşte detaylar…
ABONE OLİslam'da secde, Allah'a olan en derin teslimiyetin ve saygının bir göstergesi olarak kabul edilir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan ve secdeyi gerektiren özel ayetler (secde ayetleri), Müslümanların Kur'an okurken veya dinlerken karşılaştıkları anlarda, Allah'a olan bağlılıklarını ve O'na olan saygılarını bir secde ile ifade etmeleri gerektiğini belirtir. Bu yazımızda secde namazı nasıl kılınır, secde namazında ne okunur, tilavet secdesi nedir, diyanete göre secde namazı nasıl kılınır gibi soruların cevaplarını inceleyeceğiz.
Secde Namazı Nasıl Kılınır?
Secde namazı kılınmasıyla ilgili “Kur'an'da secde ayeti namazı nasıl kılınır diyanet” araması sık yapılan aramalardan biridir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre Kur’an-ı Kerim okunurken secde ayetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde namazını secde ayeti okuyan kişi namazda değilse, ister ayeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/75).
Namaz kılan bir kimse namazda secde âyeti okuması hâlinde secde ayetinden sonra üç ayetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Bilinmesi gereken bir bilgi olarak yapılmış olan bu rükû, aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçtiği bilgisidir. Diğer yandan üç ayetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/133).
Tilavet secdesi namaz mıdır sorusu da yapılması vacip olan secde namazı ile ilgili merak edilen bir konudur. Tilavet secdesi namaz olarak görülmese de taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranmaktadır. Bununla birlikte burada sünnet olan iftitah tekbiridir.