Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık İşte nedensiz ateşin en önemli nedeni!

        GAZETE HABERTÜRK / CEYDA ERENOĞLU

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Çocuğunuzun sık ateşi çıkıyorsa bunun nedeni idrar yolu iltihabı olabilir. Ateşli idrar yolu iltihabı geçiren çocukların ise mutlaka idrar yolu reflüsü yönünden araştırılmaları gerekir. Çünkü tedavi edilmeyen reflü, çocukluk çağı yüksek tansiyonu ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni...

        İdrar yolu reflüsü, idrar kesesi içindeki idrarın, üst üriner sistem adı verilen idrar yolu kanalları veya böbreğe geri kaçması olarak tanımlanıyor. Bu sorun kalıtımla geçen doğumsal bir hastalık olarak kendini doğum sonrası sık görülen idrar yolları enfeksiyonu ile belli ediyor. Yaş ilerledikçe kendiliğinden düzeldiği için büyük çocuklarda daha az rastlanan idrar yolu reflüsü çocukların yüzde1'inde görülüyor.

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Önal, "Sık idrar yolu iltihabı geçiren 1 yaşın altındaki çocukların yüzde 50'sinden fazlasında ve 0 - 4 yaş arası çocukların yüzde 25'inde bu sorun saptanıyor. Doğum öncesi tespit edilmiş böbrek şişliklerinin (hidronefroz) yüzde 20 – 25'inde de eşlik eden reflü bulunuyor. Bu yüksek sıklığı nedeniyle ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren her çocuğun reflü açısından taranması gerekir" diyor.

        Tedavi edilmeyen reflünün, çocukluk çağı yüksek tansiyonun en sık nedeni olduğu, tedavisiz reflüsü olan çocukların böbreklerinde hasar meydana geldiği ve yüzde 10-20'sinde böbrek yetmezliği geliştiği belirtiliyor. Ülkemizde yapılan bir çalışmada, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize gereksinim duyan çocuklarda en sık görülen ikinci nedenin, reflü olduğu belirtiliyor.

        BELİRTİLERİ NELER?

        Yenidoğan ve küçük çocuklarda idrar yolu reflüsü ile birlikte görülen idrar yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtilerinin ateş, büyüme ve gelişme geriliği olduğuna dikkat çekiliyor. Bu soruna; halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma da eşlik ediyor. Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların mutlaka idrar yolu reflüsü yönünden araştırılmaları gerekiyor. İşeme bozuklukları (kesik işeme, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma vs) karın ağrısı ve yan ağrısının karşılaşılan diğer bulgular olduğu belirtiliyor.

        İdrar şikayeti olsun olmasın sık ateşlenen çocukların idrar yolu enfeksiyonu açısından araştırılmaları ve gerek duyulması halinde idrar yolu reflüsü açısından değerlendirilmeleri gerekiyor.

        BUNLARA DİKKAT!

        Tedavinin temeli erken teşhis ve yakın takibe dayanıyor ve amacın böbrek dokusunun korunması olduğu belirtiliyor. Bu nedenle;

        * Çocukları yüksek miktarda sıvı içmeye teşvik etmek çok önemli görülüyor.

        * İdrar keselerinin tam olarak boşaltılması gerekiyor.

        * Düşük doz antibiyotik koruması ile enfeksiyonların engellenerek takip edilmesi mümkün oluyor.

        * Enfeksiyon açısından koruyucu olarak erkek bebeklerin sünnet edilmeleri öneriliyor.

        İLAÇ MI CERRAHİ Mİ?

        Tedavi için, öncelikle reflünün nedeninin iyi araştırılması gerekiyor. Mesane fonksiyon kusurları ve düşük derecedeki reflü, medikal tedavi ile izleniyor. Ancak yapısal kusur ve ileri derecede reflü varlığında cerrahi tedavi tercih ediliyor. Cerrahi tedavi, açık olarak ya da endoskopik enjeksiyon ile gerçekleştiriliyor. Tedavi seçiminde, çocuk hastaların özelliklerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi ve hastaya en uygun tedavi seçeneğine karar verilmesi gerekiyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa