Tiroit ameliyatlarının yarısı gereksiz yere mi yapılıyor?
Ülkemizde her yıl 100 bin tiroit ameliyatı yapılıyor ve 5 bin yeni tiroit kanseri teşhis ediliyor...
Tiroit kanseri teşhisindeki artış tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öncelikle bu konudaki farkındalık artışına ve düzenli olarak gerçekleştirilen kontrollere tiroit ultrasonografisinin eklenmesine bağlanıyor.
Uluslararası Endokrin Cerrahisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mete Düren, nodülün yapısına tamtanı konması için tiroidin tamamının değil, nodülün bulunduğu bölümün çıkarılmasının hastayı (sonucun iyi huylu çıkması halinde) ömür boyu tiroit hormonu almaktan kurtardığını söylüyor. Ancak kötü huylu tümörlerde nodülle birlikte tiroidin tamamının alınması gerekiyor.
EN ÖNEMLİ NEDENİ RADYASYON
Tiroit kanserinin bilinen en önemli nedeninin radyasyon olduğu belirtiliyor. Boyuna uygulanan radyasyon ve kullandığımız tüm teknolojik aletler (cep telefonları, laptop, tablet bilgisayarlar, blue tooth, televizyon, masa üstü ekranlar) bir radyasyon bulutu içinde yaşamamıza neden olduğu için bunun etkisini hesaplamakmümkün olamıyor. Tiroit kanserleri büyüyen sert kitleler şeklinde belirti verirken, günümüzde ameliyat edilen kanserli hastaların yaklaşık üçte birini 1 santimden küçük, tesadüfen bulunan vemikrokanser olarak adlandırılan nodüllere sahip hastalar oluşturuyor. Prof. Dr.Mete Düren, bu grupta iyileşme oranının yüzde 100’e yaklaştığını söylüyor. Tiroit kanserlerinde radyoterapi ve kemoterapi uygulaması, cerrahinin yarar sağlamayacağı düşünülen çok küçük bir hasta grubunda gerçekleştiriliyor.
YANLIŞ OLMASA DA GEREKSİZ
Ülkemizde yılda yaklaşık 100 bin tiroit ameliyatı yapılıyor ve her yıl 5 bin yeni tiroit kanseri teşhis ediliyor. Prof. Dr. Mete Düren, bu sonuçlardan yola çıkarak gerçekleştirilen tiroit ameliyatlarının yaklaşık yüzde 50’sinin (yanlış olmasa da) gereksiz yere yapıldığını düşündüğünü söylüyor.